2500 Yıldır Bu Sikkenin Nasıl Yapıldığını Kimse Bilmiyor

Resimde görülen sikkeler, ilk olarak MÖ. 540 yılında Güney İtalya’daki şehirlerde basılmış. Sikkelerin iki tarafında aynı şekil bulunuyor ama arka taraftaki şekil içine çökmüş ve öndekinin negatifi gibi görünüyor. Ayrıca bu sikkelerin, dönem şehirlerinde yüz yıldan uzun bir süre boyunca kullanıldığı düşünülüyor.

sikkenin üretim tekniği bilinmiyor

Antik Yunan Metapontion şehrinden bir sikke

Bulunan sikkelerin gizemli üretim tekniğinin uygulaması oldukça zor görünüyor. Sikkeler birçok tartışmaya konu oldu ama hala tam olarak açıklanamadı ve nasıl yapıldıkları sorusunu cevaplandırmak için Avustralya’da Macquarie Üniversitesi Nümizmatik Merkezi ile Nükleer Bilim ve Teknoloji Organizasyonu üyeleri bir araya geldi.

Antik sikke üretimiyle ilgili günümüze kalan hiç yazılı kaynak ya da çizim yok. Antik Yunan dönemi darphanelerinden günümüze sadece 3 ya da 4 sikke kalıbı örneği kaldı. Bu yüzden bu konuda öğrenilen bilgiler, sikkelerden edinilen bilgilerle sınırlı kalıyor.

Nötron analizleriyle yapılacak araştırmaların, bu ilk sikkelerin yapım teknolojisini aydınlatacağı umuluyor.

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply