Stonehenge yakınında, bir porsuğun kazmasıyla tesadüfen ortaya çıkan bir Bronz çağı mezarı bulundu. Mezar bir kremasyon gömütü, yani yakılıp gömülmüş birine ait.
Wiltshire’daki Netheravon’da bulunan tümülüste bir bronz testere, bir okçuya ait bileklik, bakır bir keski ve yanmış insan kalıntıları ortaya çıkarıldı.
Uzmanlar mezarın bir okçuya, ya da okçuluk malzemeleri yapan birine ait olabileceğini düşünüyor.
Savunma Bakanlığı’ndan arkeolog Richard Osgood, eserlerin MÖ 2,200-2,000 yıllarına tarihlendiğini söyledi. Stonehenge’in 8 km kuzeyinde olan mezar, Savunma Bakanlığı arazisinde kalıyor.
Arkolog Osgood, keşfin çok heyecan verici olduğunu söyledi. “Bu hiç beklenmedik birşeydi, bu eserler erken Bronz Çağ’a ait muhteşem eserler” diyor.
Eserler arasında ayrıca okları doğrultmak ve düzeltmek için mil doğrultucuları ve çanak çömlek parçaları da bulunuyor.
OSgood, porsuğun, yanmış kemiklerin bulunduğu kabı dışarı çıkardığını ve geldiklerinde çömlek parçalarının toprak yüzeyinde durduğunu söyledi.
Bu durum üzerine alanda bir arkeolojik kazı yapıldı.
Osgood “Bir çok anıt bölgesinde porsuk inleri bulunuyor. Tünel kazan hayvanlar, Britanya’da arkeolojinin karşılaştığı en büyük risklerden biri. Fakat bir hayvanın bir delikten bu kadar güzel eserler çıkarması olağandışı” diyor.
Osgood sözlerine şöyle devam ediyor “Bu eserlerin orada olduğunu hiçbir şekilde bilemeyecektik, bu yüzden bir tarafım porsuğun bunu yaptığına seviniyor… Fakat bu eserler, 4.000 yıldır içinde bulunduğu anıtın içinde kalmaya devam etseydi büyük ihtimalle daha iyi olurdu.”
Arkeolojik kazıya yaralı askerler ve gaziler de yardım etti.
Eserler bu yıl içinde Devizes’deki Wiltshire Müzesi’nde sergilenecek.
BBC, 9 Şubat 2016
You must be logged in to post a comment Login