İngiltere’de Hadrian Duvarı İçin Kampanya Başlatıldı

İngiltere’de ülkeyi ikiye bölen, batı-doğu doğrultusundaki Hadrian Duvarı’nın kalıntılarını ve çevresini korumak için yeni bir proje başlatıldı. Hadrian Duvarı Roma İmparatorluğu Dönemi’nde Britanya’yı İskoç kabilelerin akınlarından korumak için inşa edilmişti.

Projede hem bireyler hem de şirketler, sanal duvardan bir taş evlat edinmeye çağrılıyor. Böylece 240 kilometre uzunluğundaki Dünya Mirası alanının onarım ve koruma masraflarına yardm etmiş oluyorlar. Son yıllardaki ödenek kesintileri, Hadrian Duvarı’nın korunması konusunda endişelere yol açmıştı.

Hadrian Duvarı haritası üzerinden duvarın herhangi istenilen bölümü seçilebiliyor.

Projeyi Nurture Hadrian’s Wall isimli yeni bir organizasyon üstleniyor. Yeni organizasyon, Hadrian Duvarı’yla ilgili çalışmalar yapan diğer gruplarla birlikte çalışacak, ve yeterli para toplandığında da bunu duvar boyunca projeler hazırlamak isteyen gruplarla paylaşacak. Bunlar bölge halkı ve gönüllüler tarafından geliştirilen toplum bilincini yükseltme, duvara erişimi iyileştirme, ve duvarı ve çevresini koruma amaçlı projeler olabilir.

Sanal taşlar www.adoptastone.co.uk sitesinden, en az 3 pound’a (12.30 TL) alınıyor.

Taş almak isteyenler 1.8 milyon taştan istediğini seçebiliyor. Altta görülen resimde açık renkli bölüm üzerindeki renkli taşlar, birileri tarafından “evlat edinilmiş” olanlar.

Adopt A Stone internet sitesinde taşların alınabildiği sanal duvar

Chronicle Live, Hadrian's Wall Country

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login