Şubat ayında dünyada yine birbirinden önemli ve ilginç arkeolojik olaylar yaşandı. İnsanın geçmişteki akrabaları ile olan ilişkisi bir nebze daha aydınlatılırken, binlerce yıl öncesinden kalan buluntular dönem kültürünü aydınlattı. Dünyada bu gibi gelişmeler olurken Türkiye arkeolojisi ise listeye definecileri ile bonus kategorisinden girdi.
2016 ocak ayının en ilginç haberlerine buradan bakabilirsiniz.
1- Neandertal DNAsı Depresyon ve Kalp Hastalığı Riskini Artırıyor
Avrupa kökenli insanların genomlarındaki Neandertal DNA’sıyla, bu insanların tıbbi kayıtlarını karşılaştıran araştırmacılar, Neandertal DNA’sının insan biyolojisi üstünde küçük fakat önemli etkileri olduğunu ortaya koydıu. Neandertal DNA’sı günümüzde depresyon, kalp hastalığı, nikotin bağımlılığı, obezite ve başka diğer sağlık problemleri riskini etkiliyor.
Neandertaller nesilleri tükenmeden önce insanların en yakın akrabasıydı. Neandertal ve insanların birbiriyle çiftleştiği de biliniyor. Afrika dışında yaşayan insanların DNA’sının %1.5 ila %2.1’i Neandertallerden kaynaklanıyor.
Haber hakkında daha fazla fotoğraf ve detaylı bilgi için tıklayınız.
2- Avrupa’da Bilinen En Eski Müslüman Mezarları Bulundu
Güney Fransa’da Avrupa’nın en eski müslüman mezarları bulundu. Yüzleri Mekke’ye dönük olarak bulunan üç mezardaki iskeletlerin 8. yüzyıla tarihlendiğine inanılıyor.
Nimes’teki bir Ortaçağ alanında bulunan ve yüzleri Mekke’ye dönük olan iskeletlere yapılan genetik analizler, soyağaçlarının Kuzey Afrika’ya dayandığını gösterdi. Plos One’da yayımlanan araştırmada, kemiklere yapılan radyokarbon tesleri, iskeletlerin 7. yüzyıl ila 9. yüzyıl aralarına tarihlendiğini gösterdi. İskeletlerin bu zaman aralığına tarihlenmesi, Avrupa’ya Müslüman fetihleri sırasında geldiklerini gösteriyor.
Haber hakkında daha fazla fotoğraf ve detaylı bilgi için tıklayınız.
3- Bilinen En Eski Elbise ‘Tarkhan Elbisesi’ 5500 Yıllık
Mısır’da bulunan Tarkhan Elbisesi’nin dünyanın bilinen en eski elbisesi, ve en eski dokuma kumaşı olduğu kesinleşti. Radyokarbon testleri elbisenin 5,500 yaşında olduğunu ortaya koydu. Bu hafta yayınlanan makalede keten elbisenin %95 ihtimalle MÖ 3482-3102 yıllarına tarihlendiği açıklandı.
Kıyafetin Mısır’n en eski kıyafeti ve dünyada bilinen en eski dokuma kıyafet olduğu önceden de düşünülüyordu, fakat kıyafetin tam yaşı belli değildi. Yeni radyokarbon testi sonuçları, elbisenin İlk Hanedanlıktan da daha geriye tarihlenerek, sanılandan da daha eski olabileceğini düşündürüyor.
Haber hakkında daha fazla fotoğraf ve detaylı bilgi için tıklayınız.
4- Hobbit’lerin Hastalıklı Homo sapiens Olmadığı Kesinleşti
15.000 yıl önceye kadar Endonezya adasında yaşamış Homo floresiensis adlı cücelerin, Homo sapiens’ten farklı bir tür olduğu kesinleşti.
Küçük boyları nedeniyle ‘hobbit’ takma lakaplı Homo floresiensis fosilleri, 2003 yılında Flores adasında keşfedilmişti. Keşfedildikleri günden beri bu insanların, bizim türümüz olan Homo sapiens’in hastalıklı bir versiyonu mu yoksa farklı bir tür mü oldukları tartışması sürüyordu. Kafatası parçaları üzerine yapılan yeni araştırma, bu insanların kesinlikle Homo sapiens yani bizim türümüzden olmadığını gösterdi.
Haber hakkında daha fazla fotoğraf ve detaylı bilgi için tıklayınız.
5- Modern İnsan ve Neandertal İlk Olarak 100.000 Yıl Önce Çiftleşti
DNA analizi sayesinde, Neandertal ve modern insanların sanılandan çok daha önce çiftleştiğine dair güçlü kanıtlar bulundu. Bu gen karışımının günümüzden 100,000 yıl önce Orta Doğu’da yaşandığı düşünülüyor.
Araştırmada, modern insanların (Homo sapiens) 65,000 yıl önceki Afrika’dan çıkışından daha önce de bir göç gerçekleştirdiği, ve bu göç sırasında insan ailesinin (Neandertal gibi) daha eski, ve şu anda soyu tükenmiş olan üyeleriyle çiftleştiğine dair ilk genetik kanıtlar bulundu.
Haber hakkında daha fazla fotoğraf ve detaylı bilgi için tıklayınız.
