2019 yılının Şubat ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeolojik keşifleri kaçıranlar için bu listede derledik.
10- Neandertaller ve Denisovalılar Bu Mağarada Yaşamış ve Çiftleşmiş
Neandertaller ve Denisovalılar, uzak bir Sibirya mağarasında binlerce yıl boyunca kelimenin tam anlamıyla oda arkadaşlarıydı.
Araştırmacılar, Neandertallerin, Denisovalıların ve hatta belki de modern insanların tarih boyunca bir arada yaşadıkları tek yerin burası olabileceğini söylüyor. Bu mağara o kadar popülerdi ki, son 300.000 yıl boyunca homininler (insanları, atalarımızı ve şempanze gibi yakın evrimsel kuzenlerimizi içeren bir grup), hem sıcak hem de soğuk dönemlerde neredeyse sürekli olarak burada görülüyordu.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
9- Bu Adam Ortaçağ’da Sırtından Bıçaklanmış
Sicilya’da, bir Roma villasının yanında keşfedilen yüzüstü gömülmüş bir Ortaçağ adamı, görünüşe göre sırtından en az 6 kez bıçaklanmıştı.
MS 11. yüzyılın sonuna tarihlenen mezar, ilk olarak 2013 yılındaki Piazza Armerina kazıları esnasında keşfedilmişti. Alanda, hiçbir Ortaçağ mezarlığı bulunamadı. Yani bu kişi, terk edilmiş Roma kentinin kalıntıları içine atılmıştı. Bu sıradışı gömme tarzı arkeologların hemen dikkatini çekti, çünkü öldüğünde 30’lu yaşlarında olan bu adamın iskeleti, sığ bir çukur içine hiçbir mezar eşyası olmadan yüzüstü bir şekilde gömülmüştü.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
8- Sahra Çölü’nde Yüzlerce Gizemli Taş Yapı Keşfedildi
Arkeologlar tarafından çok az araştırılmış bir bölge olan Sahra’ Çölü’nün batısında, binlerce yıl öncesine dayanan yüzlerce taş yapı keşfedildi.
Taş yapılar çok çeşitli şekillerde tasarlanmış. Bazıları hilal şeklinde, bazıları daire şeklinde, bazıları düz çizgi şeklinde, bazıları platform gibi görünen dikdörtgen şeklinde; bazı yapılar ise kayalardan oluşan bir yığın şeklinde. Ve bazı yapılar bu tasarımların bir birleşiminden oluşuyor. Örneğin, bir yapı, yaklaşık 630 metre uzunluğunda bir kompleks oluşturan, düz çizgiler, taş daireler, bir platform ve kaya yığınlarının bir karışımına sahip.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
7- Stonehenge ve Benzeri Megalitlerin Kökeni Bulundu
Tüm Avrupa’da Stonehenge gibi binlerce antik taş yapı bulunur. Artık bu uygulamanın nereden çıktığı ve nasıl yayıldığı ile ilgili uzun zamandır devam eden bilmece çözüldü.
Geçtiğimiz yüzyıl boyunca, megalitler olarak bilinen taş yapıların kökenleri üzerine iki ana görüş vardı. Birincisi, bu yapıların ilk önce tek bir kaynağı vardı ve daha sonra deniz yolları boyunca yayılmıştı. Diğer görüşe göre ise, megalit yapılar farklı yerlerde bağımsız olarak gelişmişti. Analizler sonucu megalit inşaatının, Fransa’nın kuzeybatısında, 200-300 yıl boyunca MÖ 4500 civarında başladığı tespit edildi. Bu gelenek, daha sonra Akdeniz ve Atlantik kıyılarının deniz yolları boyunca 2000 yıllık bi sürelik bir zaman zarfı içinde Avrupa’ya yayılmıştı. Ancak daha çok kıyı bölgelerinde yoğunlaşmıştı.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
6- Pompeii’de Mitolojik Narkissos Freski Bulundu
Pompeii’deki cömertçe dekore edilmiş bir evde yapılan kazılarda, kendi yansımasına aşık olan mitolojik avcı Narkissos freski bulundu.
