Akdeniz’de Fatimi Dönemi’ne Ait 1000 Yıllık Hazine Bulundu

Dalgıçlar, İsrail’in bugüne kadarki en büyük altın hazinesini Akdeniz kıyısında tesadüfen buldu. Eski Eserler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yaklaşık 2000 adet altın para 1000 yıldan eskiye tarihleniyor. Dalgıçlar ilk başta altın sikkeleri bir oyuna ait sansalar da, gerçek olduğunu anlar anlamaz birçoğunu toplayıp bilgilendirmek için derhal dalış kulübü yöneticisine götürdüler.

Uzmanlar, Caesarea antik limanında bulunan hazinenin, İsrail’de bulunan en büyük define olduğu belirtti. Yaklaşık 9 kilo ağırlığındaki altınların dalgıçlar tarafından bulunmasının tamamen bir şans olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu sikkeleri paha biçilemez olarak tarif etti.

Bulunan 2000 altın sikkenin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya 909 ila 1171 yılları arasında hükmeden Fatimi Halifeliği tarafından kullanılan farklı değerlerde sikkeler olduğu ortaya çıktı. İsrail Eski Eserler Bakanlığı’ndan Deniz Arkeolojisi Başkanı Kobi Sharvit, kazıların bölgede dikkatle yapılarak hazinenin kökenine dair bilgi edinileceğini umduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Muhtemelen burada, topladığı vergilerle Mısır’daki merkez hükümete doğru yol alan bir geminin batığı vardı. Belki de bu altınlar, Caesarea antik şehrinde konuşlanmış ve şehri koruyan Fatimi askeri garnizonunun maaşını ödemek içindi.  Bir diğer teori ise bu hazine, kıyı kentleriyle alışveriş yapan bir ticaret gemisine aitti ve Akdeniz kıyısında battı.”

İsrail Eski Eserler Bakanlığı hazinenin kış fırtınaları sonucunda günyüzüne çıkmış olabileceğini söyledi ve sikkelere bir değer biçmeyi reddetti.



http://www.timesofisrael.com/

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply