Yüksek Statülü Vikingler Egzotik Kunduz Kürkü Giyiyordu

Yeni bir araştırmaya göre, 10. yüzyıl Danimarka’sında kunduz kürkü zenginliğin simgesi ve önemli bir ticaret kalemiydi.

Çalışmada incelenen kürk örneklerinden biri. C: Brandt et al., 2022

Yazılı kaynaklar, kürkün MS 800-1050 yılları arasında Viking Çağı boyunca önemli bir meta olduğunu, ancak kürkün arkeolojik kayıtlarda çoğu zaman hayatta kalmadığını, dolayısıyla çok az doğrudan kanıt bulunduğunu gösteriyor.

Önceki raporlar, menşe türlerini tanımlamak için eski kürkün mikroskobik anatomisini kullanmıştı, ancak bu yöntem genellikle doğru sonuç vermiyor. Sonuç olarak, Vikinglerin tercih ettiği kürk türleri hakkında pek bir şey bilinmiyor.

Bu çalışmada Brandt ve meslektaşları, 10. yüzyıl Danimarka’sından altı yüksek statülü mezardan alınan hayvan kalıntılarını analiz ettiler. Örneklerden antik DNA elde edilememekle birlikte, belki kürkler ve deriler üzerinde gerçekleştirilen işlemler ve muhtemelen koruma koşulları nedeniyle, iki farklı analitik teknikle tanımlanabilir proteinler elde edildi.

(İlgili: Boynuzlu ‘Viking’ Miğferleri Aslında Farklı Bir Medeniyete Aitti)

Mezar mobilyaları ve aksesuarları arasında evcil hayvanların derileri bulunurken, giysilerde vahşi hayvanlardan, özellikle bir gelincik, bir sincap ve kunduzdan kürkler kullanılmıştı.

Bu bulgular, Viking Çağı’nda kürkün bir zenginlik sembolü olduğu fikrini destekliyor. Kunduzların Danimarka’ya özgü olmaması, bu kürkün ticaret yoluyla elde edilen lüks bir eşya olduğunu gösteriyor.

Bazı giyim eşyaları, farklı hayvan postlarının değişen işlevleri hakkında bilgi sahibi olduklarını gösteren birden fazla türden kürk içeriyordu. Bu ayrıca özel kürkleri sergileme arzusunu gösteriyor olabilir.

Araştırmacılar, bu tür bir çalışmada en büyük sınırlayıcı faktörün karşılaştırmalı protein veritabanlarının eksikliği olduğuna dikkat çekiyor; bu veri tabanları genişledikçe, eski hayvan derileri ve kürklerinin daha spesifik tanımlamaları mümkün olacak.

“Viking Çağında egzotik kürk giymek, günümüz dünyasındaki en son modaya benzer şekilde, neredeyse kesinlikle zenginlik ve sosyal statünün açık bir görsel ifadesiydi. Bu çalışma, kunduz kürkü ticareti ve kullanımının doğrudan kanıtını sağlamak için seçkin Danimarka Viking mezarlarında korunan antik proteinleri kullanıyor.”


Public Library of Science. 27 Temmuz 2022.

Makale: Luise Ørsted Brandt et al. 2022. Palaeoproteomics identifies beaver fur in Danish high-status Viking Age burials – direct evidence of fur trade. Plos ONE.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login