Alkol Arkeolojisi: Midas’ın İçkisinin Tadına Bakmak

Patrick Mcgovern, alkol arkeolojisi hobisine, Türkiye’deki Midas mezarında bulunan bronz vazolar içerisindeki tortulardan yola çıkıp, Midas içeceği yaparak başlamış. MÖ. 700 yılına tarihlenen bu sıradışı içecek, bira arpası, şarap ve bal likörü içeriyor. Aynı zamanda mezarda bulunan mercimek, baharat, kuzu ve keçi gibi yiyecek kalıntılarından da cenaze törenindeki ziyafeti canlandırmaya çalışıyor.

kral midas'ın içkisinin tadına bakmak

Arkeologların kendisine içinde içecek kalıntısı olabilecek seramik parçaları verdiğini söyleyen Mcgovern, bu tortuları analiz ederek spesifik özelliklerinden tanımlayabildiğini belirtti. Üzüm, arpa ve şekerden oluşan üç ana bileşeni bildiklerini belirten Mcgovern, fakat acılık maddesini henüz bilemediklerini söyledi. “Şerbetçiotu olamaz çünkü Avrupa’ya günümüzden 700 yıl önce geldi. Biz de bunu araştırmak için safran, kakule, burçak ve kimyon gibi Doğu Akdeniz baharatlarına baktık. Bu içkiyi yeniden yapma rekabetinde kazanan içki, acılaştırıcı olarak en iyi kalite safranı ve kekik çiçeğinden yapılmış Yunan balını içeriyordu. Kazanan içki, tatlı sayılabilirdi fakat safron aromatik bir tat katmıştı.”

Mcgovern sözlerine şöyle devam etti: “Antik içecekler, genelde çok boyutlu olma eğilimde. İnsanlar bir içecek üzerine uzmanlaşmayı gerekli görmemiş. Erken dönemlerde, şarap sektörü, bira ve bal likörü sektöründen ayrılamıyordu. Ayrıca fermantasyon için yeterli şekere sahip olduklarından emin olmak istiyorlardı. Onlar da içinde şeker barındıran her şeyi aldılar ve birbirine karıştırdılar.“

dailymail.co.uk

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply