Meksika’da Bulunan Altın Külçe, Aztek Hazinesinin Parçasıydı

1981’de bir Meksiko şehrinde bulunan altın külçe, 500 yıl önce Hernan Cortes ve İspanyol işgalciler tarafından yağmalanan Aztek hazinesinin bir parçasıydı.

Araştırmacılar, 1,93 kilogramlık altın külçenin yağmalanmış Aztek hazinesinin bir parçası olduğunu doğruladı. C: INAH

1,93 kilogram ağırlığındaki külçe, bir inşaat işçisi tarafından, Meksika başkentinin kalbindeki bir park olan Alameda boyunca yeni bir binanın kazıları sırasında bulundu.

39 yıl boyunca külçenin kökeni bir sır olarak kaldı.

Ancak özel röntgenler sayesinde, Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), külçenin nereden geldiğini doğruladığını söylüyor: İspanyolların “Üzücü Gece” adı verilen gece sırasında aceleyle fakat geçici olarak geri çekilmesi olayından.

(Çikolata ve Vanilyanın Lezzetli Antik Tarihi)

O gece (30 Haziran 1520) soylu ve rahiplerinin katledilmesinden dolayı öfkeli Aztekler, İspanyol işgalcileri başkentleri Tenochtitlan’dan sürdüler.

İşgalciler görünüşe göre, söz konusu altın külçe de dahil olmak üzere taşıyabilecekleri kadar yağmalanmış Aztek hazinesi ile kaçmıştı.

‘Üzücü Gece’ adı verilen gün, işgalin bir parçası ve ondan sadece bir parça maddi kanıt var: 500 yıl önce Tenochtitlan kanallarında batan ve son analizlerin, İspanyolların kaçışından geldiğini doğrulayan altın bir külçe.

Kongre Kütüphanesi’ndeki Meksika’nın işgali serisinin bir parçası olan bu 18. yüzyıl yağlıboya tablo, Aztek İmparatorluğu’nun başkentinin kapılarında duran Hernán Cortés’i gösteriyor. C: Eileen Tweedy

Cortes ve adamları, 1519’da geldiklerinde Aztek imparatoru Moctezuma tarafından ihtiyatlı bir karşılandılar, ancak kısa süre sonra hazinesine el koydukları ve onu sanal bir rehineye dönüştürdüklerinde sarayda istenmeyen konuklar oldular.

Haziran 1520’de, resmi izin almadan Meksika’da keşif seferine başlayan Cortes, Küba’daki İspanyol valinin onu tutuklamak için bir asker ekibi gönderdiğini öğrendi.

Teğmen Pedro de Alvarado’yı Tenochtitlan’da sorumlu bıraktı ve ordusunun bir kısmıyla birlikte gelen askerlerle savaşmak için gitti ve sonuçta onları yendi.

Ancak Cortes gittiğinde Alvarado, Azteklerin ona saldırmasından korkmaya başladı ve soyluları ve rahiplerini öldürdü. Aztekler ayaklandı ve İspanyollar geri çekildi. Görünüşe göre bu kaçış sırasında altın külçeyi de kaybettiler.

Çalışma, çubuğun kompozisyonunun döneme ait diğer Aztek parçalarının kompozisyonuyla eşleştiğini buldu.

Araştırmacılar, söz konusu külçenin, bu tarihsel olayın bulmacasında önemli bir parça olduğunu söylüyor.


AFP. 11 Ocak 2020.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login