2020 Ekim Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Haberi

Ekim ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeolojik keşifleri bu listede derledik.

10- Bronz Çağ’da İnsan Kemiklerini Saklama Geleneği Keşfedildi

Araştırmacılar, Bronz Çağı boyunca insan kalıntılarını hatıra olarak tutmanın “akıl almaz derecede korkunç” bir geleneğini keşfetti.

Windmill Fields, Stockton-upon-Tees’den bir kadının en az 3 kişinin kafatasları ve uzuv kemikleriyle birlikte cenazesi. Kafatasları ve uzun kemiklerle temsil edilen 3 kişi, gömüldükleri kadından 60-170 yıl önce ölmüş. C: Tees Archaeology

Araştırmacılar, eski kemikleri incelemek için radyokarbon tarihleme ve BT taramasını kullanarak ilk kez, bir Bronz Çağı geleneği olan insan kalıntılarını birkaç nesil boyunca muhafaza etme ve düzenleme geleneğini ortaya çıkardı. Bulgular, bugünden bakınca ürkütücü ve hatta korkunç görünse de, yaklaşık 4.500 yıl önce topluluklar ve nesiller arasında bilinen bireyleri onurlandırmanın ve hatırlamanın somut bir yoluydu.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

9- Lübnan’da 2.600 Yıllık Şarap ‘Fabrikası’ Ortaya Çıkarıldı

Günümüzde Lübnan sınırlarında bulunan Fenike bölgesi Tell el-Burak’ta gerçekleşen kazılar sırasında, ilk Demir Çağı şarap presleri keşfedildi.

Tell el-Burak şarap presleri. C: Tell el-Burak Arkeolojik Projesi, University of Tübingen

Demir Çağı’nda Akdeniz’de şarabın büyük bir önemi vardı. Özellikle Fenikelilerin, şarabın yayılması ve popülerleşmesinde önemli bir rol oynadığı kabul ediliyor. Ancak, anayurtlarında şarap üretimi için bilinen bir tesis yoktu. Tell el-Burak sınırları, güneybatı ve güneydoğusunda 2,5 metre genişliğinde set duvarlar ile belirlenmiş. Araştırmacılar, bu duvarlarda iyi korunmuş bir şarap presi keşfetti. Pres, tepenin yamacında inşa edilmiş.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

8- Antik Sibirya Mezarında ‘Savaşçı Kadın’ ve Silahlar Bulundu

Sibirya’daki arkeologlar, antik Tagar kültüründen dört insanın kalıntıları ile metal silahlarla dolu 2.500 yıllık mezarı ortaya çıkardı.

Bir erkek, iki kadın ve bir çocuk, yaklaşık 2.500 yıl önce günümüz Sibirya’sındaki bu mezarlığa gömüldü. C: © Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences

Bu erken Demir Çağı mezarı, Tagarlı bir adam, kadın, çocuk ve daha yaşlı bir kadın iskeletlerinin yanı sıra, çok fazla silah ve eser barındırıyor. Rus Bilim Akademisi’ne göre, bunların arasında bronz kamalar, bıçaklar, baltalar, bronz aynalar ve hayvan boynuzundan yapılmış minik bir tarak da mevcut.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

7- İstanbul’daki Vikingler Sağlıksız ve Güçsüzdü

İstanbul’da, Küçükçekmece gölünün Bathonea antik kentinde sürdürülen kazılara göre, buradaki Vikingler oldukça güçsüzdü.

Bathonea’da yapılan kazılar, birçok Viking’in huzur içinde yaşadığını gösteriyor. C: Alamy

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde yapılan arkeolojik kazılara göre bu bölgede yaşayan Vikingler, yetersiz beslenen ve güçsüz bir topluluktu; genel olarak savaş yüzünden değil doğal sebeplerle hayatlarını kaybettiler. İstanbul’un Küçükçekmece gölünün Bathonea antik kentinde yapılan kazılarda 10. yüzyılda hayatını kaybeden 20 yaşındaki, 1,60 boyundaki bir kişinin İstanbul’da ölmesine rağmen göğsünde Baltık Denizi bölgesine ait sarı bir haç taşıdığı ve Viking olduğu keşfedildi.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

6- 3000 Yıl Önce Orta Asya’daki At Biniciler Top Oynuyorlardı

Çin’in Turfan kenti yakınlarında, eski Yanghai mezarlığında bulunan üç deri top, 2.900 ila 3.200 yıl öncesine tarihlendi.

3200 ile 2900 yıl öncesine tarihli, 7,4 ile 9,2 cm arasında değişen üç adet deri top. C: UZH

Bilinen en eski toplar, yaklaşık 4.500 yıl önce Mısır’da keten kumaş kullanılarak yapıldı. Orta Amerika’da ise taştan yapılmış anıtsal top sahaları ve bulunan top oyuncusu tasvirleri ışığında, en az 3.700 yıldır kauçuktan yapılmış toplarla oynanıyor. Şimdi ise Çin’in kuzeybatısındaki Turfan kenti yakınlarında, eski Yanghai mezarlığında bulunan üç deri topu daha ayrıntılı olarak incelendi. Çapı 7,4 ila 9,2 cm arasında değişen toplar, yaklaşık 2.900 ila 3.200 yıl öncesine tarihlendi.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

5- 125 Milyon Yıl Önce Canlıyken Gömülen Dinozor Bulundu

Yaklaşık 125 milyon yıl önce, iki dinozor bir yeraltı yuvasında uyuyakaldılar ve muhtemelen volkanik bir patlama sonucu diri diri gömüldüler.

