Mardin’deki 10.000 Yıllık Boncuklu Tarla Yerleşmesinde Kazılar Sürüyor

Ilısu Barajı ile sular altında kalacak Mardin’in bilinen en eski yerleşimi Boncuklu Tarla’da süren kazılarda önemli bilgilere ulaşılıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sürdürülen kazı çalışmaları sırasında 10.000 yıl öncesini yansıtan Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’deki yaşamın yanı sıra ölenlerin nasıl gömüldüğüne ilişkin önemli verilere ulaşıldı.

Ilısu Barajı göl alanında kalacak Mardin’in bilinen en eski yerleşimi olan Dargeçit İlçesi’ndeki ‘Boncuklu Tarla’ yerleşiminde Mardin Müze Müdürlüğü tarafından arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı. Günümüzden 10.000 yıl önceki Kuzey Mezopotamya’da yaşayanların kültürler, sosyal yaşamları ve ölü gömme geleneklerine ilişkin önemli bilgi ve verilere ulaşıldı.

Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’i yansıtan 10.000 – 7.000 yılları arasındaki dönemde temelleri taşlarla örülmüş duvar ve sertleştirilmiş kil tabanları olan konutlar açığa çıkarıldı. Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, Neolitik Çağ’ın insanlık tarihinde, Anadolu’da birkaç noktada saptanan besin üretimi yanında ilk yerleşik toplumların kurulması ile başlayan dönemi yansıttığını söyledi.

Cenin pozisyonunda gömme

Belirli bir düzene göre inşa edilen yapılar ile taş ya da kemik alet ve silahlar, süs eşyaları ile ilk yerleşik köy örneklerini yansıtan Mardin’deki Boncuklu Tarla Neolitik yerleşim yerinde ölülerin ev tabanlarının altına, dizleri karın bölgesine çekik ana rahmindeki biçimde gömüldüğü belirlendi. Bunun yanı sıra mezarların içerisinde çok sayıda boncuktan oluşan takı ve yontma taş aletler bulundu.

Çok çeşitli takı eşyaları

Mardin Müze Müdürü, Nihat Erdoğan şöyle dedi:

“Bu dönemde bu yana insanlar inanç, bereket, büyü, totem, muska ve uğur getirmesi için takıları süslenme ihtiyacı için binlerce yıldır kullanıyor. Renkli taşlar, hayvanların diş, boynuz, kemik ve tırnak kısımları ile deniz kabukları gibi doğal malzemeler, sürtme ve kazıma yolu ile şekillendirilirken, delinip dizilerek takı haline getirilmiş. Kimi zaman kötülükten hastalıklardan koruyucu gücüne inanılan, kimi zaman şans uğur getirmesi için kullanılan takılardan Boncuklu tarlada açığa çıkarılan üçgen formlu kolye uçları günümüzde hala kullanılan muskaların formlarının ve kullanılış amacının 10.000 yıldır değişmediğini gösteriyor.”

“Bölgedeki Boncuklu Tarla yerleşim yerinde binlerce takı için üretilen boncuğun yanı sıra çok sayıda obsidyen ve çakmaktaşı dilgi, çekirdek ve yongalardan oluşan üretim artıkları, yontma taş aletlerin yerleşim yerinde üretildiğini gösteriyor. Bunlar arasında ok uçları, kesici aletler, delgiler ve mikrolitler bulunuyor.”

Mardin Müze müdürü, Neolitik süreçte günümüz uygarlıklarının temelinin atıldığını, sosyo ekonomik yapılanmanın oluştuğunu, hakim toplumsal sınıflar oluşmaya başladığını, insan yaşamında büyük ve köklü değişiklikler meydana geldiğini ekledi.

Daha önce Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ekibinin çalışma yaptığı bölgede kazı çalışmaları Ekim sonuna kadar devam edecek. Kazı çalışmalarında açığa çıkarılan eserler Mardin Müzesi’nde sergileniyor.

İzmir Agorası’nda Kentlerin Rekabetini Gösteren Duvar Yazıları Bulundu

Karkamış Antik Kenti’nde 3700 Yıllık Gülücük Emojisi Bulundu


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply