Stonehenge’te Şaşırtan Keşif

Çok uzun zamandır dünyaca bilinen ve Avrupa’nın en meşhur arkeolojik anıtlarından olan Stonehenge’in bilinmeyenleri ortaya çıktı. Bugüne kadar tek başına bir yapı olarak kabul edilen Stonehenge, aslında anıtlar grubunun bir parçasıymış.

Yeni teknolojiler sayesinde, benzeri görülmemiş, toprağı 3 metre derinliğe kadar tarayabilen bir dijital yüzey araştırmasıyla, bölgede 5000 yıllık ayakta duran ikonik taşlar olduğu ve neolitik tören mimarisinin çok daha büyük bir alana yayıldığı ortaya çıkarıldı. Stonehenge’in etrafında, benzeri ve daha küçük boyutlularından oluşan bir anıtlar topluluğu olduğu belirlendi. Araştırma, aynı zamanda 17 büyük anıt ve henüz tanımlanmamış, içlerinde mezar höyükleri, büyük çukurlar da barındıran binlerce arkeolojik yapı olduğunu ortaya koydu. Yapılan bu yeni yüzey araştırmasının sonuçları, zaten belgelenmiş olan bazı yapıların da tekrar gözden geçirilmesini sağlayacak.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply