Parthenon Mermerlerinin İadesi için Görüşmeler Sürüyor

Yunan bakanlar, Parthenon mermerlerinin iadesi için gizli görüşmelerin bir yılı aşkın süredir sürdüğünü söylüyor.

Parthenon frizinden bir parça. C: British Museum

British Museum, Parthenon mermerlerinin iadesi konusunda Yunanistan ile “yapıcı tartışmalara” girdiğini ilk kez doğruladı.

İngiliz diplomat Lord Elgin tarafından tartışmalı bir şekilde Parthenon’dan çıkarıldıktan sonra 1832’den beri British Museum’da sergilenmekte olan mermer heykellerin bazılarının iade edilmesi için bir anlaşma yapılabileceğine dair spekülasyonlar son aylarda yoğunlaşıyor.

Üst düzey Yunan bakanları geçen ay müzenin başkanı George Osborne ile Yunan hükümeti arasındaki gizli görüşmelerin bir yıldan uzun süredir devam ettiğini doğruladılar.

(İlgili: Vatikan, Parthenon Eserlerini Yunanistan’a İade Ediyor)

Çarşamba günü Telegraph, iki taraf arasında bu yılın başlarında ödünç verilen bazı objelerin geri dönmesine yol açabilecek bir anlaşmanın yapıldığını bildirdi.

Ancak Yunan kaynakları, iki tarafın hala birbirinden biraz uzakta olduğunu belirtti. İyi bir konuma sahip üst düzey bir Yunan yetkili Guardian’a şunları söyledi: “Bu doğru değil. Böyle bir anlaşma yok.”

Müzeden yapılan açıklamada, “Yunanistan’daki arkadaşlarımızla aktif olarak yeni bir Parthenon ortaklığı arayışında olduğumuzu ve yeni bir yıla girerken yapıcı görüşmelerin sürdüğünü kamuoyuna açıkladık.”

Osborne, oldukça tartışmalı kabartmalar üzerindeki çıkmazı kırmak için bir anlaşmaya varmaya istekli olduğu konusunda bir süredir açık olsa da, müze daha önce tartışmaların aktif olarak sürdüğünü doğrulamadı.

Yunanistan mermerleri kalıcı olarak geri istediğinde uzun süredir ısrar ediyor. Bununla birlikte, British Museum’un kesin görüşü, olası herhangi bir anlaşmada yalnızca ödünç alınan öğelerin iade edileceği yönünde. İngiliz hükümeti geçen ay, müzenin çok sınırlı durumlar dışında koleksiyonlarından herhangi birini kalıcı olarak iade etmesini engelleyen yasa olan British Museum Act’ı değiştirmeye niyeti olmadığını söyledi.

Müze o dönemde yaptığı açıklamada, “Ortak insanlığımızın benzersiz bir öyküsünü anlattığı için büyük koleksiyonumuzu ortadan kaldırmayacağız” dedi.

Müze kısa bir süre sonra, müzenin “tamamen yeniden tasavvurunun” ve birçok galerisinin büyük ölçüde yenileneceği Rosetta Projesi adlı uzun süredir planlanan 1 milyar sterlinlik bir modernizasyon planının ayrıntılarını açıklayacak.

Bir süredir kötü bir onarım durumunda olan Parthenon galerilerinin, anlaşmaya varılabilirse Yunanistan’a bazı eşyaları ödünç vermek için uygun bir an sunabilecek olan yenileme için öncelik verilmesi bekleniyor.

Bununla birlikte, son yıllarda giderek yaygınlaşan, kabartmaların kalıcı olarak iade edilmesine yönelik Yunan ve uluslararası çağrıların olumlu karşılanması pek olası değil.

Geçen ay Vatikan, koleksiyonundaki üç Parthenon kabartmasını Yunanistan’a geri verdi ve bu bağışın Papa Francis’in ekümenik hakikat yolunu takip etme konusundaki samimi arzusunun somut bir işareti olduğunu söyledi.


The Guardian. 4 Ocak 2023.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login