İspanya’da 6,000 Yıllık Mezar Yıkılarak Yerine Piknik Masası Konuldu

Kuzeybatı İspanya’da Cristovo de Cea belediyesi çalışanları 6,000 yıllık bir Neolitik mezarı kırılmış bir piknik masası sandı ve onu tamir etti.

NPR’ın haberine göre Keltlere ait olduğu düşünülen Neolitik mezar kültürel miras statüsündeydi ve korunması gerekiyordu. Fakat bir şekilde il belediye meclisi bunun farkında değildi. Parklar ve Bahçeler Bölümü çalışanları büyük granit taşları gördüğünde de taşların tamir edilmesi gereken bir bank olduğunu düşündü.

Çalışanlar mezarın içine beton döktü ve üstüne yeni bir piknik masası koydu. Bir süre sonra bir çevreci örgüt hatayı fark etti ve şikayette bulundu.

İspanya'da 6,000 Yıllık Mezar Yıkılarak Yerine Piknik Masası Konuldu

(Görsel: El Huffington Post)

The Local’ın haberine göre mezarın nasıl yok edildiğini anlamak için bir soruşturma açıldı, fakat gerçek oldukça basit gibi görünüyor: Yetkililer mezarın varlığının farkında bile değildi. Belediye başkanı José Luis Valladores’in bile mezardan haberi yoktu.

İspanyol Huffington Post’a yaptığı açıklamada José Luis Valladores “Bana kimse söylemedi, ne Kültürel Miras grubu ne de çevreci grup. Mezar işaretli bile değildi. Mantıklı olan bu anıtla ilgili belediye meclisine haber verilmesi olurdu, ki onlar da mezarı korumak için gerekli önlemleri alabilsin” dedi.

Mezarın yıkımını “anıtsal bir hata” olarak tanımlayan arkeolog Juan Barceló, haberleri duyduğunda dehşete düştüğünü söyledi. Barceló, işçiler ve yerel merciler arasındaki iletişim kopukluğunun büyük ihtimalle yaz tatili yüzünden gerçekleştiğini söyledi.

Barceló  The Local sitesine yaptığı açıklamada böyle yanlışların bir istisna olduğunu bildirdi. “Bu İspanya’yı temsil eden bir örnek değil. İspanya’da 100 yıldan daha eski olan her anıt yasalar tarafından korunur. Tüm yetkliler, devlet, bölge ve yerel düzeydeki yetkililer,  kültürel mirasımızı korumak için etkin olarak çalışır. Fakat kazalar olabilir. Eminim ki buna benzer felaketler başka ülkelerde de gerçekleşiyordur fakat basında yayınlanmıyordur.”

NPR

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login