6- Çin’de 4.000 Yıllık Kadın Mumyaların Yanında Tahta Penisler Bulundu
Çin’in Uygur bölgesinde 4.000 yıllık kadın mumyaların yanında tahtadan erkek cinsel organları bulundu.
Çin Sincan Uygur Özerk bölgesinde yürütülen arkeolojik araştırmalarda yaklaşık 4000 yaşındaki kadın mumyalarının yanında ve bazılarının elinde bulunan tahtadan falloslar (Erkek organı) tarih öncesi dönemin yaygın ritüel anlayışlarından birine ışık tutuyor. Xiaohe mezar kompleksinde yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılan buluntuların alışılagelmiş boyutlardan oldukça küçük olduğu anlaşıldı. Buluntuların çoğunun üzerinin kutsallığı vurgulamak için kırmızıya boyandığı saptandı.
Haber hakkında daha fazla fotoğraf ve detaylı bilgi için tıklayınız.
7- Gize Piramidi’ne Tırmanan Turistin Mısır’a Girmesi Yasaklanacak
Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı, Mısır’daki Alman elçiliği ve diğer ilgili makamlara hitap ederek, Gize Piramidi’ne tırmanan Alman’ın tekrar Mısır’a girmesinin yasaklanması için gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. 18 yaşındaki Alman genç tırmanışının bir videosunu ve fotoğraflarını da internette yayınlamıştı.
Alman genç Andrej Ciesielski, 138.8 metre yüksekliğindeki yapıyı izinsiz olarak tırmandı ve tırmanışın 8 dakikalık bir videosunu çekti.
Khufu ya da Keops Piramidi olarak da bilinen Gize Piramidi, 3 piramit arasında en eski ve en büyük olanı. Piramit ayrıca Antik Dünya’nın Yedi Harikası’nda günümüze kadar ulaşabilen tek yapı.
Haber hakkında daha fazla bilgi ve sözkonusu video için tıklayınız.
8- 5300 Yaşındaki Ötzi’nin Sesi Canlandırılıyor
İtalyan araştırmacılar bilgisayarlı tomografi yardımıyla, 5,300 yıl önce Alp dağlarında ölen Buzadam Ötzi’nin boğazındaki ses yolunun bir modelini çıkararak, Ötzi’nin sesinin “tınısını ve rengini” öğrenmeyi planlıyor. Böylece dünyanın bilinen en eski mumyasının sesli harfleri nasıl söylediği öğrenilebilecek.
Ses araştırması, Ötzi’nin DNA dizisinin çıkarılmasını takiben geliyor. Buzadam, Bolzano’daki Güney Tyrol müzesinde, steril bir cam kutu içinde, 7 derece sıcaklıkta ve yüzde yüz nem seviyesinde tutuluyor.
Haber hakkında daha fazla fotoğraf ve detaylı bilgi için tıklayınız.
9- Stonehenge Yakınında Bir Porsuk Tarafından Bronz Çağı Mezarı Bulundu
Stonehenge yakınında, bir porsuğun kazmasıyla tesadüfen ortaya çıkan bir Bronz çağı mezarı bulundu. Mezar bir kremasyon gömütü, yani yakılıp gömülmüş birine ait.
Wiltshire’daki Netheravon’da bulunan tümülüste bir bronz testere, bir okçuya ait bileklik, bakır bir keski ve yanmış insan kalıntıları ortaya çıkarıldı. Uzmanlar mezarın bir okçuya, ya da okçuluk malzemeleri yapan birine ait olabileceğini düşünüyor.
Haber hakkında daha fazla fotoğraf ve detaylı bilgi için tıklayınız.
10- İsveç’te 9000 Yıllık Yerleşimde Tonlarca Depolanmış Balık Bulundu
İsveç’in güneyinde keşfedilen dünyanın bilinen en eski fermente edilmiş balık deposu, 9000 yıl önce sanılandan çok daha gelişmiş bir topluma işaret ederek, İskandinav tarih öncesi dönemini yeniden yazabilir.
Keşif ayrıca İskandinav toplumlarının 9,200 yıl önce sanılandan çok daha gelişmiş olduğunu gösteriyor. Orta Doğu’daki toplumlar çok daha erken bir dönemde yerleşik hayata geçip hayvancılık yapmaya başlamışken, kuzeydeki insanların hala göçebe bir hayat yaşadığı düşünülüyordu. Bu yüzden bu keşif önemli sayılıyor.
Haber hakkında daha fazla fotoğraf ve detaylı bilgi için tıklayınız.
Konya’da Suçüstü Yakalanan Defineciler Patates Arıyoruz Dedi
Konya’da bir apartmanın bahçesini 2.5 metre derinliğinde kazarak 5 aydır define arayan 3 kişi suçüstü yakalandı. Yakalanan şahıslar gömdükleri patatesleri aradıklarını iddia etti. Şüphelilerin polisi karşılarında görünce, ”Gömdüğümüz patatesleri çıkartıyorduk” diye suçlarını gizlemeye çalıştıklarını ama sonradan ”Şeytana uyduk, define arıyorduk” dedikleri öğrenildi.
You must be logged in to post a comment Login