Truva Savaşı Esirlerinin Kurduğu Kayıp Antik Kent Bulundu

Yunanistan’da Truva Savaşı’ndan kurtulanların kurduğu düşünülen antik kent bulundu. Yıllardır süren kazılardan sonra, arkeologlar daha önce sadece antik metinlerden bilinen kentin somut kanıtlarını topladı.

Kayıp Tenea Antik Kenti’ne ait duvarlar ve ev tabanları. C: Yunanistan Kültür Bakanlığı

Antik metinlerden, Tenea Antik Kenti’nin, MÖ 12 ya da 13. yüzyılda Truva Savaşı sırasında esir alınan Truvalılar tarafından kurulduğu biliniyor. Şimdiye kadar, bu kentten sadece antik metinlerde bahsediliyordu ve var olup olmadığı bilinmiyordu.

Yunanistan Kültür Bakanlığı, Peloponez’deki Tenea Antik kenti olarak belirlenen bir bölgede yerleşim alanları keşfedildiğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, bir konut yerleşiminin kalıntıları ve onlarca nadir sikke, Tenea Antik Kenti’nin yerini doğruladı. Bakanlık yaptığı açıklamada, güney Yunan Peloponez bölgesindeki bir alanda yapılan kazıların, “antik kentin varlığının kanıtı” olduğunu söyledi.

(Homeros’un Destanının Yazdığı Tablet Bulundu)

Yerleşimin ilk sakinlerinin, Agamemnon’un kendi kasabalarını inşa etmesine izin verdiği Truva savaşı esirleri olduğuna inanılıyor. Tenea ismi, bu esirlerin memleketi olan Tenedos’a (Bozcaada) benziyor.

Arkeologlar, Truva savaşı esirlerinin kurduğu antik kenti buldu. C: Yunanistan Kültür Bakanlığı

Varlıklı bir kentti

Arkeolog Elena Korka ve ekibi, MÖ 4. yüzyıldan Roma dönemine kadar uzanan duvarlar, kapı açıklıkları, tabanlar ve çömlekler ortaya çıkardı.

Kazılarda, binaların mermer ve taş zeminleri ve özenle inşa edilmiş duvarları ortaya çıktı. Tenea kentinin çok varlıklı olduğunu gösteren MÖ 4. yüzyıla ait 200 adet sikkenin de bulgular arasında.

“Vatandaşlar son derece varlıklı görünüyorlar. Kent muhtemelen kuzeydoğu Peloponez’deki Corinth ve Argos kentleri arasında önemli bir rota üzerinde duran ticaretten oldukça iyi faydalanmıştı.”

(3200 Yıl Önce Yaşanan Küresel Ekonomik Çöküş ve Troya’nın Düşüşü)

“Şehrin doğu etkileriyle kendine özgü çömlek şekilleri vardı, hem doğu hem de batı ile temaslar devam ediyordu… Kendi politikalarını şekillendirdiği ölçüde kendi düşünce tarzına da sahipti.”

Kazıda bulunan ilginç bir bulgu da, bir binanın temelinde iki insan fetüsünün kalıntılarını içeren bir kap idi. Antik Yunanlar genellikle ölülerini şehir surlarının dışındaki planlanmış mezarlıklara gömüyordu.

Korka, “Yaşam ve ölüm kanıtı bulduk […] ve tüm bunlar mekanın tarihinin sadece küçük bir parçası. Gelecek yıllar, şu anda hangi noktada olduğumuzu değerlendirmemize izin verecek.” diyor.

Buluntular arasında duvarlar ve binaların kil, mermer veya taş zeminleri, ev çanak çömlekleri, bir kemik oyun zarı var. C: Yunanistan Kültür Bakanlığı

Zengin mezarlar

2013 yılından bu yana bölgede kazıları yürüten arkeolog Elena Korka, ekibinin bu yıla kadar sadece Tenea’yı çevreleyen zengin mezarlıklarda kazı yaptığını söyledi.

Korka, “Bu yıl bu antik kentin bir bölümünü kazdık. Kentin kalıntılarının, taş döşeli yolların, mimari yapıların gün ışığına çıkması çok önemliydi.” diyor.

Atina’nın 100 kilometre güneybatısında bulunan modern Hiliomodi köyünün yakınında bulunan mezarlıklar üzerinde kazı çalışmaları devam ediyor.

Arkeologlar 2017 yılında mezarları kazarken nadir mücevherler, sikkeler ve diğer birçok eseri ortaya çıkardıklarını açıklamıştı. MS 1. ve 4. yüzyıllar arasına tarihlenen bu eserler, Yunanistan’ın Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olduğu zaman inşa edilmiş olan iki farklı oda ile bir mezar kazılarak açığa çıkarılmıştı.

Tenea Antik Kenti

Tenea, MÖ 146 yılında komşu Corinth’in Roma yıkımından kurtuldu ve Roma yönetimi altında gelişti. Goth işgali sırasında MS 4. yüzyılın sonlarında hasar görmüş gibi görünüyor ve iki yüzyıl sonra Slav saldırıları sırasında terk edilmiş olabilir.


Greek Reporter. Deutch Welle. AP. 14 Kasım 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login