2015 Ocak Ayının En İlginç 10 Arkeolojik Haberi

1- 5300 Yaşındaki Ötzi’nin Yeni Dövmeleri Ortaya Çıktı

Ötzi'nin bilinmeyen dövmeleri keşfedildi

Üstünden yıllar geçmesine rağmen Ötzi’nin sapasağlam günümüze kadar ulaşan bedeni üstünde yapılan araştırmaların sonu gelmiyor. Yapılan her yeni araştırma Ötzi hakkında yeni bilgiler vermeye devam ediyor. Ötzi’nin vücudunda toplam 57 dövme bulunduğu düşünülüyordu fakat yapılan yeni taramalarla Ötzi’nin göğüs kafesinde gözle görülemeyen dövmesi olduğunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

2- Tutankamon’un Sakalı Düştü!

tutankamonun sakalını kırıldı ve yanlış yapıştırıcı ile yapıştırıldı

Firavun Tutankamon’un maskesinin üzerinde bulunan sakal, temizlik sırasında düştü ve sonrasında ise epoxy adında konservasyon için uygun olmayan bir tür yapıştırıcıyla geri yapıştırıldı! Mısır günlerdir bu şaşırtıcı haberle çalkalanıyor ve olay mahkemeye taşınıyor.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

3- Amphipolis Mezarında En Az 5 Farklı Kişi Olduğu Açıklandı

amphipolis'te kemiklere yapılan analizler açıklandı

Bu sene oldukça yankı uyandıran ve Büyük İskender’in mezarı olabileceği düşünülen Amphipolis mezarında bulunan kemiklere yapılan incelemeler tamamlandı. Yunan Kültür Bakanı, kemiklerin en az 5 farklı kişiye ait olduğunu açıkladı. Bir numaralı kişi 60 yaşlarında, iki ve üç numaralı kişiler, 35-45 yaşları arasında iki erkek, dört numaralı kişi, henüz yeni doğmuş ve cinsiyeti belirlenemeyen bir bebek, beş numaralı kişi yakıldığı için cinsiyeti ve yaşı hakkında bir şey söylemek mümkün değil.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

4- Neandertallerin Kullandığı İlk Çok İşlevli Kemik Alet Bulundu

neandertallere ait 55 bin yıllık çok işlevli kemik alet bulundu

Montreal Üniversitesi araştırmacıları tarafından Neandertallere ait çok işlevli bir kemik alet bulundu. Fransa’da bulunan kemik aletin, bu döneme ait bulunan ilk çok işlevli kemik alet olduğu belirtildi.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

5- Erkeklerin Navigasyonu Daha Fazla Partner Bulabilmek İçin mi Gelişti?

erkeklerin navigasyon sistemi daha fazla üreyebilmek için gelişmiş

Utah Üniversitesi’nin, iki Afrika kabilesi üzerinden yaptığı bir araştırmaya göre, erkeklerin navigasyon sistemi kadınlara göre daha iyi evrildi çünkü boyutsal kavrama sahip erkek, daha uzaklara gidebilecek ve faha fazla partnerden çocuk yapabilecekti.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

6- Efsanevi Atlantis’in Ünlü Metalleri Gemi Batığından Çıktı

sicilya'da orichalcum metali bulundu

Sicilya kıyılarında 2600 yıl önce batmış bir gemiden, Antik Yunanlıların Atlantis’te bulunduğunu söylediği “orichalcum” isimli ünlü bir metal çıkarıldı. Metal külçeleri, büyük ihtimalle Yunanistan’dan veya Anadolu’dan, Güney Sicilya’daki Gela kentine getiriliyordu. Metali taşıyan gemi büyük ihtimalle bir fırtınaya yakalandı ve tam limana girmek üzereyken battı.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

7- İsrail’deki 55.000 Yıllık Kafatası Neandertal ve İnsan Çiftleşmesini Kanıtlayabilir

afrika dışında bulunan ilk modern insan israil'de bulundu

Kuzey İsrail’de bulunan 55.000 yıllık kafatası parçası, modern insanın Afrika’dan çıkışı hakkında yeni bilgiler sağlıyor. Kafatası, Geç Pleistosen yani Orta Paleolitik dönemde hem modern insanın hem de Neandertallerin güney Levant bölgesinde yaşadığını ortaya koydu. Bu da insan ve Neandertaller arasındaki çok olası çiftleşmenin gerçekleştiği tarihe çok yakın.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

8- Vezüv Yanardağı’nın Kömürleştirdiği Papirüsler Okunabilecek

vezüv yanardağı herkülaneum papirüsler okunuyor

MS 79’ta Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla Pompeii ve Herkülaneum şehirleri lav ve kül tabakalarıyla kaplanmış ve yok olmuştu. Herkülaneum şehrindeki lüks bir villada bulunan kömürleşmiş papirüslerin üstündeki harfler, yeni bir X ışınıyla görüntüleme sistemi sayesinde okunmaya başlandı.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

9- Alet Kullanabilme Özelliği İnsandan Önce Ortaya Çıkmış

australopithecus africanus kemik

Araştırmacılar, Australopithecus africanus isimli insanların atası olduğu düşünülen bir hominin türünün taş alet yapabilecek ve kullanabilecek bir el yapısına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yetinin ancak daha sonraki homininlerde geliştiği düşünülüyordu. Anatomik kanıtlara dayandırılan araştırma, arkeolojik taş alet kalıntılarına göre 2.6 milyon yıl önce olan ilk alet kullanma tarihini, 3 milyon önceye taşıyor.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

10- Henüz Kazı Yapılmamış Sahibinden Satılık Temiz Antik Kent

bodrum'da antik kent satılıyor

Gün geçmiyor ki Türkiye’den Talihsiz Arkeolojik Olaylar listesine eklenecek bir yeni haber daha çıkmasın. Bodrum’da 1. dereceden arkeolojik sit alanı, bir internet sitesinde “deniz ve göl manzaralı” duyurusuyla satışa çıkarıldı.

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Ve 3 adet liste…

1- Gelmiş Geçmiş En Önemli 10 Gemi Batığı

gelmiş geçmiş en ilginç gemi batıkları

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

2- Tarih Boyunca En İlginç 7 Seks Oyuncağı

geçmişten günümüze seks oyuncakları

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

3- Unutulmuş İmparatorluklardan Seslendirilmiş 7 Dil

eski insanlar böyle konuşuyordu

Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply