İsrail’de Abbasi Döneminden 1100 Yıllık Altın Sikkeler Bulundu

İsrail’de bir arkeolojik kazıda gönüllü olarak çalışan gençler, 1.100 yıldır bir kil kaba gömülü olan 425 altın sikke buldu.

Kil kaba gömülen sikkeler 24 ayar altındı ve 845 gr ağırlığındaydı. C: Reuters

Bulunan sikkelerin çoğu, bölgenin Abbasi halifeliğinin bir parçası olduğu erken İslami döneme kadar uzanıyor.

Sikkeler 845 gr ağırlığındaydı ve gömüldükleri dönemde büyük bir miktara tekabül ediyordu. Bu meblağ, halifeliğin şehirlerinden birinde lüks bir ev satın almaya yetecek kadardı.

(Kudüs’te 1.000 Yıllık İslami Muska Bulundu)

Bu sikkelerin kimin olduğu ve neden almak için geri dönmediği bir muamma.

Kazı başkanı Liat Nadav-Ziv, “Bu hazineyi 1.100 yıl önce gömen kişi, onu geri almayı planlamış ve hatta kıpırdamaması için bu kabı bir çivi ile sabitlemişti.” diyor.

Gönüllü çalışan Oz Cohen, sikkeleri ortaya çıkardığında ilk başta çok ince yapraklara benzettiğini söylüyor. C: EPA

“Kesinlikle bu kadar önemli miktarda altın bulmak son derece nadir bir durum. Altının her zaman son derece değerli olduğu, eritildiği ve nesilden nesile yeniden kullanıldığı göz önüne alındığında, onları arkeolojik kazılarda neredeyse hiç bulamayız.”

Sikkeleri keşfeden genç Oz Cohen, “İnanılmazdı. Toprağı kazdım ve kazdığımda çok ince yapraklar gibi görünen şeyleri gördüm. Tekrar baktığımda bunların altın sikkeler olduğunu gördüm.” diyor.

Sikke uzmanı Robert Kool, sikkelerin tam altın dinarlardan oluştuğunu ve aynı zamanda 270 küçük altından oluştuğunu söylüyor.

Kool, “Küçük altınlardan biri, Konstantinopolis’te basılan Bizans İmparatoru Theophilos’a ait altın bir solidus parçası ve bu dönemde iki rakip imparatorluk arasındaki sürekli bağlantılara dair nadir maddi kanıt.” diyor.


BBC. 24 Ağustos 2020.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login