Marmara Denizi’nde Kayıp Bizans Kalesi Bulundu

1. Haçlı Seferi’nde, Hasting Muharebesi’ne katılan Anglo-Sakson askerlerin sığınmaları için yapılan kale Marmara Denizi’nde bulundu.

Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması çalışmaları kapsamında, Marmara Denizi’nde Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edilen Kibatos Kalesi bulundu.

Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gündüz başkanlığında Leicester Üniversitesinden Işıl Akalan Gündüz, Sinop Üniversitesinden Harita Mühendisi İlke Ekioğlu ve öğrencilerden oluşan ekip, Altınova ile Karamürsel arasında bulunan Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığının kıyı şeridinde yaklaşık 3,5 metre derinliğe kadar uzanan 70 x 60 metre ölçülerinde bir kale keşfetti.

(Haçlı Seferleri Sırasında Ölen Kralın Çenesinde İskorbüt Bulundu)

Kalenin, 1069 yılındaki 1. Haçlı Seferi’nde, Haçlı orduları ile Selçuklu orduları arasında yapılan Hasting Muharebesi’nden kaçan Anglo-Sakson askerlerin sığınmaları için yapıldığı ancak yaşanan şiddetli depremler sonucu Hersek Lagünü altında kalmış olabileceği belirtiliyor.

Kibatos (Civetot) Kalesi’nin gün yüzüne çıkartılması için yaklaşık 3 yıl sürecek çalışma yapılacak.

Anglo-Sakson askerler için inşa edilmiş

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, 2 yıl süren çalışmanın ardından kalenin keşfedildiğini belirterek,

“Tarih sahnesinde oldukça önemli bir yerde bulunmasına rağmen yeri kesin olarak lokalize edilemeyen bu kaleyi bulmak, araştırmamızın başlama nedenlerinden biriydi. Bizans İmparatoru Alexius’un İngiltere’nin tarihini değiştiren 1069 yılındaki Hasting Muharebesi’nden kaçan Anglo-Sakson askerler için, araştırma sahamız içerisinde bir kale inşa ettiği yazılı belgelerden biliniyordu. Söz konusu kaleyi bulmak için 2 yıldır bölgede yaptığımız çalışmalar ve kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, Helenopolis yakınlarında Hereke Kalesi’nin karşı yakasında limanı olan deniz kalesi aramaktaydık.”

(Haçlılar Hem Savaşmış Hem Sevişmiş)

“Helenopolis (Hersek) ile Karamürsel arasında tespit edilen yapının mimarisinin, yazılı belgelerdeki ifadelerle oldukça benzemesi nedeniyle kalenin, Kibatos -Civetot Kalesi olduğu düşünülmekte. Kibatos-Civetot Kalesi, 1096 yılında I. Haçlı Seferleri sırasında çok büyük bir önem kazanmıştır. 1095 yılında Papa’nın Haçlı seferi çağrısından hemen bir yıl sonra 1. Haçlı Seferi olarak adlandırılan ilk sefer başlamıştır. Söz konusu sefer için Konstantinopolis’e gelen Haçlıları başkentten uzaklaştırmak isteyen Alexios, bu kitleyi Kibatos Kalesi’ne göndermiştir. İki yoldan bu kaleye gidilmiştir. Deniz üzerinden direkt olarak kaleye gidenler olduğu gibi, karadan da Nicomedia üzerinden ordular buraya gelmiştir. Çeşitli kaynaklarda 25 bin-600 bin kişi gibi sayılardan bahsedilmektedir.”

Çalışmalar genişletilecek

Kalenin ortaya çıkarılabilmesi için çalışma yürüteceklerini söyleyen Başkan Oral,

“Haçlı seferleri hem Hıristiyan dünyası hem de tüm Müslüman dünyası için kaçınılmaz sonuçlara yol açmıştır. Bu muharebe Avrupa tarihi için çok büyük önem arz eder. Fakat Anadolu Selçuklu tarihi ve Türk halkı için önemi maalesef yeteri kadar bilinmemektedir. 1097 yılında İznik kuşatması ile Anadolu Selçuklu Devleti’ne türlü oyunlarla saldıracak olan Haçlı tarihinin Anadolu’daki ilk büyük muharebe yenilgisidir. Bu kaleyi bulmamız ve yapılacak arkeolojik çalışmalar tarihimizin karanlık bir sayfasına ışık tutacaktır. Bu dönemde artık biz tarihi dokularımızı öne çıkaracağız. Bunları gün yüzüne çıkartacağız. Selçuklu Devleti ile ilgili de bizlere bilgiler verecek. Bundan sonraki süreçte belki bizlere farklı tarihi bilgiler sunacak. Bu bir başlangıç. Esas çalışmalar bundan sonra başlayacak.”


AA, DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login