2016 Ekim Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

Bitirdiğimiz Ekim ayı, Türkiye’nin medyasında defineciliğin özendirildiği ve teşvik edildiği bir aydı. Fakat dünyada birbirinden önemli ve ilginç arkeolojik buluşlar haber olmaya devam etti. Arkeofili olarak Ekim ayının en önemli haberlerini bu listede derledik.

1- Kediler İlk Tarımcılar ve Vikingler Sayesinde Dünyaya Hakim Oldu

Evcil kediler dünyaya nasıl hakim oldu?

Antik Mısır’dan bir kedi mumyası. F: Natural History Museum.

Evcil kedilerin erken kökenleri hala gizemini koruyor, ancak yeni bir genetik analiz, kedilerin ilk çiftçiler ve hatta Vikingler ile dünyaya yayıldığını ortaya çıkardı.

MÖ. 13.000 ila MS. 800 yılları arasında yaşamış 200’den fazla kedi kalıntısı üzerinde yapılan geniş çaplı bir analiz, antik kedilerin iki büyük dalgada dünyaya yayıldığını gösteriyor. İlk dalgada kediler, ilk tarımcı toplumların yanında Ortadoğu’dan Doğu Akdeniz’in içine, ikinci dalgada ise, Antik Mısır’dan deniz yoluyla Afrika ve Avrasya’ya yayıldılar.

Haber hakkında detaylı bilgi için göz atın.

2- Pompeii’li Bankerin Evi Dijital Ortamda Tekrar Canlandırıldı

Pompeii'li Bankerin Evi Dijital Ortamda Tekrar Canlandırıldı

Uluslararası bir ekibin yürüttüğü çalışmalarda, Pompeii’li banker Lucius Caecilius Lucundus’un evi bilgisayar teknolojileri kullanılarak üç boyutlu olarak canlandırıldı.

yeni gelişen teknolojiler ile yürütülen bir çalışma kapsamında oluşturulan 3 boyutlu model, MS. 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamadan önce Pompeii’de nasıl bir yaşam sürdürüldüğünü gösteriyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için göz atın.

3- 3500 Yıllık Savaşçı Mezarındaki İlginç Ölü Hediyeleri İncelendi

Antik yunan savaşçısının mezarında bulunan fildişi tarak. Department of Classics / University of Cincinnati

Antik yunan savaşçısının mezarında bulunan fildişi tarak. Department of Classics / University of Cincinnati

Geçtiğimiz yıl bir antik Yunan savaşçısının mezarında, güzelce işlenmiş altın yüzüklerden ve değerli taşlardan oluşan bir hazine ortaya çıkarılmıştı. Bugün, Arkeologlar bulunan hazinenin Girit Adası ve dolaylarından yağma edilmediğini, altın eserlerin savaşçının kendi kültürüne ait olduğunu düşünüyor.

İktidar yüzükleri olarak addedilen bu altın yüzüklerin, Pilos’un ( Savaşçının mezarının da bulunduğu Yunanistan’ın güneybatısındaki bir kasaba) yerel halkını yöneten seçkin sınıfın iktidarını temsil eden bir gösterge olduğu düşünülüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için göz atın.

4- Ünlü Terakota Askerleri Antik Yunanlar Tarafından Tasarlanmış Olabilir

Terakota ordusunu antik yunan heykeltraşlar yaptı

Yeni bir araştırmaya göre, Antik Yunan heykeltraşları, Doğu’ya seyahate çıkan Marco Polo’dan 1500 yıl önce Çin’i ziyaret etmiş ve ünlü Terakota Ordusu’nun yapımına yardım etmiş olabilir.

İki çok önemli kanıttan yola çıkarak bu iddiayı ortayan atan araştırmacılar, Çin’in Xinjiang kentinde, MÖ. 3. yüzyıldaki ilk imparator dönemine tarihlenen bir Avrupalı DNA’sını ve aniden ortaya çıkan gerçek boyutlu heykelleri kanıt olarak gösteriyor. Fakat çıkan bu haberlerden sonra Çinli arkeologlar, Terakota askerlerinin Yunanlar tarafından yapıldığı haberini yalanladı ve sadece biraz Batı etkisi olabileceğini söyledi.

Haber hakkında detaylı bilgi için göz atın.

5- Buzadam Ötzi Eski Bir Düşmanı Tarafından Sinsice Öldürülmüş

Buzadam Ötzi Eski Bir Düşmanı Tarafından Sinsice Öldürülmüş

Buzadam Ötzi’nin kurban gittiği cinayetin gizemi, kriminoloji uzmanları tarafından nihayet çözüldü. Ötzi yemeğini yedikten sonra dinlenirken, kendisini takip eden eski bir düşmanı tarafından sinsice okla vuruldu.

Bilim insanları 5300 yıl önce Ötzi‘yi öldüren kişi hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için kriminoloji yöntemleri kullandı. Son yapılan araştırmalara göre, 5300 yıl önce öldürülen ve donarak günümüze kadar korunarak gelen Buzadam Ötzi’nin cinayeti, sürpriz olarak yapılan haince bir saldırı sonucu gerçekleşmişti.