Yunan mitolojisine göre, nehir tanrısı Cephissus’un ve nymphe Liriope’nin oğlu olan Narkissos yakışıklı bir adamdı. Ancak bir su birikintisinde yansımasına baktıktan sonra gittikçe zayıfladığı için, ismi şimdi narsisizm teriminin kökenini oluşturuyor. Yine de kendisi, MS 79 yılında Vezüv Yanardağı patladığında küllere gömülen Roma kenti Pompeii’de bulunan resimlerde genellikle tasvir edilir.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
5- Neandertaller Uzun Mesafe Değil, Sürat Koşucusuydu
Neandertaller hakkında bildiklerimizi yeniden yazmak zorunda kalabiliriz. Neandertaller, uzun mesafe koşucusundan ziyade sürat koşucusuydu ve tundra benzeri ağaçsız alanlarda değil, ormanlık alanlarda yaşıyordu.
Neandertaller yaklaşık 40.000 yıl önce yok oldu. Bugüne kadar elde edilen kanıtlar, son buzul çağın soğuk ve sert koşullarına adapte olduklarını ve Neandertal fosil kalıntılarının sıklıkla mamut, yünlü gergedan, at ve ren geyiği gibi buzul çağındaki memelileriyle ilişkili olduğunu öne sürmüştü. Ancak yeni bir analiz farklı bir bakış açısı öneriyor.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
4- Gelmiş Geçmiş En Zengin İnsan Kimdi?
Dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanı kimdi? Hayır, o Forbes Dergisi’ni elinizden bırakın. Çünkü cevap, Jeff Bezos değil.
Bu sorunun asıl cevabı, bir Ortaçağ yazmasının sayfaları arasında bulunuyor, yani Katalan Atlası’nda. Ticaret yollarıyla ilgili bir sayfanın tam ortasında, Batı Afrika Kralı Mansa Musa, belki de dünyada yaşamış en zengin adam, elinde altın bir sikkeyle oturmuş halde betimlenmiş. Harita, 1375 yılında Akdeniz’deki Mallorca Adası’nda üretildi ve sadece tek bir örneği var.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
3- Neandertallerin Ana Besin Kaynağı Kesinlikle Etti
Yapılan yeni analizler, bugüne kadar süren büyük tartışmalara nokta koyuyor: Neandertaller büyük oranda etçildi.
Neandertallerin diyetlerinin nasıl olduğu her zaman tartışmalı bir konuydu: Geleneksel olarak etobur ve büyük memeli avcıları olarak kabul ediliyorlardı, ancak son zamanlarda bu hipoteze çok sayıdaki bitki tüketimi kanıtları meydan okudu. Araştırmanın baş yazarı Klervia Jaouen, Bu tekniği kullanarak, Les Cottés Neandertali’nin tamamen karasal bir etobur diyetinin olduğunu keşfettik: sütten geç kesilmiş bir çocuk ya da düzenli bir balık yiyici değildi ve halkı çoğunlukla ren geyiği ve at avlamış gibi görünüyor.” diyor.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
2- 45.000 Yıl Önce İnsanlar Yağmur Ormanlarında Primat Avlıyordu
Yapılan çalışma, en az 45.000 yıl önce Sri Lanka ormanlarında küçük memelileri avlayan insanların kanıtlarını buldu.
Araştırmacılar, sofistike kemik ve taş aletlerin yanı sıra, Sri Lanka’daki insanlar tarafından iskan edilen en eski arkeolojik alanda, kesik ve yanma izleri bulunan primatlar dahil olmak üzere küçük memelilerin kalıntılarını keşfetti. Bu tür hayvanların avlanması, Homo sapiens’in hominin akrabaları tarafından el değmemiş gibi görünen doğal ortamı hızla kolonize etmesini sağlayan benzersiz insan adaptasyonuna bir örnek oluşturuyor.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
1- Pers Kralının Mezarı Yanında Üç Dilli Yazıt Keşfedildi
İran’da, Nakş’ı Rüstem’deki Darius’un mezarı yakınlarındaki yamaçta, şimdiye dek belgelenmemiş üç dilli antik yazıt bulundu.
Arkeolog Werther Henkelman, 2.000 yıldan uzun bir süredir yosun ve tortu altında gizli kalan yazıtın keşfedilmesinin, eski İran çalışmaları ve dilbilimi alanı için büyük önem taşıdığını söylüyor. Yazıt, Farsça, Elam ve Babil dillerinde yazılmış ve dilbilimciler için, üç antik dile dair yeni fiiller eklediği için özellikle önemli.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
BONUS
You must be logged in to post a comment Login