Selanik Metro Kazısında Afrodit Heykeli ve Mozaikler Bulundu

Selanik metrosu için yürütülen kazılarda, aralarında MS 4. yüzyıla ait başsız bir Afrodit heykeli ile taban mozaiklerinin de yer aldığı birçok eser gün yüzüne çıktı.

Başsız Afrodit heykeli, sadece birkaç hafta önce keşfedilen bir çeşme kompleksinin yakınında bulunan Ayasofya istasyonunun bulunduğu yerde bulundu.

Attika Metro SA Genel Sekreteri Yiannis Mylopoulos, başsız heykelin resmini Facebook’ta yayınladı ve söz konusu bulgunun, Selanik’teki arkeolojik kazılar sırasında ortaya çıkan 300.000 eser arasında olduğunu söyledi.

(Karşılaştırmalı Marmaray Kazısı ve Roma Metro Kazısı)

Bölgede daha önce de 4. yüzyıla ait iyi korunmuş taban mozaikleri ortaya çıkmıştı. Voria.gr web sitesine göre estetik açıdan büyük bir değer taşıyan mozaikler, Ayasofya istasyonunun güney girişinde yer alıyor.

Arkeologlar, renkli mozaiğin MS 4. yüzyıla ait büyük bir kamu binası veya kentsel villalara ait olduğuna inanıyorlar. Mozaikler iyi durumda ve batı portiko galerisinin tabanını süslendiğine inanılan tipik geometrik süslemelerle bezeli.

Kurtarılan taban mozaiğinde, bir kadın figürüyle birlikte bir madalya öne çıkıyor. Oturmuş bir konumda olan kadın figürünün yüzü yok edilmiş. Mozaikte ayrıca küçük bir çocuğun yüzü de görülebilir.

(Selanik Metro Kazısında Roma Dönemi Ticaret Ağının Kanıtları Bulundu)

Mozaik tabanların dışında, duvar kalıntıları ve kompleks içerisindeki bir banyonun bir kısmı da ortaya çıktı. Halen devam etmekte olan kazılarda, banyoyu su ile dolduran bir tankın da varlığı belirlendi. Bölgedeki cam parçaları muhtemelen banyolar tarafından kullanılan aromatik yağlarla dolu şişelere aitti.

Kompleksin 4. yüzyılda inşa edildiği ve 5. yüzyıla kadar kullanıldığı tahmin ediliyor. Daha sonra harabeye dönmüş ve üstüne mermer kaplı bir meydan yapılmıştı.

Attiko Metro başkanı, bulguların projenin zaman çizelgesini değiştirmediğini bildirdi: “Bulgular, onları sergilemeye yönelik en iyi yolu bulmak için işbirliği yaptığımız Kültür Bakanlığı’nın özel bir komitesi tarafından değerlendirilecek.” dedi.

(Tarihi Kalıntılar Yüzünden Selanik Metrosunun Güzergahı Değişti)

Mylopoulos, Attiko Metro yönetimi için bu eserlerin projeyi engelleyen şeyler gibi davranılmadığını ve bu büyük işin bir parçası olarak görüldüğünü tekrar etti.


Greek reporter. 21 Şubat 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login