Süperkıta Pangea Günümüz Ülke Sınırlarıyla Böyle Gözükürdü

Milyonlarca yıl önce var olan Pangea adındaki süperkıta parçalara ayrılmamış olsaydı ve her şey yine aynı olsaydı günümüz ülke sınırları böyle gözükecekti.



Çin’den Antartika’ya, Kanada, Brezilya ve Hindistan üzerinden hiç suya ayak basmadan yürüyerek geçebildiğinizi düşünün. Ne yazık ki, Pangea süperkıtası çok uzun zaman önce parçalara ayrıldığı için bu artık mümkün değil. Fakat 175 milyon yıl önce yaşasaydınız bunu başarabilirdiniz.

Pangea, geç Paleozoik ve Erken Mezozoik çağlarında var olan bir süperkıtaydı. Pangea süperkıtası, yaklaşık 335 milyon yıl önce tüm kıtaları kapsayan bir kara parçası oldu ve yaklaşık 175 milyon yıl önce parçalanmaya başladı.

Günümüz Dünya’sının ve kıta kütlesinin dağılımının aksine, Pangea’nın çoğu, güney yarımkürede idi ve Panthalassa adlı bir süperokyanus tarafından kuşatılmıştı.

Pangea, var olan en yeni ve jeologlar tarafından yeniden canlandırılan ilk süperkıtaydı.

Massimo Pietrobon‘un illüstrasyon yetenekleri sayesinde, 200 milyon yıl önce kıtalar ve ülkeler oluşmadan önce Pangaea’nın günümüz ülke sınırlarıyla nasıl olabileceğini görebiliyoruz.

Pangea’nın kanıtı olarak, Güney Afrika, Hindistan ve Avustralya’da keşfedilen benzer fosiller ve Güney Amerika’nın doğu kıyısı ile Afrika’nın batı kıyıları arasında görülen benzer kaya biçimleri gibi bulgular gösterilebilir.

Dünyanın Son 4500 Yıllık İnteraktif Savaş Haritası Çıkarıldı

Roma İmparatorluğu’nun İnteraktif Yol Haritası Çıktı

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login