430,000 Yıllık En Eski Cinayet Kurbanı Bulundu

İspanya’daki Sima de los Huesos mağarasında bulunan bir kafatası üzerindeki ölümcül yaralar, 430,000 yıl önce gerçekleşen bir cinayete işaret ediyor. Bu insan tarihinde bilinen en eski cinayet örneği oldu. Kafatası ayrıca bilinen ilk ölü uygulamaları hakkında kanıtlar sunuyor. Araştırma PLoS ONE’da yayımlandı.

arkeolojik cinayet kafatası

430,000 Yıllık En Eski Cinayet Kurbanı Bulundu

Kuzey İspanya’da bulunan Sima de los Huesos mağarası, bir yeraltı mağarası sisteminin derinliklerinde bulunuyor. Mağarada, 430,000 yıl önceye, Orta Pleistosen dönemine tarihlenen en az 28 bireyin kalıntıları bulunuyor.Bu Alana tek erişim 12 metrelik dikey bir delikten sağlanıyor. Bu yüzden insan bedenlerinin buraya nasıl geldiği hala bir sır.

arkeolojik cinayet kafatası

Mağarada bulunan neredeyse tüm bir kafatası olan Cranium 17, yirmi senedir devam eden kazılar boyunca toplanmış 52 parçadan oluşuyor. Bu kafatasının alın kemiğinde, sol gözün üstünde içeri giren iki yara bulunuyor. Antropolog Rolf Quam, “İnsan fosillerinde bireyler arasında şiddetin kanıtları oldukça nadir görülen bir şey. Bu örnek de bilinen en eski cinayet gibi görünüyor” diyor.

Modern adli tıp teknikleri kullanan araştırmacılar, iki deliğin de bireyin ölümüne yakın zamanda, büyük ihtimalle aynı cismin iki farklı darbesiyle oluştuğunu ortaya çıkardı. İki darbede cismin kısmen farklı yörüngeleri vardı.

430,000 Yıllık En Eski Cinayet Kurbanı Bulundu

Yazarlara göre, bu yaralanmaların, mağaraya kazara bir düşüş yüzünden gerçekleşmesi olası değil. Kırığın şekli, yeri, ve aynı cisimle iki darbe sonucu oluşmuş görünmesi, araştırmacılara bunun insanlar arasındaki bir şiddet olayından kaynaklandığını düşündürdü. Bu şiddetin ölümcül bir sonucu olması, onu aynı zamanda en erken ölümcül vakası  yapıyor.

Eğer bu birey önceden ölmüşse, diğer insanların onu mağaranın girişindeki dikey deliğin tepesine taşımış olmaları gerekiyor. Araştırmanın yazarları, Sima de los Huesos mağarasındaki ceset yığınından büyük ihtimalle insanların sorumlu olduğunu düşünüyor.Bu durumda Sima de los Huesos, cenaze uygulamalarının erken kanıtlarını sunuyor.

Quam “Bu kafatası, mağarada cesetlerin birikmesinde insanların kasıtlı bir rolü olduğuna dair iyi bir kanıt. Bu zaman döneminde yaşayan homininlerin, çoktan kompleks kavramsal davranışlar sergilediğini görüyoruz” diyor.

430,000 Yıllık En Eski Cinayet Kurbanı Bulundu


Binghamton University, State University of New York.

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply