2020 Ağustos Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Haberi

Ağustos ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeolojik keşifleri bu listede derledik.

10- Stonehenge’teki Dev Kayaların Nereden Geldiği Çözüldü

Stonehenge’deki dev kayaların kökenleri uzun zamandır bir gizemdi, ancak şimdi nereden getirildikleri ortaya çıktı.

Sonunda Stonehenge’teki sarsen taşların çoğunun nereden geldiğini biliyoruz. C: Andre Pattenden

Araştırmacılar, anıtın ikonik taş çemberini oluşturan ve sarsen olarak bilinen 52 büyük kayanın 50’sinin kaynağını belirlediler. Taşların kimyasal bileşimini analiz eden ekip, bunların kökenlerini anıttan 25 kilometre uzakta, Wiltshire’daki West Woods’a kadar izlemeyi başardı.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

9- Çakmaktaşı Figürinler, Gerçek İnsanların İlk Tasvirleri Olabilir

Ürdün’de 9.500 yıllık bir mezar alanında keşfedilen sayısız çakmaktaşı eser, gerçek insanları tasvir ediyor olabilir.

Arkeologlar, Ürdün’deki Kharaysin bölgesinde bulunan, Neolitik döneme ait çakmaktaşı eserlerinin, Yakın Doğu’daki gerçek insanların bilinen en eski tasvirleri olduğunu düşünüyorlar. C: Ibáñez et al/Kharaysin archaeological team/Antiquity Publications Ltd

Ürdün’deki eski bir mezarlık alanda çalışan arkeologlar, ekipten birinin bulduğu çakmaktaşlarından bazılarının insanları temsil ediyor olabileceğini söylediğinde, başına güneş geçtiğini düşündüler. Fakat şimdi yapılan keşif, bilim insanlarının Yakın Doğu Neolitik Çağı’na yönelik düşüncelerini değiştirebilir.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

8- Amerika’dan Bilinen Alet Teknolojisi, Arabistan’da Keşfedildi

İlk olarak binlerce yıl önce Kuzey Amerika’da kullanılan bir teknoloji, bağımsız olarak Yemen ve Umman’da icat edilmiş.

Şimdiye kadar, tarih öncesi yivleme tekniği yalnızca 13.000 ila 10.000 yıllık Amerika arkeolojik alanlarında ortaya çıkarılmıştı. C: Jérémie Vosges / CNRS

Yeni bir araştırmaya göre, güney Arabistan’da yaklaşık 8.000 yıl önce yaşayan insanlar, sadece yararlı olmakla kalmayıp aynı zamanda alet yapma becerilerini göstermek için tasarlanmış karmaşık taş silahlar yarattılar. Analizlere göre, ilk olarak binlerce yıl önce Kuzey Amerika’da yaşayan insanlar tarafından kullanılan ve yivli olarak adlandırılan sivri uçlu aletler oluşturmak için uygulanan bir işlemin, bağımsız olarak Yemen ve Umman’da icat edildiği ortaya çıktı.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

7- Yakın Doğu’da 9.000 Yıllık Yakarak Gömme Örneği Keşfedildi

Yapılan bir araştırmaya göre, Yakın Doğu’daki insanlar, ölülerini kasıtlı olarak MÖ 7. bin yılın başlarında yakmaya başlamıştı.

Ölü yakma çukurundaki kemikler. (A) kaburga ve omurların bir bölümünü, (b) sağ pelvisin bir parçasını ve (c) dört ayak parmağını içeriyor. C: Beisamoun Kazıları

Kuzey İsrail’deki Neolitik Beisamoun bölgesindeki kazılar, bir cenaze töreninin bir parçası olarak kasıtlı olarak yakılmış gibi görünen bir cesedin kalıntılarını içeren eski bir kremasyon çukurunu ortaya çıkardı. Bu kalıntılar doğrudan MÖ 7013-6700 arasına tarihlendirildi ve bu da onları Yakın Doğu’daki bilinen en eski ölü yakma örneği yapıyor.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

6- Ot ve Küllerden Oluşan 227.000 Yıllık Yataklar Bulundu

227.000 yıl önce Güney Afrika’daki Border Mağarası’nda yaşayan insanlar, hazırladıkları çim yataklarda uyuyorlardı. Bu keşif, şimdiye kadar türünün en eskisi.

C: Wits University

Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi’nden Lyn Wadley, “Bu, türümüzün kökenine oldukça yakın bir tarih.” diyor. Araştırmacılar, tarih öncesi dönemde ara sıra iskan edilmiş olan KwaZulu-Natal eyaletindeki Border Mağarası’nı kazıyor. Burada yaşayan halklar, çok kuru koşullar altında günümüze kadar korunmuş birçok katman bıraktı.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

5- Amerika’da Bulunan 14.000 Yıllık Dışkı, İnsana Ait Çıktı

Amerika’da yer alan bir mağarada bulunan 14.000 yıllık dışkı kalıntılarına yapılan analizler, bunların insanlara ait olduğunu doğruladı.

