2019 yılının Ağustos ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeolojik keşifleri derledik.
(Temmuz Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Haberi)
10- Mayalar Sanılandan Daha Savaşçıldı
Antik Maya uygarlığı, düşünülenden çok daha önce aşırı şiddetli bir savaşa girmiş gibi görünüyor. Kanıtlar, medeniyetin en parlak döneminde zengin bir şehre saldırıp yaktığını gösteriyor.
Arkeologlar, Guatemala’da yer alan bir Maya şehri olan Naranjo’da bulunan hiyeroglif yazısını inceledi. Hiyeroglifler, bir zamanlar Naranjo’ya ait olan Bahlam Jol de dahil olmak üzere komşu bir krallığa karşı bir dizi başarılı askeri seferi ortaya çıkardı. Yazıtlar, kentin “ikinci kez yandığını” söylüyor.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
9- Neandertaller Su Altında Fazla Zaman Geçiriyordu
Neandertallerin kulaklarında bulunan kemiksi büyüme, yaşamlarının önemli bir kısmında suda yiyecek aradıklarını gösteriyor. Bu durum, Neandertallerin suya yakın yerler de dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda yaşama adapte olduklarına dair yeni kanıtlar sağlıyor.
Araştırmacılar, Batı Avrasya’da Orta Pleistosen – Geç Pleistosen dönemleri arasında yaşamış 77 antik insanın iyi korunmuş kulak kalıntılarını araştırdı. Dış işitsel ekzostoz olarak da bilinen kulak kanallarındaki yoğun, kemikli büyümeler incelendi. Bunlar genellikle modern sörfçülerde ve soğuk, yağışlı ve rüzgarlı koşullarda zaman geçiren diğerler insanlarda bulunur ve bu durumun diğer adı olan “sörfçü kulağı”na yol açar.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
8- Yeni Zelanda’da İnsan Boyutunda Penguen Fosili Bulundu
Yeni Zelanda’da insan boyutlarında ve 80 kilogram ağırlığında dev penguenlere ait 56 milyon yıllık fosiller bulundu.
Fosil kemiklerin, yaklaşık 1,6 metre uzunluğunda, 80 kilogram ağırlığında bir hayvana ait olduğu düşünülüyor. Dev penguen, en az 56 milyon yıl önce Paleosen Çağı’nda yaşamıştı. “Canavar penguen” olarak adlandırılan hayvan, Yeni Zelanda faunasında soyu tükenen çok sayıdaki dev hayvandan sadece biri.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
7- Druid’in Yüzü Balmumu ile Yeniden Canlandırıldı
Yaklaşık 2.000 yıl önce İskoçya’da yaşamış bir druid olduğuna inanılan kadının yüzü balmumu ile yeniden canlandırıldı.
Söz konusu kadın, MÖ 55 ve MS 400 yılları arasında Demir Çağı sırasında öldüğünde muhtemelen 60 yaşından daha büyüktü. Hilda adı verilen kadının Stornoway yakınında yaşadığı sanılıyor. Kadının Kelt kökenli olduğu düşünülüyor ve kafatası şimdi Edinburgh Üniversitesi Anatomi Koleksiyonunda saklanıyor.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
6- Meteor Kraterinde 8.000 Yıllık Çizimler Bulundu
Güney Afrika’daki bilim insanları, dünyanın en büyük meteor kraterinde bir grup insan tarafından yapılmış 8.000 yıllık oyma figürler buldu.
Oyma hayvan figürleri Vredefort’taki “Rain Snake (Yağmur Yılanı)” bentinde keşfedildi ve figürlerin yağmurla ilişkilendirilen manevi bir öneme sahip olduklarına inanılıyor. 300 km çapındaki Vredefort krateri, Dünyadaki bilinen en büyük meteor krateri. İki milyar yılı aşkın bir süre önce saatte yaklaşık 70 km hızla gelen, 10-15 kilometre çapında bir asteroitin çarpması sonucu oluştu.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
5- Pompeii’de Büyücüye Ait Olabilecek Eşyalar Bulundu
Arkeologlar Pompeii’de, yarı değerli taşlar, nazarlıklar, aynalar ve cam boncuklar gibi bir büyücüye ait olduğunu düşünülen eşyalar buldu.
Pompeii alan yöneticisi Massimo Osanna, eşyaların çoğunun bir kadına ait olduğunu söylüyor. Aynı evde kadınların ve çocukların da olduğu 10 kişiye ait iskelet kalıntıları da bulundu. Söz konusu eşyalar, sadece bronz menteşeleri sağlam kalmış olan parçalara dağılmış bir ahşap kutuda bulundu.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
4- İskoçya’da Elit Vikinglere Ait Bira Salonu Bulundu
İskoçya’nın kuzeyinde ortaya çıkartılan yapı, 10. ve 12. yüzyıllar arasında elit Vikinglere hizmet etmiş bira salonuydu.
Kuzey İskoçya’da ortaya çıkartılan Viking içme salonunda bira ve eğlence hiç eksik olmamıştı. İskoçya’da bulunan içme salonu, kısa ömürlü bir yapı değildi. Bu salonun kapıları muhtemelen 10. yüzyıldan 12. yüzyıla kadar açıktı ve olasılıkla yüksek statüdeki Vikinglere hizmet ediyordu.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
3- Antik Mısır Mayasıyla Modern Ekmek Yapıldı
Seamus Blackley, bir somun ekmek pişirmek için 5.000 yıldan fazla bir süredir Mısır çömleklerinin gözeneklerinde duran Maya mikroplarını kullandı.
Blackley, amatör bir Mısırbilimci, Xbox oyun konsolunun mucitlerinden biri, ayrıca ekmek yapım projelerinin resimlerini rutin olarak sosyal medyada yayınlayan hobi sahibi. İlk adım, mayayı bulunduğu yerden, çömleği parçalamadan çıkarmaktı. Arkeolog Dr Serena Love’ın yardımı ile Blackley, ABD’nin Boston kentinde iki müzede düzenlenen Mısır bira ve ekmek yapım çömleklerinin koleksiyonlarına erişim kazandı.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
2- Yunanistan’da Büyük İskender’in Kayıp Büstü Bulundu
Arkeologlar, Büyük İskender’in müthiş bir büstünü keşfetti, ancak İskender’in devasa imparatorluğuna ait bir kazıdan değil.
Aksine mermer heykelin, Yunanistan’daki Veroia Arkeoloji Müzesi’nin deposunun karanlık bir köşesinde kaybolduğu tespit edildi. Burunsuz büst, büyük olasılıkla Büyük İskender’in MÖ 323 yılında 32 yaşında ölmesinden yaklaşık 200 yıl sonra, MÖ 2. yüzyılda yapılmıştı.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
1- Kazakistan’da 4.000 Yıllık Sarılan Çift Mezarı Bulundu
Kazakistan’daki bir mezarda, 4.000 yıl önce ölen ve yüz yüze gömülmüş bir kadın ve erkeğin iskeletleri keşfedildi.
Arkeologlar söz konusu mezarı, insan ve at kalıntılarına sahip eski bir mezarlıkta keşfettiler. Bir kadın ve erkeğin gömülü olduğu mezarda, bazıları altından yapılmış takılar, bıçaklar, çömlekler ve boncukları içeren çeşitli mezar eşyaları ortaya çıkartıldı. Mezarın yanında ise at kalıntıları bulundu.
Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
BONUS
Van’daki Kayyım, Arkeolojik Kazıya Desteği Kesti
You must be logged in to post a comment Login