Meksika’da Caddenin Altında Aztek Su Tüneli Keşfedildi

Meksika’nın başkentindeki işlek bir caddenin altında, Azteklerin 15. yüzyıldan kalma bir su tüneli bulundu.

Bilim insanları, kaya oymalarıyla süslenmiş olan tünelin, 1440’tan 1469’a kadar hüküm süren ve Aztek İmparatorluğu’na büyük ölçüde katkıda bulunan İmparator I. Montezuma döneminde inşa edildiğine inanıyor.

Arkeologlar Meksika’da şaşırtıcı bir keşif yaptı. Meksika başkentinin kalabalık caddelerinin hemen altında, 15. yüzyıla kadar uzanan bir yeraltı suyu tüneli bulundu.

(Mayalar Top Oyuncularını Kurban mı Ediyordu?)

Yerel basında çıkan haberlerde, bilim insanlarının neredeyse 8 metrelik tünelde 11 oyulmuş görüntü bulmalarının yanı sıra, her biri çok büyük arkeolojik değere sahip ahşap bir geçidin ve heykel parçalarının kalıntılarını buldukları bildirildi.

Projenin koordinatörü Raul Garcia Chavez, ekibinin 2004 yılından beri sahada çalıştığını söylüyor. Araştırma ekibi, o yıl, dini Juan de Torquemada’ya göre yerli halk tarafından inşa edilen bir altyapıya sahip olan Calzada de San Cristobal’da bir koruma projesi başlatmıştı.

Tünelde keşfedilen betimlemelerin, Aztek tanrılarının panteonunun bir üyesi olan tanrı Tlaloc’u tasvir ettiği düşünülüyor. Doğurganlık, yağmur ve su tanrısı olan Tlaloc, Aztekler’in bol miktarda hasat almak için dua ettiği iyi bir tanrı olarak algılanıyordu. Ancak aynı zamanda dolu ve fırtınalar gönderebildiği için Tlaloc’tan korkuyorlardı.

Yapılan arkeolojik kazılar ayrıca onlarca önemli eserin keşfedilmesine neden oldu. Arkeologlar, MÖ 900 ila MS 150 yılları arasına uzanan cam, porselen ve inşaat malzemelerinden yapılmış nesneler buldular.

14. yüzyıl başından 16. yüzyılın sonuna kadar bugünün Meksika topraklarında yaşayan Aztekler, su temini sağlayan ve Tenochtitlan’ı sel taşkınlarından koruyan güçlü bir altyapı inşa etmişti.

Bugün, Mexico City sakinleri, doğal rezervlerin dolma hızından daha çabuk boşalması nedeniyle büyük bir su kriziyle karşı karşıya. Kirli su, Meksika’da 1-5 yaş arası çocuklarda en önemli ölüm sebebi.


Sputniknews. 30 Ekim 2019.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login