Göbeklitepe’de Dev Klasik Müzik Festivali Düzenleniyor

Şanlıurfa’da dünya çapında bilinen en eski tapınak kabul edilen  Göbeklitepe için dev klasik müzik festivali düzenleniyor.

Göbeklitepe'de Dev Klasik Müzik Festivali Düzenleniyor

F: Tunc Suerdas

Göbeklitepe’nin bilinirliğini artırma ve turizmin merkezi olmasını sağlamak amacıyla düzenlenecek festival, daha önce Farid Farjad, Itzhak Perlman gibi dünyanın önde gelen klasik müzik sanatçılarını Türkiye’ye getiren Piu Entertainment tarafından Kasım ayında yapılacak.

İstanbul ve Şanlıurfa’da eş zamanlı gerçekleşecek Göbeklitepe Klasik Müzik Festivali dünyaca ünlü sanatçıları ve orkestraları ağırlamayı planlıyor. Organizasyon şirketi henüz sanatçıların isimlerini açıklamadı fakat festivalin kesin programı temmuz ayında duyurulacak.

Göbeklitepe Klasik Müzik Festivali’nden elde edilen gelirler, Göbeklitepe’nin tanıtımı için harcanacak.

Kazıların başladığı 1995 yılından itibaren uygarlığın kökeni hakkındaki görüşleri değiştiren Göbeklitepe, belki de tüm insanlığın tarihini baştan yazabilecek bir öneme sahip. Hayvan figürleriyle yontulmuş taşları ve T biçimli sütunlarıyla 12.000 yıllık dairesel yapılar, tarım devriminden ve hatta çanak çömlek yapımının icadından bile daha eski. Uzmanlar daha önce, avcı-toplayıcıların yerleşik düzene geçip tarım yapması sonucu anıtsal alanların yapıldığını düşünüyorlardı. Fakat tarıma geçilmeden önce avcı toplayıcı insanlar tarafından inşa edilen Göbeklitepe, tüm bu düşünce sistemini altüst etti.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login