Mısır’da Orta Krallık Dönemi Vezirinin Mumyalama Malzemeleri Keşfedildi

Luksor’un batı kıyısında yer alan Deir Al-Bahari’deki mezarda, 20. Hanedanlık dönemi başlarında Firavun I. Amenemhat döneminde vezir olan İpi’nin mumyalama malzemeleri keşfedildi.

Yeni keşfedilen ve içlerinde mumyalama malzemeleri olan kavanozlar. F: Middle Kingdom Theban Project

Orta Krallık Theban Projesi çerçevesinde vezir İpi’nin mezarının avlusunun temizlenmesi sırasında, mumyalama materyalleri içeren 50’den fazla kil kavanoz buldu.

Mısır Eski Eserler Dairesi başkanı Mahmoud Afifi, kavanozların ilk olarak İpi mezarının üst avlusunun kuzeydoğu köşesinde bir yedek oda içinde Mısır uzmanı Herbert Winlock tarafından 1921 ve 1922 yıllarında keşfedildiğini söyledi.

O zamandan beri bu kavanozlar toprağın içinde gömülü olarak bekliyordu. Kavanozların içinde, bandajlar, mumyalama işleminde kullanılan yağlar ve tuzlar, kaplar ve kazıyıcılar vardı. Ankh işaretleri ile süslenmiş bir mumya tahtası da bulunanlar arasında.

Ipi mezarının yakınında bulunan mumyalama malzemeleri içeren keten paketleri. F: Middle Kingdom Theban Project]

İspanyol misyonun başındaki Antonio Morales, “Bu materyallerin tanımlanması, Orta Krallık’ın erken dönemlerinde kullanılan mumyalama tekniklerinin anlaşılması ve mumyalama sürecinde kullanılan madde ve aletlerin değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor.” diyor.

Morales, İpi için kullanılan mumyalama malzemelerinin içinde, tortulaşmış kısımlar, diğer yazıt türleri, çeşitli örtüler ve dört metrelik keten levhalar, şallar ve geniş bandaj rulolarıyla birlikte kavanozların olduğunu ekledi.

Mezarda ayrıca, vezirin cesedinin parmaklarını ve diğer bölümlerini kaplayacak şekilde tasarlanmış diğer türden bezler ve ince sargı parçaları vardı.

Keşfedilen kavanozlardan biri. F: Middle Kingdom Theban Project]

Ekip uzmanı Salima İkram, İpi’nin mumyalanmış kalbi gibi görünen şeyin, daha fazla soruşturma yapılmasını hak eden bir uygulama olduğunu söyledi.

Morales, bulguların içinde 300 torba natron tuzu, yağ, kum ve diğer maddelerin yanı sıra kavanoz tıpaları ve kazıyıcı bulunduğunu belirtti.

Mısır’da Neredeyse Hiç Bozulmamış 17 Mumya Bulundu

Mısır’daki Defineci Çukurunda Firavun Kabartması Bulundu


Ahram Online. 21 Mayıs 2017.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

1 Comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply