Tarihi Şile Kalesi’nin Restorasyonuna Tepkiler Büyüyor

İstanbul’un Şile ilçesinde bulunan 2000 yıllık tarihi kalenin restore edilmiş hali görenleri şaşırtıyor.

Tarihi Şile Kalesi’nin Restorasyonuna Tepkiler Büyüyor

 

Ocaklı Ada Kalesi olarak da bilinen kalenin restorasyonu tamamlandıktan sonra sosyal medyada tepkiler giderek büyüyor. Cenevizlilerden kalma 2000 yıllık tarihi kalenin son hali özgünlüğünü yitirmiş ve modern bir binaya dönmüş durumda.

Şile Kalesi’nin restorayonunun sona ermesiyle, Türkiye’de son yıllarda yaşanan restorasyon skandalları gün geçtikçe artıyor. Binlerce yıla meydan okuyarak günümüze kadar ayakta kalmış ve tarihi birebir yansıtan yapılar, restorasyon adı altında modern binalara döndürülmeye devam ediyor.

Şile Belediyesi’nden Ocaklı Ada Kalesi tarihi

Şile Belediyesi’nin internet sitesinde, kale hakkında çalışmaların yapıldığı bilgisi yer alırken, kalenin tarihi şöyle anlatıldı:

“Şile’de dört kale vardır. Ama en tanınmışları Cenevizlilerden kalan limanda Ocaklıada’nın üzerinde yer alan Şile Kalesi ya da Ocaklı Kale’dir. Ocaklı Kale kendisini diğer kalelerden ayrılan silueti ile Şile’yi tanımlayan simgelerin başında gelir. Beyaz renkli Ahmetli kireç taşları kullanılarak inşa edilmiş olan bu kale 12 metre yüksekliğindedir. Denizden gelebilecek saldırılara karşı koyabilmek amacıyla inşa edilmiş olan kale, bazı araştırmacılara göre Bizans İmparatoru Andronikas tarafından yaptırılmış, zaman içinde Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Ancak son bulgular ise kalenin 2000 yıl önce Cenevizliler tarafından inşa edildiğini ve Şile’yi egemenliği altına alan diğer uygarlıklarca da kullanıldığını gösterir.

İlk düşünülenin aksine kale bir saldırı değil gözetleme kalesi olarak inşa edilmiştir. 4 katlı yapısı incelendiğinde en altta kilerin bulunduğu, diğer katların da yaklaşık 20 kişilik bir asker grubunu barındırmak için uygun olduğu anlaşılır.

Kale çağlar boyunca iki kez tamir görmüştür. Önce Bizanslılar sonra da Osmanlılar kaleyi yine gözetleme amaçlı kullanabilmek için onarımdan geçirmişlerdir. Ancak hazine söylentileri nedeniyle kale definecilerin istilasına uğramış ve bu arada oldukça tahrip edilmiştir.

Şile kalesinin röleve çalışmalarına Şile Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi işbirliği ile başlanmıştır.”

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login