Çömelirken Gömülmüş Orta Çağ Münzevisi Frengi Çıktı

Orta Çağ İngilteresinde çömelmiş bir pozisyonda gömülmüş “kutsal” bir kadının alışılmadık iskeleti tespit edildi.

Alışılmadık bir şekilde çömelmiş iskeletin, Leydi Isabel German adlı bir Orta Çağ münzevisinin kalıntıları olduğuna inanılıyor. C: Lauren McIntyre et al. 2023.

Arkeologlar, İngiltere’deki bir kilise bölgesinde sıra dışı, çömelmiş bir pozisyonda gömülü bir Orta Çağ münzevisinin  – esasında dini bir keşiş – eklem iltihabı ve frengi  nedeniyle öldüğünü keşfettiler. 

Bulgular, dini bir keşişin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonu nasıl kapmış olabileceğine dair soruları gündeme getiriyor, ancak bu onun olağandışı gömülme durumunu potansiyel olarak açıklayabilir.

İskelet, 2007 yılında İngiltere’de All Saints Kilisesi’nde yapılan bir kazı sonucu ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, kalıntıların muhtemelen 15. yüzyılda kilisede bir odada inzivada bir hayat yaşayan Leydi Isabel German’a ait olduğunu düşünüyor.

Arkeologları hayrete düşüren şey, kadının kilise sunağının arkasında bulunan küçük bir odaya sıkıca çömelmiş bir şekilde gömülmesiydi. Cesedin garip bir şekilde konumlandırılması, bu süre zarfındaki mezarlarda nadir görülen bir durum olarak kabul ediliyor.

İngiltere’deki Oxford Arkeoloji Limited’de bir osteoarkeolog olan çalışmanın ilk yazarı Lauren Mclntyre yaptığı açıklamada, “Apsisteki iskeletin konumu, bunun yüksek statülü bir kadın olduğunu gösteriyor, ancak çömelmiş gömme pozisyonu, Orta Çağ dönemi için son derece sıra dışı.” diyor.

Yeni çalışma, Leydi Isabel’in gömülme pozisyonunun eklem iltihabından veya kendisine ayrılan dar gömü alanından kaynaklanmış olabileceğini öne sürüyor. Yazarların çalışmada yazdığına göre, kadının bu pozisyonda ölmüş olması ve gömülmeden önce vücudunun sertleşmeye başlamış olması da mümkün.

Araştırmacılar, radyokarbon tarihlemesi yaptıktan ve kalıntıları analiz ettikten sonra, münzevinin “eklem iltihabı ve ayrıca cinsel yolla bulaşan frengi ile yaşadığını belirlediler. Bu, tüm vücudunu etkileyen şiddetli gözle görülür enfeksiyon semptomları ve daha sonra, nörolojik ve zihinsel sağlık düşüşü ile yaşadığı anlamına gelir.” diyor. Mclntyre.

Çalışma araştırmacıları, frengi sergileyen tek kemiğin (kafatası parçasıydı ve bireyden ayrı duruyordu) “mezarlık alanının karşı tarafında bulunan” farklı bir iskeletten gelmiş olabileceği olasılığını not ediyor. Bununla birlikte çalışmaya göre, iskeletin başka yerlerinde frengiyi düşündüren birkaç lezyon da buldular.

Araştırmacılar, kadının inzivaya çekilmiş bir hayat sürerken nasıl cinsel yolla bulaşan enfeksiyon kaptığı konusunda yalnızca spekülasyon yapabilirken, Lady German’ın tesiste yaşadığı 28 yıl boyunca hastalığın uykuda kalmış olabileceğini ya da kendini izole ederek, kendisini yaralar ve kızarıklıklar şeklinde gösterebilen, genellikle şekil değiştiren cinsel yolla bulaşan enfeksiyonu kaptığı için kefaret çektiğine inandığını düşünüyorlar.

Yazarlar, “Bunun hangi koşullar altında gerçekleştiği hakkında hiçbir bilgimiz yok. Cinsel temas, rızaya dayalı ilişkiler veya tecavüz gibi rıza dışı olaylar sırasında meydana gelmiş olabilir.” diyor.

Mclntyre, “Leydi German, tipik olarak görünür ve şekil bozucu hastalıklar ile günah arasında güçlü bir ilişki olduğunu düşündüğümüz ve bu tarz acıların Tanrı’nın bir cezası olarak görüldüğü bir tarihi dönemde yaşadı.” diyor. Görünür şekilde şekil bozucu hastalığı olan birinin dışlanacağını veya dünyadan saklanmanın bir yolu olarak bir münzevi olarak yaşamayı üstleneceğini öne sürmek çok cazip olsa da, bu araştırma durumun böyle olmayabileceğini gösterdi. Böylesine ciddi bir hastalık, özel birine şehit benzeri bir statü vermek için Tanrı tarafından gönderilmiş olsaydı, olumlu olarak görülebilirdi.”


Live Science. 13 Şubat 2023.

Makale: McIntyre, L., Kancle, L., Montgomery, J., Moore, J., Gröcke, D. R., & Nowell, G. M. (2022). The All Saints Anchoress? An Osteobiography. Medieval Archaeology, 66(2), 368-399.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tarih bölümü mezunu. Antik Çağ Tarihinde yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login