2018 Haziran Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2018 yılının Haziran ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeoloji keşiflerini kaçıranlar için bu listede derledik.

10- Kehribar İçinde 99 Milyon Yıllık Kurbağa Bulundu

Yaklaşık 99 milyon yıl önce, bugünkü Myanmar’daki küçük bir kurbağa, belki de bir sonraki yemeği olmasını istediği bir böcekle birlikte aniden bir bitki özüne yapışmıştı. Bu durum kurbağa için oldukça üzücü gibi gözükse de, bilim için şanslı bir andı.

99 milyon yıllık amber fosilleri, ıslak, tropikal ormanlarda yaşayan kurbağaların en erken doğrudan kanıtını sağlar. C: Lida Xing / Çin Jeoloji Üniversitesi

Şu anda Electrorana limoae olarak adlandırılan soyu tükenmiş bir tür, ıslak, tropik ormanlarda yaşayan kurbağaların en erken doğrudan kanıtını sağlayan ve kehribarla korunmuş kurbağaların bilinen en eski örnekleri olan dört fosilden biri.

Haber hakkında daha fazla bilgi.

9- İlk Amerika Yerlilerini 250 Sibiryalı Oluşturuyor

Yeni genetik çalışmaya göre, Amerika ne kadar büyük olursa olsun, kıtaya ilk yerleşen Amerikan Yerlileri 250 kişilik küçük bir gruptan oluşuyordu.

Cusco, Peru’daki Kutsal Vadi’nin yerlileri lamalarıyla birlikte. C: Shutterstock

Araştırmacıların dediğine göre kurucu nüfus olarak bilinen bu ilk grup yaklaşık 15.000 yıl önce Sibirya’dan Kuzey ve Güney Amerika’ya göç etti. Sonraki nesillere aktarılan genetik çeşitliliğin boyutunu belirlediği için kurucu nüfusun kişi sayısı konunun anahtar noktası durumunda.

Haber hakkında daha fazla bilgi.

8- Şahin Olduğu Sanılan 2100 Yıllık Mumya Ölü Doğmuş Bebek Çıktı

Uzun bir süredir şahin olduğu düşünülen eski bir Mısır mumyasının, aslında ciddi şekilde özürlü olan bir fetüs olduğu anlaşıldı.

Şahin olduğu sanılan 2100 yıllık mumya, aslında özürlü bir fetüsmüş. C: Maidstone Museum UK/Nikon Metrology UK

Detaylı mikro-Bilgisayarlı Tomografi taramaları, mumyanın neredeyse 2.000 yıl önce bir aile trajedisi olduğunu ortaya çıkardı: Hamileliğin 23 ila 28 haftasında, erkek bir ölü doğmuş çocuk. Üstelik beyin ve kafatasının düzgün gelişmediği anansefali denen nadir rastlanan bir gen bozukluğuna sahip.

Haber hakkında daha fazla bilgi.

7- İsrail’de 3.000 Yıllık Gizemli Bir Kral Heykelciği Bulundu

İsrail’de kimi tasvir ettiği belirlenemeyen 3.000 yıllık gizemli bir heykelcik bulundu. Heykelciğin, Eski Ahit döneminden bir krala ait olabileceği düşünülüyor.

İncil dönemi heykelciği İsrail Müzesi’nde sergileniyor. C: Ilan Ben Zion / AP

5 cm boyutundaki heykelcik, bölgede son derece ender rastlanan bir figüratif sanat örneğini oluşturuyor ve İncil krallarıyla ilişkili bir dönem olan MÖ 4. yüzyıla tarihleniyor. Sakalının bir kısmı kayıp olan heykelcik günümüze kadar çok iyi korunmuş ve daha önce bulunan benzeri bir örnek bilinmiyor.

Haber hakkında daha fazla bilgi.

6- Bodrum’da Ünlü Balıkçının 1800 Yıllık Villası Bulundu

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki inşaat kazısında Roma döneminde yaşamış ünlü balıkçı Phainos’un villası ve mozaikler bulundu.

Eskiçeşme Mahallesi Poyraz Sokak’ta yaklaşık 1 dönüm arazi üzerine yapılacak villaların temel kazısında üç hafta önce 3 metre derinliğinde kalıntılara rastlandı. Kalıntıların 2. yüzyılda yaşayan ünlü zengin balıkçı Phainos’un villasına ait olduğu tespit edildi. Phainos’un özel yaşam alanı olarak kullandığı villasının zemininde 20 metrekare büyüklüğünde mozaik kaplama bulundu. Mozaikte teknede balık avlayan bir balıkçı ve dönemin dev balıklarının resmedildiği görüldü.

Haber hakkında daha fazla bilgi.

