2017 Kasım Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2017 yılının Kasım ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeoloji keşiflerini bu listede derledik.

10- Gürcistan’da 8000 Yıllık En Eski Şarap Üretimi Kanıtları Bulundu

Gürcistan’daki 8.000 yıllık bir yerleşimde sürdürülen kazılarda, şimdiye kadar bilinen en eski şarap üretiminin yapıldığına dair ikna edici kanıtlar elde edildi.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’in 32 kilometre güneyinde yer alan Gadachrili Gora yerleşiminde 8000 yıl önce yaşayan tarımcıların, şimdiye kadar bilinen en eski şarap üretimini gerçekleştirdikleri belirlendi. meyve betimlemeleriyle süslenmiş kaba çanak çömleklerine ve yerleşimdeki polenlere yapılan analizler, bir zamanlar buranın üzüm asmalarıyla kaplı olduğunu gösteriyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

9- 3500 Yıllık Mühür, Antik Yunan Sanat Tarihini Değiştiriyor

Yunanistan’ın Peloponez yarımadasında yer alan 3.500 yıllık bir savaşçı mezarında bulunan büyüleyici bir mühür, Antik Yunan’ın sanat tarihine dair bilgileri sarsıyor.

2017 yılında, Kasım ayının öne çıkan arkeoloji haberleri

Antik Yunan sanatının tarihini yeniden yazabilecek karmaşık ve büyüleyici bir mühür, arkeologlar tarafından keşfedildi. Bir mühür olarak kullanılan taş, Antik Yunan sanatının bilinen en iyi eserlerinden biri olduğunu iddia eden araştırmacılar tarafından “başyapıt” olarak nitelendiriliyor. “Pylos Savaş Akik Taşı” olarak da bilinen mühür, 3,5 cm büyüklüğünde ve şiddetli bir savaş sahnesini betimliyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

8- Anadolu’da 4000 Yıllık Yeni Antik Kentler Keşfedildi

Arkeologlar, Kayseri yakınlarındaki kazılarda bulunan Bronz Çağ’a ait 12.000 tablet sayesinde, binlerce yıl önce Anadolu’da kurulmuş antik kentlerin yerini keşfetti.

F: Getty

Araştırmacılar, 4000 yıl önce bugünkü Irak topraklarından yola çıkan Asurlu tüccarların orta Anadolu’ya yerleşmeye başladığını ve bölgede ticarete giriştiğini belirtiyor. Çalışmada, Kayseri yakınlarında bulunan ve Asur ticaret kolonilerinin Anadolu’daki merkezi olan Kaniş kentinin kalıntılarında bulunan binlerce kil tabletin, daha önce bilinmeyen çok sayıda antik kentin nerede olabileceğine ışık tuttuğu belirtiliyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

7- Büyük Piramidin İçinde Devasa Gizli Boşluk Bulundu

Bilim insanları, göz kamaştırıcı mimarisi ile antik dünyanın yedi harikasından biri olan Mısır’daki Büyük Gize Piramidinin içinde en az 30 metre uzunluğunda gizli bir boşluk olduğunu açıkladı.

Piramidin iç yapısı ve yeni bulunan gizemli boşluk. F: ScanPyramids

Büyük Gize Piramidi’nin içinde, taşların içini ‘görebilen’ en son teknoloji görüntüleme sisteminin yardımıyla oldukça büyük bir gizli boşluk keşfedildi. Araştırma ekibi, ‘Kraliçe bölmesi’ ve ‘Kral bölmesi’ olarak bilinen iki bölmeyi birbirine bağlayan dik eğimli bir geçit olan Büyük Galeri’nin üstünde, en az 30 metre uzunluğunda büyük bir boşluk tespit etti.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

6- Anadolu’dan Giden İlk Çiftçiler Avrupa’daki Kabilelerle Üremiş

Yapılan kapsamlı bir DNA araştırmasına göre, Türkiye’den Avrupa’ya göç eden ilk çiftçiler, Avrupa’daki avcı toplayıcı gruplarla sıklıkla sevişmiş ve birbirine karışmıştı.

DNA analizlerinin bir parçası olan Bátaszék’ten (Macaristan) Erken Neolitik bir mezar. F: Anett Osztás

Uzun mesafe yol katederek Anadolu’dan Avrupa’ya göç eden ilk çiftçiler, burada karşılaştıkları avcı toplayıcılar ile sık sık sevişiyor ve birbirine karışıyordu. Yeni yapılan kapsamlı bir DNA araştırması, Yakındoğu’dan buraya gelen ilk çiftçilerin, Avrupa’daki avcı toplayıcılar ile sıklıkla seviştiklerini ortaya koyuyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.



5- Arabistan’da 8000 Yıllık Tasmalı Köpek Resimleri Bulundu

Suudi Arabistan’da bulunan ve 8.000 yıllık olabileceği belirlenen kaya resimleri, insanların tasma taktığı köpeklerle avlandığını gösteriyor.

Günümüzden Canaan köpeği ve Arabistan’daki binlerce yıllık kaya resimleri. F: Guagnin et al., 2017

Arabistan Çölü’ndeki eski bir nehrin kenarında, kumtaşı bir kayaya oyularak yapılmış çizimlerde bir avcı, öldürmek için yayını çekmiş. Avcıya, herbirinin kendi tüy özelliği olan 13 köpek eşlik ediyor ve iki köpeğin boynundan, avcının kemerine uzanan ip benzeri bir çizgi var. Yeni bir araştırmaya göre, bu gravürler en az 8000 yıl öncesine tarihleniyor ve şimdiye kadar bilinen en eski köpek betimlemeleri.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

4- Peru’da 2000 Yıllık Katil Balina Jeoglifi Bulundu

Arkeologlar, 50 yıldan uzun süredir kaybolmaya yüz tutan Peru’nun güneyindeki bir çöl yamacına yapılmış dev katil balina jeoglifini yeniden ortaya çıkardı.

Katil Balina jeoglifi, Peru’nun güneyindeki Palpa bölgesindeki bir yamaçta yer alıyor. F: Johny Isla

Araştırmacılara göre, Peru kültüründe yarı mitolojik güçlü bir yaratık olan 70 metre boyutundaki bu katil balina figürü, 2.000 yıldan daha eski olabilir. Araştırmacılar, bu figürün, Palpa bölgesindeki en eski jeogliflerden biri olabileceğini ve dünya çapında ünlü olan Nazca Çigileri’nden bile daha eski olabileceğini söylüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

3- Ege’de Tarım, Sanılanın Aksine Göçlerle Başlamamış Olabilir

Ege’de tarımın ve yerleşik yaşamın başlangıcı göçlerle değil, kültürel etkileşim yoluyla yerel avcı toplayıcıların çiftçiliği benimsemesi ile başlamış olabilir.

Muğla-Bozburun’daki bu Ege kazısı, Güney Yunanistan’da bulunan Melos ve Giali’den taşınmış obsidiyen aletlerin hem Neolitik Çağ’dan önce hem de sonra kullanıldığı pek çok yerden biri. Bu tip bulgular, Neolitik tarım popülasyonlarının, hem kültürel hem de muhtemelen demografik olarak bölgenin önceki yerel avcı toplayıcıları ile ilişkili olduğunu gösteriyor. F: Çiğdem Atakuman

ODTÜ ve Stockholm Üniversitesi araştırmacılarının antik insan genomlarını yeniden analiz etmesi ile Neolitik döneme geçiş sırasında Avrasya’nın batısındaki gen akışı olayları incelendi. Çalışmada, MÖ 9. binyılda Erken Neolitik döneme ait orta Anadoluluların, Levant veya İran’dan gelen göçmenler değil, bölgedeki yerel avcı toplayıcıların soyundan geldikleri doğrulandı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.



2- Kısırlık 4.000 Yıl Önce Kayseri’de Teşhis Edildi

Kayseri’de bulunan ve Asurlulara ait 4.000 yıllık bir evlilik sözleşmesinin incelenmesi sonucu, tarihteki ilk kısırlık teşhisinin Anadolu’da konduğu ortaya çıktı.

Asurlular tarafından 4000 yıl önce çivi yazısı ile yazılmış kil tablet.

Araştırmacılar, Asurlulara ait 4.000 yıllık bir evlilik sözleşmesini inceledi. Çalışma sonunda, kil tablete çivi yazısı ile yazılan, tarihteki ilk kısırlık tanısı ve kısırlık sorunu için bulunan çözüm ortaya çıktı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

1- Dinozorlar Çağından Kalma Köpek Balığı Bulundu

Bilim insanları, Portekiz kıyılarında dinozorların yaşadığı dönemden beri var olduğu bilinen 300 dişli ve yılan kafalı bir köpek balığı buldu.

Yaşayan Fosil olarak bilinen bu tür, 80 milyon yıldır hiç değişmedi. F: Wikimedia Commons

Bu fırfırlı köpekbalığı, ticari avcılık sırasında istenmeyen avlanma miktarlarını en aza indirecek bir araştırma projesi sırasında bir trol balıkçısı tarafından yakalandı. Köpek balığı, “Yaşayan fosil” olarak nitelendiriliyor çünkü varlığına dair kanıtlar en az 80 milyon yıl öncesine dayanıyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

 

BONUS

Put Olarak Gösterilen Tarihi Heykeller İçin Açıklama Geldi

Milli Eğitim Bakanlığı, Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı’ndaki heykelleri 6. sınıf çocuklarına “put” olarak göstermesinin nedenini “temsili” olarak açıkladı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login