Roma’daki Trevi Çeşmesi’ni Ziyaret Etmek Paralı Olacak

Roma’nın ünlü Trevi Çeşmesi kapsamlı bir temizlikten geçecek ve çok tartışılsa da ziyaretçilerden bir giriş ücreti alınacak.

Ziyaretçiler artık Trevi Çeşmesi’ni görebilmek için para ödeyecek. C: Pixabay

Restorasyon sırasında ziyaretçiler, yetkililerin yaya trafiğinin akışını incelemek için kullanacakları geçici bir yürüyüş yoluyla ünlü Trevi Çeşmesi’ni görebilecekler.

Roma yetkilileri şehrin ikonik Trevi Çeşmesi için yeni planlar açıkladı. Çeşme kapsamlı bir şekilde temizlenecek, restore edilecek ve yeni bir giriş ücreti getirilecek.

Çeşmede yaklaşık on yıldır ciddi bir temizlik yapılmadı. Son büyük restorasyon 2014’te lüks tasarımcı Fendi’nin sponsorluğunda 18 aylık bir temizlik yapıldığında başlamıştı ve bu temizlik sonrasında çeşme üzerinde bir defile düzenlenmişti.

O zamandan bu yana çeşmede kalsiyum birikintileri, kir, bakteri ve yabani otlar birikti. Yeni restorasyon Kasım ayında başlayacak ve yaklaşık 329.000 dolara mal olması bekleniyor.

(İlgili: Roma’daki Trevi Çeşmesi’ne Atılan Paralar Nereye Gidiyor?)

Çeşmeye erişim bir nebze kısıtlanacak olsa da, temizlik sırasında anıtın etrafında geçici bir yaya yolu inşa edilmesi planlanıyor. Böylece ziyaretçiler, deniz tanrısı Oceanus ve atlarının çektiği arabasını görmeye devam edebilecekler.

Belediye başkanı Roberto Gualtieri, bir halk toplantısında, “Belirli sayıda turist yaya yoluna girebilecek ve diğer uçta çıktıklarında diğer ziyaretçilerin girmesine izin verilecek” diyor.

Gualtieri ayrıca, “Bu sayede turistlerin akışını ve Trevi’de ne kadar zaman geçirdiklerini daha iyi inceleyebileceğiz” diyor.

Trevi Çeşmesi 250 yıldan fazla bir süre önce inşa edildi, fakat 1960 yapımı La Dolce Vita gibi ünlü filmlerde yer aldıktan sonra daha çok tanınır hale geldi. Bir efsaneye göre, turistler sağ elleriyle sol omuzlarının üzerinden suya bir bozuk para atarlarsa Roma’ya geri dönmeleri kaçınılmaz. İki bozuk para atarlarsa âşık olurlar. Üç bozuk para ise evlilik anlamına gelir.

Her yıl ziyaretçiler, ikonik çeşmeye hevesle para atıyor, fakat şimdi bu çok popüler yere giriş ücreti getirilmesi önerisi karşısında hoşnutsuz olabilirler.

Geçen ay Roma’nın üst düzey turizm yetkilisi Alessandro Onorato, aşırı kalabalığı önlemek amacıyla turistlerden 1 veya 2 Euro alınmasını önerdi. Onorato, Roma sakinlerinin ise çeşmeye ücretsiz giriş yapabileceğini ekledi.

Onorato, “Özellikle Roma gibi hassas sanat şehirlerinde, çok fazla turistin hem turistik deneyime hem de şehre zarar vermesini önlemeliyiz. İki şeyi korumamız gerekiyor: Turistlerin kaos yaşamaması ve vatandaşların şehir merkezinde yaşamaya devam edebilmesi.” diyor.

Bu plana karşı çıkan bazı eleştirmenler, bu uygulamanın şehirdeki aşırı turizmi yönetmede anlamlı bir etkisi olmayacağını düşünüyorlar.

Uzun yıllardır Roma’da yaşayan yazar ve tur rehberi Katie Parla, “Zaten dar sokaklardan geçmek sayısız tıkanma nedeniyle son derece rahatsız edici. Ziyaretçilerin veya yerel halkın, şehrin çok yoğun bir bölümünü daha da sınırlamaktan fayda göreceğini düşünmüyorum” diyor.

Yetkililer ücret miktarını henüz kesinleştirmedi ve ilerleyen süreçte geçici yaya yolundan elde edilen verilerle karar verecekler. Ücretin gelecek yıl yürürlüğe girmesi bekleniyor.


Smithsonian Magazine. 10 Ekim 2024.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login