İran’da İki Paleolitik Alan Kazılıyor

İranlı ve Fransız arkeologlar, Simnan yakınındaki Mirak ve Delazian Paleolitik alanlarında kazılara başladı.

Kazılar, 2014’te ilk yılı tamamlanan beş yıllık bir proje kapsamında, Fransız Milli Bilimsel Araştırma Merkezi’nden uzmanlar ve bir grup İranlı arkeolog tarafından gerçekleştiriliyor.

İranlı ekibin başındaki Hamed Vahdatinasab, İran ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamadı “Bu sezonki kazılar, bu bölgede Paleolitik dönemin alışılmadık özelliklerine ışık tutmayı amaçlıyor” dedi.

Mirak ve Delazian alanları ilk olarak 1983’te İranlı arkeologlar tarafından kazılmıştı. Vahdatinasab “Tepelerin şekli dışında, taş aletlerin yerdeki yaygın dağılımı ekibin dikkatini çekmişti” diyor.

Daha sonra İranlı uzman  Enayatollah Amirlu, buradaki taş aletlerin kapsamlı bir çalışmasını yapmak üzere davet edilmişti. Fakat Amirlu’nun ölümüyle  araştırmalar yarım kaldı.

2006 ve 2007’de başka bir ekip alanda kazılar yaptı ve sonuçlar uluslararası konferanslarda tartışıldı.

Kazının ikinci sezonu Haziran-Temmuz aylarında gerçekleştirilecek.

Görseller Mirak’ı ve Mirak’ta bulunan taş aletleri gösteriyor. Mirak’la ilgili daha fazlaya bilgiye şuradan ulaşılabilir.

MMS/YAW/Tehran Times
Fotoğraflar: http://www.antiquity.ac.uk/projgall/rezvani323/

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login