Yıllar Sonra Racton Adamı’nın Gizemi Çözüldü

1989’da Chichester’daki bir tarım arazisinde bulunan, ‘Racton Man’ lakaplı iskeletin, muhtemelen yüksek rütbeli bir savaşçı olduğu ve yanında bulunan bronz hançerinin Britanya’da bulunmuş en eski bronz obje olduğu anlaşıldı. Neredeyse tüm parçaları tümlenmiş iskelet, iki arkeoloğun tekrar araştırmaya karar vermesine kadar yıllardır müze deposunda duruyordu. Hançer aynı zamanda Avrupa’nın da en eski bronz objelerinden biri.

Arazi ve Planlama Arkeoloğu James Kenny, Racton Adamı’nın öldüğünde en az 45 yaşında olduğunu ve yaklaşık olarak 183 cm boyunda olduğunu söyledi. James Kenny sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca iskeletin yanında bulunan bronz hançer, Racton Adamı’nın toplumun herhangi bir bireyinden çok daha farklı bir konumda olduğunu gösteriyor. İskeletin yanındaki hançer, olağanüstü derecede nadir bir eser. Bu teknolojinin ilk aşamalarında üretilmiş bir hançer ve bu ülkede bulunan ilk bronz hançerlerden biri olmalı. Burada, özellikle de Chichester bölgesinde, erken bronz çağına tarihlenen çok az sayıda mezar var. Son zamanlarda böylesine kendine özgü bir mezar kazmak da oldukça nadir bir durum. Racton Adamı son derece yüksek statüde yer alan, son derece nadir bir hançerle gömülmüş ve çok büyük ihtimalle bir savaş önderiydi”

Racton Adamı’nın Analiz Sonuçları Açıklandı

Racton Adamı’na önemine dair bilgi edinebilmek için, teknolojik avantajlar dahilinde, dişine, kemiklerine ve aşırı nadir bulunan hançerine bazı analizler yapıldı. Racton Adamı’nın günümüzde sergilendiği Chichester’daki Novium Müzesi’nde uzmanlar, iskelete yaptıkları çeşitli analizlerle bazı gizemleri çözdüklerini söylüyor.

İskeletin dişine yapılan izotop analizine göre, Racton Adamı muhtemelen Güney Britanya’da büyümüş. Radyokarbon analizlerine göre ise Racton Adamı’nın ölümü, yaklaşık olarak MÖ. 2150 ila MÖ. 2300 yıllarına tarihleniyor. Ayrıca kemiklerine yapılan analizler, muhtemelen yaş kaynaklı olarak omurga dejenerasyonunun olduğunu, kronik sinus enfeksiyonu ve dişlerinde iltihap olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, Racton Adamı’nın sağ kolunun dirseğe yakın bölgesinde iyileşmemiş bir kesik olduğunu belirtti. Bu yaranın ise bir savaşta kafasını dirseğiyle korumaya çalıştığı sırada açıldığı ve ölümüne sebep olduğu düşünülüyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply