Mısır’da Yabancı Birlik Komutanının Mezarı Bulundu

Arkeologlar Gize platosu yakınlarında, yabancı askerlerden oluşan taburları komuta eden Mısır yetkilisinin 2.500 yıllık mezarını ortaya çıkardı.

Wahbire-merry-Neith adlı eski Mısırlı yabancı asker komutanının keşfedilen mezarı. C: Ministry of Tourism & Antiquities

Gize’nin Abusir nekropolünde çalışan arkeologlar tarafından kazısı yapılan mezar, MS 4. yüzyıl civarında yağmalanmış.

Mısır eski eserler bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gize platosu yakınında çalışan bir arkeolojik misyon, yabancı askerlerden oluşan taburlara komuta eden eski bir Mısır askeri yetkilisinin mezarını ortaya çıkardı.

(İlgili: Mısır’da Mumyalama Malzemelerinden Büyük Bir Yığın Bulundu)

Bulgular, uzmanların eski Mısır’ın bir zamanlar düşündüklerinden çok daha küreselleştiği sonucuna varmasına yol açtı.

Mezarın 26. hanedanın sonları ile 27. hanedanın başlarında, MÖ 500 civarında yaşayan Wahibre-merry-Neith’e ait olduğuna inanılıyor.

Mezar MS 4. veya 5. yüzyılda soyulduğu için bok böceği, mezarın içinde bulunan bir avuç kalıntıdan biriydi. C: Ministry of Tourism & Antiquities

Söz konusu mezar, Gize Piramitleri’nin yaklaşık 12 km güney doğusunda, Şubat ayında keşfedilen ve yine Wahibre-merry-Neith’e ait olan bir mumya deposunun çok yakınında bulundu.

Prestijli mezar, Prag’daki Charles Üniversitesi’ndeki Mısırbilim Departmanından bir heyet tarafından ortaya çıkarıldı.

Doğal kayaya oyulmuş mezar, dar köprülerle ayrı bölümlere ayrılmıştı. 14 metrekare büyüklüğündeki ana çukuru yaklaşık 6 metre derinliğindeydi. Bununla birlikte, o zamandan beri eski mezarlık alanlarında gelenek olduğu gibi, ana çukurun ortasında Wahibre-merry-Neith’in gömüldüğü çift lahitlere giden daha küçük ve daha derin bir çukur vardı.

Wahibre-merry-Neith adlı eski bir Mısır askeri komutanının mezarının ana çukuru. C: Ministry of Tourism & Antiquities

Arkeologlar 6,5 x 3,3 metre ölçülerindeki derin çukurun dibinde, yaklaşık 16 metre derinlikte iç içe iki lahit buldu.

Bakanlık açıklamasında, dış lahdin iki büyük beyaz kireçtaşı levhadan yapıldığı, iç tabutun ise bazalt kayadan yapıldığı ve insan vücudu şeklinde şekillendirildiği belirtildi.

Misyon başkanı Dr Marslav Barta’nın yaptığı açıklamaya göre, bazalt lahdin üst kısmında Mısır Ölüler Kitabı’nın 72. bölümünden alıntılar yer alıyor. Metinler, ölen kişinin dirilişini ve öbür dünyaya yolculuğunu tasvir ediyor.

Wahibre-merry-Neith’in mezarında bulunan kanopik kavanozlar ve tören kapları. C: Ministry of Tourism & Antiquities

Bazalt lahit 2.30 metre uzunluğunda ve 1.98 metre genişliğindeydi. Dr Marslav Barta yaptığı açıklamada, lahitte bir mumya bulunmadığını ve dolayısıyla mezarın MS 4. veya 5. yüzyıllarda yağmalandığı sonucuna vardıklarını söylüyor.

Barta, ekibinin ana çukurda geride bırakılan iki seramik kap nedeniyle hırsızlığı yaklaşık olarak tarihleyebildiğini belirtiyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazalt lahdin üst kısmının ezilmiş halde bulunduğu belirtilirken, mezar soyguncularının mezara buradan girdiği düşünülüyor.

Mezar, eserler açısından belirgin bir şekilde zayıf olmasına rağmen, arkeolojik ekip, karmaşık bir şekilde oyulmuş bir bok böceği, fayanstan (eski Mısır’da yaygın olan bir kuvars seramik malzeme) yapılmış yaklaşık 400 ushabti heykeli ve iki kaymaktaşı kanopik kavanoz (eski cenaze töreninin önemli bir parçası olan, merhumun içi boşaltılmış organlarını tutan kaplar) çıkarmayı başardı.

Arkeolojik Misyonun başkan yardımcısı Dr Muhammed Mücahid, “Wa-ip-Ra Meri Nate mezarlığının arkeolojik kazıları bize pek çok önemli arkeolojik buluntu veya ayrıntılı mezar eşyaları sağlamamış olsa da, bu mezarlık benzersiz ve önemli.” diyor.

2022’de Gize’nin Abusir nekropolünde çalışan bir ekip tarafından mezarı keşfedilen eski Mısırlı ileri gelenin iç lahdi. C: Ministry of Tourism & Antiquities

Mücahid, Pers egemenliğinin eski Mısır üzerindeki başlangıcını belirleyen çalkantılı döneme yeni bir bakış açısı sağladığını belirtiyor.

Dr Waziri ise “Bu çukur mezarın tasarımının eski Mısır’da benzer bir karşılığı yok.” diyor.


National News. 16 Temmuz 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login