Sardes Antik Kenti’nde Kazılar Başlıyor

Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Sardes Antik Kenti’nde 2015 yılı kazı sezonu başladı. Antik çağda Lidya Krallığı’nın başkenti olan Sardes Antik Kenti 1958’den beri bilimsel olarak kazılmaya devam ediyor. Fakat bugüne kadar şehrin surları içinde kalan kısmında sürdürülen çalışmalarda eserlerin ancak %3’ünün çıkarıldığı tahmin ediliyor.

Bu sezonki kazı çalışmalarına 5 farklı bölgede devam edilecek olan Sardes Antik Kenti’nin çok büyük olmasından dolayı yıllardır sürdürülen çalışmalarla ancak %3’ünün gün yüzüne çıktığı tahmin ediliyor. 2015 yılı kazı sezonunda bir yandan kazılar devam ederken bir yandan da Roma ve Bizans dönemine ait duvarların restorasyon çalışmaları sürdürülecek.

Sardes Antik Kenti’nde 2015 yılı kazıları kapsamında ayrıca Ortadoğu’ya kadar uzanan antik bir yol olan Kral Yolu’nda da kazı çalışmaları devam ettirilecek.

Sardes Antik Kenti kazı başkanı Prof. Dr. Nicholas Dunlop, AA’ya yaptığı açıklamada,”1980’li yıllarda yapılan çalışmalarda şehrin kapısına ait kalıntılara ulaşıldı. Lidya zamanında yani MÖ.  5. ve 6. yüzyıllarda yol tam bu noktadan geçmiş. Yolun üzerine bin yıl sonra sütunlu bir Roma caddesi inşa edilmiş. Yol, Roma döneminde mermer bloklarla genişletilerek 18 metre genişliğine ulaşmış. Bu yolun kenarlarında ise Bizans dönemine ait değişik  yerleri inşa edilmiş.” dedi ve antik kentin büyüklüğüne vurgu yaparak buradaki kazı çalışmalarının uzun yıllar devam edeceğini söyledi.

Sardes Antik Kenti

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya devletine başkentlik yapmış antik kenttir.

Sardes bilinen tarihe göre paranın ilk basıldığı yerdir. Ayrıca tarihteki ünlü Kral Yolu’nun başlangıcıdır. Adı zenginlikle özdeşleşmiş olan Karun’un vatanıdır. Özgün bir kent planı vardır ve görkemli İon düzeni tapınaklarından birine ev sahipliği yapar. Sardes’ten başka hiçbir antik şehir, Lidya uygarlığı ile doğrudan bağlantılı değildir. Marmara Gölü’nün güney kenarında yer alan ve Lidya tümülüs mezarlık alanı olan Bin Tepeler, dünyanın en büyük tümülüs alanıdır

Kazı çalışmalarının bütün finansmanının Amerika’dan sağlandığı Sardes Antik Kenti’nde, akropol, gymnasium, hamam, kral mezarları gibi başlıca yapıtların yanı sıra İncil’de adı geçen yedi kiliseden biri bulunuyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login