Henüz Kazı Yapılmamış Sahibinden Satılık Temiz Antik Kent

Gün geçmiyor ki Türkiye’den Talihsiz Arkeolojik Olaylar listesine eklenecek bir yeni haber daha çıkmasın. Bodrum’da 1. dereceden arkeolojik sit alanı, bir internet sitesinde “deniz ve göl manzaralı” duyurusuyla satışa çıkarıldı.

MÖ. 5. yüzyıla tarihlenen kent, 22 milyon liraya emlakçı tarafından satışa çıkarıldı. Arkeolojik kalıntılarla tıka basa dolu olan arazinin, satışa çıkarıldığı sitede reklamının oldukça başarılı(!) yapıldığı da gözlerden kaçmadı. İlanı veren kişi arazi için; “1. derece arkeolojik sit alanı, Boğaziçi Köyü Kuş Cenneti Gölü’ne cepheli, ful deniz ve göl manzaralı” ifadelerini kullandı ve adeta bir arkeolojik sit alanının nasıl tanıtılacağına dair ders verdi.

Ayrıca ilanda verilen bilgilere göre, alanda; surlar, tapınağa ait bir alan, tiyatro, stoa kalıntısı, Roma Dönemi’nden bir hamam, Bizans Dönemi’nden bir nekropol alanı varmış ve henüz kazı yapılmamış. Her ne kadar ilanı veren kişinin arazi hakkındaki bilgileri gözlerimizi yaşartsa da alanın daha önce farklı define çalışmalarına alet olup olmadığını düşünmek bile istemiyoruz.

İlanı veren kişinin kalıntılarla ilgili bilgisi bir yana, alanın mitolojik hikayesi hakkında da bilgi vererek insanlarımızı aydınlattığı ve bilgilerini tüm insanlıkla paylaştığı için teşekkürü kendisine bir borç biliyoruz!

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply