Niğde Kalesi’ni Gezen Bir Kişi, Defineci Çukuruna Düştü

Niğde Kalesi’ni gezen bir kişi, kalenin avlusunda meydana gelen göçükten, altı metre derinlikte tünel kazan iki definecinin üzerine düştü.

Kalenin avlusunda, defineci tünelinin neden olduğu göçük görülebiliyor.

Niğde Kalesi’nin avlusunda meydana gelen göçük, kaçak kazı amacıyla açılan yaklaşık 200 metre uzunluğundaki tüneli ortaya çıkardı. Kaleyi gezdiği sırada göçükten düşen kişi hastaneye kaldırıldı.

Kaleyi ziyaret eden 46 yaşındaki kadın, avluda gezdiği sırada bir metre çapında oluşan göçük nedeniyle yaklaşık 6 metre yükseklikten düştü.

Yetkililerin haber vermesiyle olay yerine sağlık, AFAD, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Ekipler, indirdikleri merdivenle kadını bulunduğu yerden çıkardı.

(Niğde’de Cinlerden Korunarak Define Arayanlar Yakalandı)

Düşen kişi tedbir amaçlı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Bölgede inceleme yapan ekipler, kale surlarının dışındaki metruk evin içinden kalenin altına doğru yaklaşık 200 metrelik tünel kazıldığını belirledi. Ekipler, metruk evde ve tünelde inceleme yaptı.

Yaralı kadın ilk ifadesinde aşağıda kazı yapan iki kişinin üzerine düştüğünü ve kendisi düşünce kazı yapan kişilerin kaçtığını söyledi.

Polis, şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.

Kalenin bitişiğinde, definecilerin kazmaya başladığı metruk ev.

Niğde Kalesi

Eski Niğde şehrinin bulunduğu tepeyi çevreleyen kale üç surla çevrili. Birçok yeri yıkılmış olan kalenin bedenlerinin bir kısmı, zaman içinde evlerin duvarı olmuş. Bugün tepenin kuzeydoğusunda bir hisarı içine alan kısım ayakta kalabilmiş. Yakın zamana ait yıkıntıları arasında meskene çevrilen iki burcun kalıntıları görülebiliyor. Bu sur muhtemelen Sungurbey Cami’nin yanına kadar uzanıyordu. Sungurbey Cami’nin karşısında surlardan ayakta kalan az bir kısım restore edildi. Batı taraftaki sur ve burçlar ise tamamen kayboldu. Kalenin ayakta kalan tek burçtan ibaret ana kulesi tepenin en yüksek noktasına yapılmıştı. Nispeten daha iyi korunmuş olan bu ana kule, dikdörtgen burçlara yaslanan surlardan çok daha yüksek. Ana kulenin duvarları yıkılmamış ancak iç kısmında bulunan birçok oda ve hücre tamamen harap olmuş. Güney kısmında yapılan onarımlara rağmen surun ana hatları zorlukla anlaşılabiliyor.

Kalenin tarihi hakkında kesin bir şey bilinmiyor. Alt duvarlarında Arap Bizans çeşnisi var ancak MÖ 8. yüzyılda yapılmış olma ihtimali var. Kale 1740 yıllarında Sadrazam İshak Paşa tarafından onarıldı. Bugün ise belediye tarafından tepenin etrafı duvarla çevrilerek, tepenin üstü park haline getirildi.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login