Türkiye’de ve dünyada arkeoloji alanında her ay birbirinden ilginç gelişmeler gerçekleşiyor ve buluşlar yapılıyor. Düzenli olarak her ay derlediğimiz en ilginç arkeoloji haberleri listesi, bu ay da oldukça ilgi çekici haberleri barındırıyor. İşte Ağustos ayı boyunca Türkiye’de ve dünyada olup biten arkeoloji olayları.
Mayıs, Haziran, ve Temmuz aylarının listelerine de göz atabilirsiniz.
1- 5000 Yıllık Eser Kültür Bakanlığına Kargo Olarak Geldi
52 yıl önce Türkiye’den kaçırılan ve MÖ. 3000 yıl öncesine tarihlenen bir eser, kimliği belirsiz şahıs tarafından kargo ile Kültür Bakanlığı’na gönderildi. Turist olarak geldiği Türkiye’den, MÖ. 3000 yılına ait tarihi eseri ülkesine kaçıran isimsiz şahıs, 53 yıl sonra pişmanlık duyarak paha biçilemez eseri kargoyla iade etti.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
2- Şempanzeler ve Maymunlar Taş Çağı’na Girdi
Taş Çağı’nı, erken insansı ve insanların yaşadığı bir dönem olarak görüyoruz. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalara göre bu çağı tek yaşayan insanlar değil. Arkeologlar batı Afrika yağmur ormanlarında Brezilya ormanlarında ve Tayland sahillerinde dikkate değer 4000 yıllık taş aletler keşfetti. Bu aletleri özel yapan, onların insanlar tarafından değil, şempanze, kapuçin ve makaklar tarafından yapılmış olması. Aletlerin ortaya çıkarıldığı alanlar, “primat arkeolojisi” adında yeni bir dalın temelini oluşturuyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
3- Dünyanın En Eski Ahşap Heykeli Shigir İdolü 11.000 Yaşında
Mısır Piramitleri’nden bile iki kat eski olan, dünyanın en eski ahşap heykeli Shigir İdolü, insan yaratıcılığının en eski örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Yapılan son tarihleme yöntemleriyle yaşı tam tamına 11.000 yıl olarak belirlenen bu devasa heykel, Ocak 1890’da Kirovgrad yakınlarında gün ışığına çıkarıldı. 159 yaşındaki karaçam ağacından yapılmış heykel Mezolitik Çağ’a ait hala deşifre edilememiş birçok sembolle kaplı. Orijinalinin daha uzun olduğu belirtilse de, şu anki haliyle 2,8 metre boyunda olan heykelin üzerinde 7 adet yüz bulunuyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
4- Shakespeare’nin Bahçesinde Bulunan Pipolardan Esrar Çıktı
Shakespeare’in Stratford-upon-Avon’daki bahçesinde bulunan kil pipolarda esrar kalıntıları bulundu. En az 400 yıllık olan kil pipolarda gaz kromatografi kütle spektrografisi yöntemiyle incelemeler yapılarak içilen maddeler tespit edildi. Shakespeare’in soneleri de kokainin sağlığa zararlı etkilerine aşina olduğunu ve olasılıkla esrarı zihin-uyarıcı bir uyuşturucu olarak tercih ettiğini gösteriyor olabilir. Thackeray’a göre, Shakespeare’in 76. sonesinde yazmaktan bahsederken kurduğu “keep invention in a noted weed (birebir çeviriyle: meşhur bir otta yaratıcılığı/buluşu sürdürmek)” dizeleri, Shakespeare’in yazarken esrar kullanmaya hevesli olduğu şeklinde yorumlanabilir.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
5- Sicilya’da Deniz Altında 10,000 Yıllık Dikilitaş Bulundu
Sicilya açıklarında deniz altında bulunan Stonehenge benzeri dikilitaş, Akdeniz havzasındaki erken uygarlıklara ışık tutabilir. Yaklaşık 10 metre uzunluğundaki dikilitaş kırılarak iki parçaya ayrılmış. Dikilitaşın bulunduğu ada yaklaşık 9,500 yıl önce sular altında kalmış. Dikilitaş oldukça muntazam bir şekle ve benzer çapı olan üç deliğe sahip. Deliklerden biri taşı bir uçtan diğer uca geçiyor. Diğer iki delik de devasa taşın iki yanında yer alıyor. Bu özellikler taşın yaklaşık 10,000 yıl önce insanlar tarafından yapıldığı konusunda şüphe bırakmıyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
6- Tarihi Şile Kalesi’nin Restorasyonu Sünger Bob’u Andırıyor
İstanbul’un Şile ilçesinde bulunan 2000 yıllık tarihi kalenin restore edilmiş hali görenleri şaşırtıyor. Ocaklı Ada Kalesi olarak da bilinen kalenin restorasyonu tamamlandıktan sonra sosyal medyada tepkiler giderek büyüyor. Cenevizlilerden kalma 2000 yıllık tarihi kalenin son hali özgünlüğünü yitirmiş ve modern bir binaya dönmüş durumda.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