Haber hakkında detaylı bilgi için göz atın.

6- Brezilya’daki Maymunlar Keskin Kenarlı Taş Aletler Yapabiliyor!

Maymunlar Sadece İnsanların Keskin Kenarlı Taş Aletler Yapabildiği Teorisini Çürüttü

Homininlerin bilinen en eski keskin kenarlı taş aletlerinin benzerlerini yaparken gözlemlenen kapuçin maymunları, sadece insanların bu tür aletler yapabileceği teorisini çürütüyor.

Maymunlar, erken atalarımız homininlerin yaptığı bilinen en eski aletlere benzer aletler yaparken gözlemlendi. Maymunların keskin kenarlı aletler yapabilmesi, bu yeteneğin sadece insanlara özgü olmadığını gösteriyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için göz atın.

7- 2000 Yıllık Bataklık Cesetleri Hala Gizemini Koruyor

2016 yılının ekim ayında dünyanın en önemli arkeoloji olayları

Bugüne kadar birçok Kuzey Avrupa ülkesindeki bataklıklarda bulunan 2000 yıllık cesetler, hala gizemini koruyor.

Çeşitli nedenlerle bataklığa atılmış olabilecek bu insanlar, bataklığın sağladığı asidik ortam sayesinde günümüze kadar şaşırtıcı derecede iyi korunarak ulaştı. Arkeologlar bu Demir Çağı insanlarının kurban olarak boğazlarının kesildiğine ve bataklığa atılarak tanrılara sunulduğuna inanıyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için göz atın.

8- Binlerce Yıl Sonraki Arkeologlara Bırakılacak Belgeler Hazırlanıyor

Gelecekteki Arkeologlara Bırakılacak Belgeler Hazırlanıyor

İnsanlığın Hafızası Projesi ile, insanlığın sahip olduğu en önemli bilgiler seramik tabletlere işlenip tuza gömülerek gelecekteki arkeologlara bırakılacak.

Her ne kadar binlerce yıllık tabletler, bize Sümerler hakkında çok şey anlatsa da, gelecekteki arkeologların günümüzdeki yaşamı anlayabilmesini sağlayacak kalıcı eserler bırakma konusunda bazı endişeler mevcut.

Haber hakkında detaylı bilgi için göz atın.

9- Karadeniz’de Kırktan Fazla Osmanlı ve Bizans Gemi Batığı Bulundu

karadeniz'in dibinde osmanlı gemileri bulundu

Karadeniz’de bulunan Osmanlı gemilerinden biri. F: Rodrigo Pacheco-Ruiz

Karadeniz’in dibinde Osmanlı ve Bizans İmparatorluklarına ait tesadüfen en az 40 adet batık keşfedildi.

Karadeniz’de yapılan haritalama çalışmaları sırasında, tesadüfen 40’tan fazla Osmanlı ve Bizans gemi batıkları bulundu. Arkeologlar uzun zamandır Karadeniz’in çok iyi korunmuş batıklara ev sahipliği yapan bir gemi mezarlığı olduğunu düşünüyordu.

Haber hakkında detaylı bilgi için göz atın.

10- İlk Defa Dinozor Beyni Bulundu

ilk defa dinozor beyni bulundu

Beyin fosili, otçul bir dinozor türü olan İgunodonun bir akrabasına ait F: Jamie Hiscocks/PA

133 milyon yıl önce yaşamış bir türe ait, erken Kretase dönemi dinozorunun kafatasında fosilleşmiş bir beyin bulundu.

Yıllar önce İngiltere’nin güneydoğusundaki Sussex kentinde bir sahilde bulunan kahverengi taşın, bir dinozor beyni fosili olduğu anlaşıldı. Taşı özel bir mikroskop kullanarak detaylı bir şekilde inceleyen araştırma ekibi, dünyada ilk kez bir dinozor beyni bulunduğunu duyurdu.

Haber hakkında detaylı bilgi için göz atın.

BONUS:

“Muğla’da 500 Trilyon Dolarlık Define”

Muğla'da 500 Trilyon Dolarlık Define: İlluminati, Uzaylı, Truva, Dış Mihrak

İhlas Haber Ajansı’nın yayınladığı “Milyon Dolarlık Hazine İddiası” başlık haberde Muğla’da tam 500 trilyon dolarlık hazine bulunduğu iddia ediliyor.

İçinde illuminati, uzaylı, enerji saçan element, dış mihraklar gibi anahtar kelimelerin geçtiği haberde, bir emlakçının bulduğunu iddia ettiği 500 trilyonluk Truva hazinesinden bahsediliyor. İhlas Haber Ajansı’nın haberleştirdiği ve Habertürk gibi bazı gazetelerin yayınladığı haber, ne yazık ki biz arkeologların dahi anlayamayacağı olaylardan ve cümlelerden oluşuyor. Böyle bir olayın haber değeri taşıması ne kadar doğru bilinmez fakat, olayın ajanslar tarafından haberleştirilmesinde haber değeri olduğuna inanarak sizlerle paylaşıyoruz.

Haber hakkında detaylı bilgi için buyrun.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login