Put Olarak Gösterilen Tarihi Heykeller İçin Açıklama Geldi

Milli Eğitim Bakanlığı, Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı’ndaki heykelleri 6. sınıf çocuklarına “put” olarak göstermesinin nedenini “temsili” olarak açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, “Kuran’ı Kerim 6” adlı ders kitabındaki büyük skandala dair ilginç bir açıklama yaptı. Bakanlık, 6. sınıf Kuranı Kerim dersi için hazırlanan kitapta, İbrahim Peygamber’i ateşe attığı kabul edilen Kral Nemrud ile Kommagene Krallığı dönemini karıştırmış ve Nemrut Dağı’ndaki heykelleri put görseli olarak okul kitabına koymuştu.



İbrahim Peygamber’in MÖ 2100 yılında yaşadığını belirten MEB, İbrahim ile Irak ve çevresinde yaşamış Babil Kralı Nemrud’un mücadelesinin anlatıldığı kitapta “put” sorununa da geniş yer ayırdı. Ancak bakanlık, İbrahim’i ateşe attığı kabul edilen Kral Nemrud ile Nemrut Dağı arasında fark olduğunu unutunca ders kitabında büyük bir skandal ortaya çıkmış oldu. MÖ 109 yılında bağımsızlığını sağlayan Kommagene Krallığı’nın Nemrut Dağı’nda inşa ettiği heykeller, kitapta Nemrud’un putlarının görseli olarak kullanıldı.

(Okul Kitabında Nemrut Heykelleri Put Olarak Gösterildi)

Coğrafi farklılığı da dikkate almayan MEB, Adıyaman’ın Kâhta ilçesinin kuzeyinde yer alan ve Toros sıradağlarının parçası olan Nemrut Dağı’ndaki heykelleri “inançsızlığın, ahlaksızlığın, çirkinliklerin ve putperestliğin merkezi” diye anlattı.

Bakanlık açıklama yaptı

Cumhuriyet’in haberine göre, İHD Adıyaman Şube Başkanı Avukat Osman Süzen, söz konusu kitabın toplatılması ve bu yanlışın düzeltilmesi talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’na başvurmuştu.

(Nemrut Dağı Heykelleri Korumaya Alındı)

Konuyla ilgili olarak bakanlıktan ilk defa bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, “… Bahsi geçen kitapta Nemrut Dağı’ndaki heykellerin bu putlar olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi verilmemiş, sadece öğrencilerin konuyu daha iyi kavramaları amacıyla konu görsel bir öğeyle desteklenmiş ve söz konusu resimlere temsili olarak yer verilmiştir.” denildi.

Dava açılacak

Avukat Osman Süzen, söz konusu görselin kitaptan kaldırılması için İdare Mahkemesi’ne dava açacağını belirterek şunları söyledi:

“Bakanlık topu taca atmış. Nemrut Dağı’nı çağrıştırdığı için aslında onlar konulmuş ancak bakanlık bu gerçeği kabul etmiyor. Bu kadar tesadüf bir araya gelir mi? Bakanlık böyle yaparak durumun üzerini örtüyor. Yanlış bir bilgi aktarımı bu. Çocuklar bir medeniyeti yanlış tanıyacak, bu heykeller puttur diye anlayacak. Ders kitaplarıyla ilgili yönetmelikte kitapların bilimsel olarak hazırlanması gerektiği yazıyor. Bu kitapta da başka görsel veya çizime yer verilebilirdi. Bu durum aslında heykellere karşı olan zihniyetin sonucu. Bu işin peşini bırakmayacağız.”

Göbekli Tepe’ye de put benzetmesi yapılmıştı

Bu yılın başlarında, TRT Belgesel kanalında yayınlanan “Suların Ateşin ve Taşların İmparatorluğu” adlı belgeselde, semavi dinlerin ortak figürü olan İbrahim Peygamber ile Göbekli Tepe arasında bağ kurulmuş ve şöyle denmişti; “Göbekli Tepe’de yer alan heykellerin Hz. İbrahim’in babası Aser’in yapmadığını kim bize söyleyebilir? Ya da Hz. İbrahim’in kırdığı putların yer aldığı tapınağın Göbekli Tepe olmadığını ileri sürebilir miyiz?”

Bu seslendirmeyi takiben Göbekli Tepe’den bir dikilitaşın parçalara ayrılışının canlandırılması gösterilmiş, Irak ve Suriye’deki kültürel mirası katleden IŞID benzeri bir görüntü verilmişti. (Medyanın Arkeoloji Cehaleti Göbekli Tepe’yi de Vurdu)

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login