Irak Ulusal Müzesi, yaklaşık 15.000 çalınan eserin zorlu çabalarla üçte birinin geri alınmasıyla Cumartesi günü resmi olarak açıldı. Yetkililer müzenin, IŞİD’in Musul’da paha biçilemez tarihi eserleri parçalamasına bir tepki olarak yeniden açıldığını söyledi.

Turizm ve Eski Eserler Bakanı Qais Hussein Rashid: “Müzeyi tekrar açabilmek için son birkaç aydır hazırlanıyorduk. Müze herkes için açık olmalı. Musul’da olan olaylar çalışmalarımızda hızlanmamızı sağladı ve IŞİD çetelerinin yaptıklarına tepki olarak hemen açılmasını istedik” dedi.
Musul’u işgal eden cihatçılar, Perşembe günü militanların müzedeki heykelleri balyozları ile parçaladığı bir video yayınlamıştı. Videoda militanlar ayrıca devasa Assur Kanatlı Boğa’sını delici bir aletle tahrip ederken görülüyordu. İnsanlığın kültürel mirasına yapılan bu saldırı küresel bir öfkeye neden oldu. IŞİD’in kontrolü altında bulunan diğer tarihi alanların güvenliği için BM Güvenlik Konseyi acil toplantı yapma kararı almıştı.

Musul’da yaşanan bu yıkım, Amerika’nın önderliğinde Saddam Hüseyin’in devrilmesiyle ortaya çıkan kaosta yağmalanan Bağdat Müzesi’nden sonra Irak’ın kültürel hazinesine yapılan en büyük saldırı oldu.

Alarabiya
Arkeofili | 2 Mart 2026
Begüm Bozoğlu | 2 Mart 2026Eski İrlanda Keçisi, Ada Tarihinin 3.000 Yıllık Mirasını Taşıyor
Begüm Bozoğlu | 2 Mart 2026Jomonlar Japonya’ya 16.000 Yıl Önce Tek Göç Dalgasıyla Geldi
Begüm Bozoğlu | 2 Mart 2026
Begüm Bozoğlu | 1 Mart 2026
Arkeofili | 28 Şubat 2026
Arkeofili | 31 Ocak 2026
Begüm Bozoğlu | 21 Ocak 2026

You must be logged in to post a comment Login