Dublin’deki Kazılarda Viking Çocuk İskeleti Bulundu

Dublin Kalesi yakınlarındaki bir Viking yerleşiminde, erken Viking döneminden kalma bir çocuğun iskelet kalıntıları ortaya çıktı.

Dublin’deki kazı alanında Viking çocuğuna ait iskelet. C: Facebook/Alan Hayden

Dublin Üniversitesi’nden Alan Haydan tarafından yönetilen kazılar, Dublin’e adını veren orijinal Dubh Linn, ya da diğer adıyla siyah havuz yakınında gerçekleşiyor. Kalıntılar, Poddle Nehri’nin Liffey Nehri ile kesiştiği yerde keşfedildi. 

Poddle Nehri, 12. yüzyılda yol altından geçiyordu ve 18. yüzyılda artık tamamen toprak altına gömüldü. Büyük oranda sağlam bulunan iskeletin, 9-10. yüzyıldan kalma olduğu düşünülüyor. Çocuk, 10-12 yaşlarında ölmüş olabilir. 

(Vikinglerin Hepsinin İskandinav Olmadığı Ortaya Çıktı)

Çocuk nehire, örtüye sarılı halde ve demir tokalar ile birlikte bırakılmıştı. Hayden’a göre çocuğun düzgün bir cenaze töreniyle gömülmesi yerine buraya terk edilmesi, şiddet eyleminin bir göstergesi. Bireyin ölüm tarihini, cinsiyetini ve kökenini belirlemek için testler yapılıyor. 

Çocuğun cesedi, muhtemelen nehre yerleştirilmeden önce belli ki bir kefene sarılmıştı. C: Facebook/Alan Hayden

Kazılar, Dublin Kalesi’nin yanındaki Ship Street alanında, Archaeological Projects tarafından gerçekleştiriliyor. Aylardır devam eden çalışmalar, orijinal Dubh Linn’in düşünülenden daha büyük olduğunu ve Dublin Kalesi’nin duvarlarının ötesine uzandığını ortaya çıkardı.

Arkeologlar, asıl Viking yerleşimi Longphort’un, boyutunun daha önce belirlenenden iki kat daha büyük olduğunu keşfettiler. 10-11. yüzyıllarda yerleşim, günümüz Suffolk Caddesi’nden Molly Malone heykelinden St. Patrick Katedrali’ne kadar uzanıyordu. 


Irish Central. 27 Eylül 2020.

İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeolojisi mezunu. Aynı okulda Tarihöncesi Arkeolojisi bölümünde yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login