Fosilleşmiş iskeletin bu fotoğrafı(solda) ve illüstrasyonu (sağda), yaklaşık 125 milyon yıl önce Liaoning’de dinozorun son anlarında nasıl göründüğünü gösteriyor. C: Carine Ciselet

Yaklaşık 1,1 metre uzunluğundaki bu iki sürüngenin bozulmadan korunmuş kalıntıları o kadar sakin görünüşlüydü ki, araştırmacılar yeni keşfedilen türe Changmiania liaoningensis adını verdiler. Bu, Çince “Liaoning’de ebedi uyuyan” anlamına geliyor.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

4- Peru’da 2.000 Yıllık Dev Kedi Jeoglifi Keşfedildi

Peru’daki Nazca Çölü’nde, uzanmış bir kediyi tasvir eden yaklaşık 2.000 yıllık devasa bir figür keşfedildi.

Peru’nun Nazca bölgesindeki bir yamaçta görülen kedi figürü temizlendi. C: Jhony Islas/ AP

Yüzyıllar önce bir sinekkuşu, bir maymun, bir katil balina ve bazılarının bir astronota benzettiği bir figür gibi jeogliflerle kazınmış güney Peru’nun kumlarında, şimdi de bir yamaçta uzanmış devasa bir kedi figürü bulundu. Kedi; 37 metre uzunluğunda ve 30 cm ila 40 cm arasında değişen iyi tanımlanmış çizgilerle yapılmış.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

3- Norveç’te Thor ve Odin’e Adanmış Pagan Tapınağı Bulundu

Norveç’te Thor ve Odin gibi eski İskandinav tanrılarına adanmış 1.200 yıllık bir pagan tapınağı ortaya çıkartıldı.

Tanrı evi (burada dijital rekonstrüksiyonu gösteriliyor) sağlam ahşap kirişler ve duvarlardan inşa ediliyordu, bazılarının yapımı yüzlerce yıl sürüyordu. C: Bergen Üniversite Müzesi

Arkeologlar, yaklaşık 14 metre uzunluğunda 12 metre yüksekliğindeki bu ahşap binanın 8. yüzyılın sonlarından kalma olduğunu ve yaz ortası-kış ortası gündönümlerinde tanrılara ibadet ve kurban gibi amaçlarla kullanıldığını söylüyorlar. Eski İskandinav kültürü; Vikingler olarak bilinen İskandinav denizci ve savaşçı grupların, Avrupa, İzlanda, Grönland ve Kanada’da ticarete, baskınlara ve kolonileşmeye başladıktan birkaç yüzyıl sonra meşhur olmuştu.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

2- Mısır’da 59 Rahip Mumyası ve Sıradışı Tanrı Heykeli

Mısır’daki Sakkara nekropolünde bulunan hiç açılmamış tabutların sayısı bir ay içinde 13’ten 59’a yükseldi ve dahası da var!

Bakanlık, 26. Hanedan’a kadar tarihlenen (MÖ 688-MÖ 525) renkli tabutların, üç mezar odasının içinde veya yakınında yan yana yığılmış halde bulunduğunu söyledi. Mumyalar hala tabutların içinde korunuyor ve tabutların üzerindeki hiyeroglifler mumyaların çoğunun rahip olduğunu gösteriyor. Tabutların yanında, 28 küçük heykelin kalıntılarını buldular. En ilginç heykellerden biri, Lotus çiçeği şeklinde bir başlık giymiş bir şekilde gösterilen tanrı Nefertem’in yaklaşık 35 cm uzunluğundaki heykeliydi.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

1- Hatay’da Kuyuda Bulunan Kadın, 4.000 Yıllık Göçleri Aydınlatıyor

Hatay’da trajik ölümün ardından bir kuyunun dibine gömülen Orta Asya kökenli kadın, insanlık tarihinin önemli bir dönemindeki nüfus hareketlerini anlamaya yardımcı oluyor.

Hatay’daki Alalah bölgesinden “Kuyudaki Kadın”ın iskelet kalıntıları. C: Murat Akar © Alalakh Excavations Archive

Araştırmacıların tespit ettiği diğer değişim, bu kadar kademeli değildi. Günümüz Güney Türkiyesindeki Alalakh ve Kuzey Suriye’deki Ebla antik kentlerinden örneklere baktılar ve yaklaşık 4.000 yıl önce Kuzey Levant bölgesinin, yeni insanlarla görece aniden tanışmayı deneyimlediğini gördüler.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

BONUS

Defineciler Kırklareli’de Roma Köprüsünü Yıktı

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login