Paisley Mağaraları girişinin dıştan görünümü.C: John Blong

2002’den 2010 yılına kadar arkeologlar, Oregon’daki Paisley Mağaralarından en eskisi 14.000 yıl öncesine tarihlenen düzinelerce koprolit ve kurumuş dışkı topladılar. Koprolitlerin genetik analizi, insanlardan geldiklerini ileri sürdü ancak bazı araştırmacılar, numunelerin olası kontaminasyonunu gerekçe göstererek bu sonucu sorguladılar. Dışkının ait olduğu soy yıllarca çözümsüz kaldı fakat yeni araştırmalar bu eski ama inanılmaz derecede önemli dışkı yığınlarına yeni bir bakış sağlıyor.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

4- Henüz Tanımlanamayan Bir Atadan Bize DNA Aktarılmış

Antik genomlara dair yeni analiz, insan soy ağacının farklı dallarında birçok kez melezlenme meydana geldiğini ve bazı insanların arkaik, bilinmeyen bir atanın DNA’sını taşıdığını ileri sürüyor.

İnsanlarla melezlenen tanımlanamayan bir ata, Homo erectus olabilir. C: Shutterstock

Aşağı yukarı 50.000 yıl önce bir grup insan Afrika’nın dışına göç etti ve Avrasya’da Neandertallerle çiftleşerek melezleşti. Fakat bu, antik insan atalarımızın ve onların akrabalarının DNA’larını değiş tokuş ettikleri tek zaman değildi. Neandertaller’den ve daha az bilinen antik bir grup olan Denisovalılar’dan gelen genomların dizilimi, bu melezleşme olaylarına ve eski insan popülasyonlarının davranışlarına dair pek çok yeni kavrayış kazandırdı.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

3- 3.700 Yıl Önce Kafası Dışarda Gömülen Çocuk Bulundu

İspanya’da bulunan 3.700 yıllık sıra dışı bir mezar, bazı eski ölü gömme uygulamaları hakkında ne kadar az şey bildiğimizi gösteriyor.

Bu eski ölü gömme uygulamasını anlamak zor. C: A.M. Herrero-Corral, vd.

Madrid’in 20 kilometre güneyindeki Humanejos bölgesinde, Bronz çağa ait yaklaşık 100 tane mezar var. Ancak bunlardan hiçbiri mezar 31 kadar garip değil. 1.2 metre derinliğindeki mezarın içine 15 yaşında bir gencin cesedi dik oturur biçimde yerleştirildi. Daha sonra kısmen gömüldü, başı ve omuzları dışarda bırakıldı. Sonunda bedeni çürüdü ve gencin dışarda kalan kısımları çöktü. Bu noktada, dışarıdaki kalıntılarını kapatmak için mezara daha fazla toprak eklendi.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

2- Gölün Dibinde Bulunan 2.500 Yıllık Tereyağının Gizemleri

2.500 yıl önce bir tereyağı gölün dibine düştü. Derin ve karanlık sular tarafından gizlenerek günümüze kadar ulaştı.

2.500 yıllık tereyağı tabağı ve tereyağı kalıntıları. C: İskoç Crannog Merkezi.

Şimdilerde bu ahşap tereyağı tabağı, Tay Gölü’ne evlerini yapan İskoçya’nın eski sakinlerinin geride bıraktığı en hatırlatıcı parçalardan biri olmaya devam ediyor. Söz konusu tabak, Demir Çağı’na ait en az 17 ahşap evin bir zamanlar suda inşa edildiği gölde daha önce yapılan kazılarda bulundu. Yaklaşık 20 yıllık bir ömrü olan kızılağaçtan inşa edilen yapılar, amaçlarına hizmet ettikten sonra içindeki birçok nesneyle birlikte göle çökmüştü.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

1- Van’da Urartulu Çocuğun Kolunda Ejder Başlı Bilezikler Çıktı

Van’ın Gürpınar ilçesinde yer alan Çavuştepe Kalesi’nde, kolunda ejder başlı iki bilezik olan çocuk iskeleti bulundu.

Çavuştepe Kalesi’nde Urartu aristokratlarının gömüldüğü alan olduğu düşünülen 2.750 yıllık nekropolde, kolun pazu kemiği kısmında ejder başlı iki bilezik ve boyun kısmında takılar olan çocuk iskeleti ortaya çıktı. Bulgunun Urartu arkeolojisi açısından bir ilk olduğunu belirten kazı başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, ilk kez bir bebeğin pazu kısımlarında bronzdan bileziklere rastladıklarını söylüyor.

Haber hakkında daha fazla okuyun.

BONUS

Hititlere Ait Yesemek Heykel Atölyesinde Gölet İnşaatı

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login