7- İspanya’da 6,000 Yıllık Mezar Yıkılarak Yerine Piknik Masası Konuldu
Kuzeybatı İspanya’da Cristovo de Cea belediyesi çalışanları 6,000 yıllık bir Neolitik mezarı kırılmış bir piknik masası sandı ve onu tamir etti. Keltlere ait olduğu düşünülen Neolitik mezar kültürel miras statüsündeydi ve korunması gerekiyordu. Fakat bir şekilde il belediye meclisi bunun farkında değildi. Parklar ve Bahçeler Bölümü çalışanları büyük granit taşları gördüğünde de taşların tamir edilmesi gereken bir bank olduğunu düşündü. Çalışanlar mezarın içine beton döktü ve üstüne yeni bir piknik masası koydu. Böylece bu tür olayların nadiren de olsa başka ülkelerde de olabileceği görülmüş oldu.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
8- Çin’in Pompeiisi’nde Sarılarak Ölmüş Anne ve Çocuğu Bulundu
Çin’in Pompeiisi olarak bilinen Lajia yerleşiminde, MÖ 2000 yılında bir depremde birbirine sarılmış halde ölen anne ve çocuğunun iskeleti bulundu. Araştırmacılar annenin, Çin’in Qinghai bölgesini etkileyen büyük depremde çocuğunu korumaya çalıştığını düşünüyor. Çocuk ve annesinin kalıntıları 4,000 yıldır bu şekilde korunmuş. Deprem ve sel felaketinin bütün yerleşimi yok ettiği düşünülüyor. Bu nedenle yerleşim, Pompeii’den 2000 yıl daha eski olmasına rağmen Vezüv’ün patlamasıyla yerle bir olan antik Roma şehrine benzetiliyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
9- İrlanda’da 5.000 Yıl Önce Kayalara Kazınmış Güneş Tutulması Bulundu
5,000 yıl önce İrlanda’da yaşayan insanlar, büyük kayalara tam olarak MÖ. 30 Kasım 3340’da gerçekleşmiş bir güneş tutulmasının betimlerini oyarak kaydetti. Oymalar, kaydedilen en eski güneş tutulması olma özelliğini taşıyor. Konuyla ilgili yayınlanan makalede, bu bölgede yaşayan Neolitik astronom rahiplerinin, güneş tutulmasıyla ilgili olayları, bulundukları bölgeden görüldüğü şekliyle üç taşın üstüne kaydettiği belirtiliyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
10- Mersin’deki Olba Antik Kenti’nde 1800 Yıllık Mozaik Bulundu
Mersin’in Silifke İlçesi’nde bulunan Olba Antik Kenti’nde üç portreden ve pelerinli melekten oluşan mozaik bulundu. Olba Antik Kenti’nde 2015 dönemi kazıları sırasında tespit edilen mozaik, 16 levha halinde, Silifke Müze Müdürlüğü bahçesinde ayrılan yerde koruma altına alındı. Yapımında kullanılan tessera büyüklükleri 1 cm.’den az olduğu için son derece ince ve özenli bir yapı gösteren ve yaklaşık 35 metrekare büyüklüğünde olan mozaik; çok sayıda renkli taş ve cam tessera sayesinde renkli, ince ve gösterişli bir görüntü barındırıyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
ve Ağustos ayı içinde hazırladığımız üç liste;
– Arkeologların Teşhis Edebildiği 7 Ünlü İskelet
Halkın beslenme ve yaşayış biçimlerini öğrenmeye kendini adamış arkeologlar için soyluların bedenleri bu açıdan daha önemli olmamakla beraber, geçmişin bu somut delillerinin ortaya çıkarılmasında elbette çok heyecan verici bir taraf da vardır. Gelin, kimliği teşhis edilebilmiş 7 ünlü iskeletin heyecan verici hikayesini birlikte öğrenelim.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
– Türkiye’nin En çok Ziyaret Edilen 10 Müzesi
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü internet sitesinde yer alan bilgilere göre Türkiye’nin 2014 yılında en çok ziyaret edilen müzelerini kabaca tanıtarak derledik. Siz Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden kaçını gezdiniz?
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
– Dünya Çapında Görülmesi Gereken 10 Antik Yunan Tapınağı
Antik Yunan döneminin en önemli yapıları şüphesiz tapınaklardı. Taştan yapılan tapınaklar ilk kez, 6. yüzyıldan itibaren inşa edilmeye başlandı. Yunan tapınakları, ibadet edilen yerler olmaktan çok, tanrılar ve tanrıçalar adına inşa edilen anıtlardı. Bugün hala varlığını sürdüren bu görkemli Yunan tapınaklarının en güzel örnekleri, yalnızca Yunanistan’da değil, bu antik imparatorluğun gücünün uzandığı farklı şehirlerde de görülüyor.
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
You must be logged in to post a comment Login