Baltık Denizi’nde bir Gemi Batığında 340 Yıllık Peynir Bulundu

Baltık denizi tabanında 17. yüzyıldan kalma bir İsveç savaş gemisinin enkazında aramalar yapan dalgıçlar, siyah bir teneke kutu içinde buldukları kötü kokulu maddenin peynir olabileceğini söylüyor.

Kazı başkanı Lars Einarsson 17. yüzyıl Kraliyet gemisi Kronan’da, siyah teneke kutu içindeki 340 yıllık süt ürününün yarı-sert bir peynir gibi olduğunu ve Rokfor peyniri ile maya karışımı bir kokusu olduğunu söyledi.

baltık

Siyah tenekeke içindeki peynir kalıntıları (© Kronanprojektet / Kalmar Laens Museum/AFP)

Kalmar Müzesi’nden Lars Einarsson, The Local’a yaptığı açıklamada “Bir çeşit süt ürünü olduğunu söylemek iyi bir tahmin olur, biz peynir olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Peynir, Baltık Denizi’nin soğukluğu ve düşük tuzluluk seviyesi sayesinde korunabilmiş. Su geçirmez teneke kutunun kalın bir toprak tabakasının altında kalması da korozyona uğramasını engellemiş.

Einarsson “Bir çeşit taneli Rokfor peynirine benziyor. Çamurun içinde durduğu için oldukça iyi korunmuş, ama aynı zamanda aslında 340 yıldır denizin altında duruyor” diyor.

Einarsson peynirin kokusu hakkında ise “Diğerlerinin aksine ben güzel koktuğunu düşünüyorum. Ama tadına bakmak istemezdim” diyor.

Peynir İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi’nde geçireceği testleri beklediği şu sıralarda düşük bir ısıda bekletiliyor. Testler sayesinde peynir olduğu düşünülen maddenin aslında ne olduğunun anlaşılması, ve 17. yüzyılda bir İsveç gemisinde hayatın nasıl olduğuna dair yeni bilgiler edinilmesi bekleniyor.

Kronan İsveç Savaş Gemisi

Einarsson ve ekibi Kronan savaş gemisinde iki hafta süren dalış projesinde peynir kutusunun yanında 14 altın sikke ve bir elmas yüzük de buldu.

Kronan gemisi 1 Haziran 1676’da, İsveç ve Danimarka-Hollanda ittifakı arasında yaşanan ve “Güney Öland Muhaberesi” olarak bilinen husumetin hemen öncesinde batmıştı. Kronan battığında sadece 40 kişi sağ kurtuldu, ve yaklaşık 800 kişilik mürettebat denizde yok oldu.

Kronan battığında patlama o kadar güçlüydü ki geminin parçaları olduğu yerde çöküp kalmadı ve deniz tabanının çok geniş bir alanına yayıldı. Balık ağları ve mayın temizleme işlemleri de parçaların daha da yayılmasına neden oldu.

Şu anda tahmini gemi batığı alanının %80’inin keşfedildiği düşünülüyor. 1980’de ilk olarak keşfedildiğinden beri Kronan’dan yaklaşık 20.000 adet obje ele geçirildi.

Bunların arasında mürettebatın kafatası kalıntıları ve hatta beyin dokusu parçalarının yanı sıra, bronz bir top, sandıklar, tabaklar, navigasyonel aletler, Alman yapımı bir trompet de bulunuyordu.

Dalgıçlar bunların yanında deniz altında, tarihçilerin yüzlerce yıl önce nasıl yemek yapıldığını anlamasına yardımcı olabilecek un, hayvan kemikleri, likör ve şarap gibi yiyecekler de keşfetti.


AFP, The Local.se, 27 Temmuz 2016

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login