5- Kudüs’te 1.000 Yıllık İslami Muska Bulundu

Kudüs’te, üzerinde “Kareem Allah’a güveniyor. Dünyaların Rabbi Allah’tır.” yazan 1.000 yıllık muska bulundu.

Kudüs’te bulunan 1.000 yıllık muska. Üzerinde “Kareem Allah’a güveniyor” yazıyor. C: Eliyahu Yanai/City of David Archives

Arkeologlar, Kudüs’ün en eski tarihi yerlerinden birinde, bir kuruş büyüklüğünde 1000 yıllık bir kil muska keşfetti. Küçük takı, Kareem adında bir adama aitti ve üzerinde kişisel bir dua yazıyordu: “Kareem Allah’a güveniyor. Dünyaların Rabbi Allah’tır.”

Haber hakkında daha fazla bilgi.

4- Ötzi Ölmeden Önce Araç Gereçleri Tükenmek Üzereydi

5.300 yıl önce donarak mumyalaşan Buzadam Ötzi, yaşamının sonuna doğru temel araç gereçlerinden yoksun kalarak zorlu bir gerginlik içine girmişti.

Ötzi yaklaşık 5.300 yıl önce yaşıyordu.

Buzadam Ötzi 1991 yılında İtalya ile Avusturya arasındaki Alplerde keşfedilmişti ve yaklaşık 5.300 yıl önce Kalkolitik çağda yaşamıştı. Ötzi, çörtden yapılmış altı aletle birlikte bulunmuştu. Fakat aletleri oldukça yıpranmıştı. “Çoğu alet, hala çalışıyor durumda olsa da, son kullanım aşamalarına gelmişlerdi. Oldukça küçülmüşlerdi ve bir dahaki keskinleştirme işlemi için çok uygun değillerdi.”

Haber hakkında daha fazla bilgi.

3- Sibirya’da 2.000 Yıllık ‘Uyuyan Güzel’ Mumyası Bulundu

Sibirya’daki Hakasya Cumhuriyeti’nde yer alan 2.000 yıllık taş bir mezarda, ipek kıyafetli bir soylu kadın mumyası bulundu.

Uyuyan Güzel adlı 2000 yıllık mumya, ipek kıyafetler ve boncuklu bir kemerle birlikte gömülmüş. C: Marina Kilunovskaya/The Siberian Times

Yaklaşık 2000 yıl önce insanlar, taş bir mezara ipek etek giyen genç bir kadın gömdüler. Öteki hayatta yemesi için etrafını yemeklerle donattılar ve hatta göğsünün üstüne bir torba çam fıstığı yerleştirdiler. Şimdi ise arkeologlar, gömülü olduğu zamanın uzunluğu ve birlikte gömüldüğü zengin eşyalar dikkate alınarak Uyuyan Güzel lakabı verilen kadının mumyalanmış bedenini buldular.

Haber hakkında daha fazla bilgi.

2- Çin’deki Kraliyet Mezarında Gizemli Bir Şebek Türü Bulundu

Yaklaşık 2.300 yıl önce, Çin’in ilk imparatorunun büyükannesi, ürkütücü hayvanlar topluluğuyla doldurulmuş bir mezara gömüldü.

Haziran ayı arkeoloji haberleri

Yeni araştırmaya göre bu mezarda, daha önce bilinmeyen değişik bir Asya maymunu da yer alıyor. Araştırmacılara göre bu keşif çok dikkat çekici, çünkü Junzi imperialis adı verilen bu şebek, son buzul çağından beri soyu tükenmiş olan ilk maymun.

Haber hakkında daha fazla bilgi.

1- Arkeologlar 1969 Woodstock Konser Alanını Araştırıyor

Arkeologlar, 1969 yılında, sevgi, protesto ve iyi enerjinin sembolü Woodstock müzik festivalinin meşhur çimenli yamaçlarını araştırıyor.

1969 yılı Woodstock konserinde Jimi Hendrix.

Belki eski bir barış sembolü bulabilirler, ya da hippi boncukları, ya da Jimi Hendrix’in gitar penası Bölgede sürdürülen beş günlük kazılar, bazı şaşırtıcı olmayan eserler ortaya çıkardı: eski alüminyumun parçaları, kırık şişe parçaları. Ancak araştırmanın ana görevi, The Who, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin ve Joe Cocker’ın 49 yıl önce kalabalıkları tam olarak nerede heyecanlandırdıkları konusunda haritalandırmaya yardımcı olmaktı.

Haber hakkında daha fazla bilgi.

BONUS

İspanya’da 500 Yıllık Heykelin Restorasyonuna Tepki

Aziz George resminin restorasyondan önce ve sonrasını gösteren fotoğraf. C: Artus Restauracion Patrimonio

 

(2018 Mayıs Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi)

(2018 Nisan Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi)

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login