1300 Yıl Önceki Deprem Sardes’te Değişimlere Neden Olmuş

Manisa’da bulunan Sardes Antik Kenti’nde 7. yüzyılda yaşanan şiddetli deprem, kentte büyük değişikliklere neden olmuş.

Sardes Antik Kenti
Sardes Antik Kenti kazı çalışmaları

Tarihte ilk kez altın ve gümüş paranın basılarak kullanıldığı, Lidya Krallığı’na başkentlik yapan Sardes Antik Kenti’nde, 2019 yılı kazı çalışmaları sürüyor. Sardes Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill, bu yılki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

(Şanlıurfa’da Yeni Bir Göbeklitepe: Harbetsuvan Tepesi)

Kazı başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill, Sardes Saray Bölgesi olarak değerlendirilen alana yakın bir yerdeki çalışmalarda önemli bulgulara ulaşıldığını kaydetti.

Sardes Antik Kenti
Sardes Antik Kenti

Kutsal alan tahrip olmuş

Erken Roma İmparatorluğu döneminde kutsal alan olarak kullanılan bu alana yoğunlaştıklarını belirten Cahill,

“MS 1. yüzyılda burada büyük bir tapınak varmış. Tarihi net olmayan bir zamanda, o kutsal alan tahrip edilmiş ve üstüne lüks evler yapılmış. Şu anda bu mimari yapının özelliklerini anlamaya çalışıyoruz. Kutsal alandan geriye çok fazla bir şey kalmamış. Bir yapboz gibi, parçaları birleştirmeye devam ediyoruz.” dedi.

Sardes Antik Kenti
Sardes Antik Kenti kazı çalışmaları

7. yüzyılda büyük bir deprem olmuş

Sardes’in büyük depremle yıkıldığı MS 7. yüzyıla kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığını ve 5.000 yıllık zengin bir geçmişe sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Cahill,

“Bu yılki çalışmalarımızda jeologlar da görev alıyor. Antik çağlardaki deprem hareketliliğini de inceliyoruz. Çünkü burada MS 7. yüzyılın başında çok büyük bir deprem oldu. Bu deprem sonucu her şey yıkılmış ve tekrar restore edilmemiş. Bu deprem, şehir için çok büyük bir değişikliği de beraberinde getirmiş. Tarihi tam belli değil, ancak akropole yerleşmişler. Çok büyük sur duvarları yapmışlar. Başka binalardan toplanan bloklarla bu akropolü inşa etmişler. Bir duvar, deprem nedeniyle 15 cm kaymış.”

Sardes Antik Kenti
Sardes Antik Kenti

Prof. Dr. Nicholas Cahill, kutsal alan duvarında, MS 7. yüzyılda kentin tamamen yıkılmasına neden olan büyük depremin izlerini taşıyan çatlağın izlerine rastladıklarını da söyledi.


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login