İstanbul’da 400 Yıllık Cami Moloz Yığınına Teslim Oldu

Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda kurulan asfalt öğütme tesisi, 400 yıllık camiyi moloz yığınlarına gömdü.

İstanbul'da 400 Yıllık Cami Moloz Yığınına Teslim Oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda kurduğu asfalt öğütme tesisi, Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın 17. yüzyılda yaptırdığı camiyi moloz yığınlarının arasında bıraktı. Tarihi caminin artık bir işlevi kalmadı.

Tesise getirilen tonlarca asfalt molozu, işlemden geçirildikten sonra boş meydanda depolanmaya başlandı. Fakat zamanla tesisin alanı molozlar için yetersiz kalmaya başladı ve molozlar caminin çevresinde biriktirilmeye başlandı. 400 yıllık caminin yolları molozlarla kapandı ve sadece küçük araçların girmesi için bir yol bırakıldı. Şimdi ise caminin çevresindeki moloz yığınlarının boyu üç metreyi buluyor.

Moloz yığınları sayesinde Kazlıçeşme tarafından bakıldığında caminin sadece minaresi görünüyor. Cuma günleri Fatih Camii’nde yer kalmaması nedeniyle vatandaşlar molozların üzerinden camiye ulaşmak zorunda kalıyor.

İstanbul'da 400 Yıllık Cami Moloz Yığınına Teslim Oldu

Geçtiğimiz Yıl Tekrar İbadete Açılmıştı

Kazlıçeşme Meydanı’ndaki iki caminin restorasyonu 2011 yılında başlamıştı. Meydan içerisinde bulunan ve 17. yüzyılda yapılan cami, dört yıl süren restorasyon çalışmasının ardından 2015’te yeniden ibadete açılmıştı.

Alanın Miting İçin Düzenlenmesi Camiyi İşlevsiz Kıldı

İstanbul ile ilgili araştırmalar yapan tarihçi yazar Ramazan Bedük, 90’lı yıllarda sanayi tesislerinin kaldırılıp bölgenin mitingler için geniş bir meydan olarak düzenlenmesinin ardından caminin cemaatini kaybettiğini söyledi.

Bedük, şunları söyledi: “Osmanlı döneminde Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii’nin bir cemaati vardı. Cemaatin ağırlıklı kısmını kasaplar oluşturduğu için cami, yüzlerce yıl Kasaplar Camisi olarak bilindi. Çünkü Kazlıçeşme, hayvan kesiminin yapıldığı, dericilik ve tabaklama tesislerinin bulunduğu bir sanayi bölgesiydi ve bu sanayi bölgesinin de esas esnaf grubunu kasaplar oluşturuyordu. Kasaplar Camii’nin bir cemaati yok artık.”


CHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login