Kilis’teki 1600 Yıllık Mozaikli Bazilika Açık Hava Müzesi Oluyor

Kilis’te 1999 yılında kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan ve erken Bizans dönemine ait olduğu belirlenen 1600 yıllık mozaikli bazilika, açık hava müzesi yapılacak.

Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Kilis’te, 18 yıl önce Oylum Höyüğü’ne yakın bir alanda kaçak kazı yapıldığını belirleyen güvenlik güçlerinin durumu arkeologlara bildirmesi üzerine bulunan bazilika kazıları tamamlandı.

Pek çoğu korunmuş tarihi mozaiklerle lahitlerin gün yüzüne çıkarıldığı kazılar sonrasında alanın turizme kazandırılması için çalışmalara başlandı. Açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanan alanın yaz başında yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunulması planlanıyor. Kilis Valisi İsmail Çataklı, Kilis’te 18 yıl önce kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan ve erken Bizans dönemine ait olduğu belirlenen mozaiklerin bulunduğu alanlarda 2004 yılında başlatılan çalışmaların tamamlandığını belirtti.

Yapının içerisinde din adamlarının defnedildiği mezarların bulunduğunu aktaran Çataklı, geliştirilen proje sonrasında bazilikanın bir tür açık hava müzesi gibi dizayn edildiğini, üzerinin ise çelik çatıyla kapatıldığını söyledi.

Mozaiklerin ve farklı mezarların bulunduğu alanda yer alan bazilikanın turizme kazandırılması için çalışmalar yapıldığını aktaran Çataklı, şunları belirtti: “1999 yılında Oylum Höyük yakınlarında kaçak kazı ihbarı alınması üzerine bölgeye çağrılan arkeologlar tarafından alanda bir tarihi yapı olduğu tespit edilmiş, detaylı çalışma sonrası mozaik kalıntılarına ulaşılmış ve sonrasında yapılan çalışmalarda buranın bir bazilika olduğu anlaşılmıştır. Yapının tabanında yaklaşık 1600 yıl öncesinde yani milattan sonra 6. yüzyıldan kalan erken Bizans dönemine ait yöresel taşlardan geometrik şekillerle yapılmış mozaikler olduğu anlaşılmıştır. Mozaiklerin oldukça iyi durumda olduğu anlaşılmış ve zarar görmemesi için üzeri kapatılarak korumaya alınmıştır. Yine kazıda ortaya çıkan yapının kitabesi de şu anda Gaziantep Müzesi’nde korunuyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla onu da burada sergileyeceğiz.”

Haziranda açılacak

Açık hava müzesinin Haziran’da açılması bekleniyor. Vali Çataklı, ışıklandırma çalışmalarının yapıldığı alandaki çalışmalarda sona yaklaşıldığını ifade etti. Burada kurulması planlanan açık hava müzesinin haziran ayında tamamlanmasının hedeflendiğini aktaran Çataklı, açık hava müzesinin hizmete girmesiyle alanda döneme ait geleneklerin canlandırılacağı bölümler oluşturulacağını söyledi.

Alanda ayrıca ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik otopark ve büfe gibi mekanların da yapılacağını dile getiren Çataklı, buranın turizm açısından önemli bir uğrak noktası olacağına inandıklarını vurguladı.

Aidesim Mozaikli Bazilikası

Oylum Höyük’ün yaklaşık 200 metre güneybatısında yer alan ve 1999 yılında sadece bir kısmı, 2004 ve 2006 yıllarındaki kazı çalışmalarında ise tamamına yakını açığa çıkartılan, M.S. 6. yüzyıla tarihlenen Erken Hıristiyanlık Dönemi’ne ait. 800 metrekarelik bir alanı kaplayan tabanı mozaik döşemeli bazilika planlı kilisedir.

Uzun dikdörtgen planlı olduğu anlaşılan bu yapıda yöresel taş (siyah renkli bazalt taş ile kireç taşı) kullanılmıştır. Batı yönünden girişi olan bazilikanın iç mekanı iki sıra sütunla üç nefe ayrılmıştır.

Kazı sonucunda iki tane yazıt, çok miktarda Roma ve Ortaçağ dönemlerine ait sikke ve sütun kaidelerine ait kalıntılar bulunmuştur.
Kırmızı, kahverengi, beyaz, gri, kavuniçi, siyah renkli taşlarla bitki (yaprak), malta haçı ve çeşitli geometrik (kesişen daire, baklava dilimi, kare ve zikzak) desenlerle kompoze edilen bu döşeme mozaiği, Erken Bizans Sanatı Dönemi’nin özelliklerini yansıtmakta olup, yaklaşık 800 metrekarelik bir alanı kaplar.

Oylum Höyük’teki Sarayda Yanarak Ölmüş İki Kadın İskeleti Bulundu


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply