Evliya Çelebi’nin Sözünü Ettiği Aminos Kalesi Bulunmuş Olabilir

Samsun’un, İlkadım ilçesinde bulunan Pazar Mahallesi’nde 2 ay önce yapılan altyapı çalışmaları sırasında tarihi duvar kalıntıları bulundu. Bu kalıntılardan hareketle , Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 2 hafta önce kazı çalışmalarına başladı. Bu kazıda 2 metre eninde  taş duvarlar ortaya çıkarıldı.

samdun'da amisos kalesi bulundu

Taş duvarların yapısından hareketle, arkeologlar, kalenin 1192 yılında Danişmentliler döneminden kalma ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ nde  “5 bin adım” olarak anlattığı tarihi Amisos kalesi olduğunu düşünüyor. Araştırmacılar, demir bariyerle koruma altına alınan kazı alanında, kazı bittiğinde Aminos kalesinin duvarlarını bulmayı ümit ediyor.

Karadeniz Turizm Profesyonelleri Derneği yönetim kurulu öğretim üyesi ve eski başkanı Mustafa Yavuz, Evliya Çelebi’nin, kaleyi, “çevresi 5 bin adım, 70 kulesi, 2 bin mazgalı ve kapısı ile leb-i deryada şadadi bina bir sengin abad idi” şeklinde tasvir ettiğini ve kalenin kalıntılarına ulaşılmasının Samsun turizmi açısından önemli olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

Özellikle antik Amisos kenti bölgesinde yapılan inşaat, kanalizasyon ve yol yapım çalışmalarında, antik dönemlere ait çeşitli eserlerle karşılaşılıyor.Hatırlanılacağı üzere Samsun Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Amisos hazineleri de bir yol çalışması esnasında, mozaikler ise bir inşaat kazısında ortaya çıkmıştı. İlkadım İlçesi’nde birçok antik mezar buluntularına da rastlanmıştı. Son günlerde Saathane Meydanı’nda yapılan çalışmalarda, toprak yüzeyinin yaklaşık 1 metre altında bulunan 2 metre genişliğindeki duvarlar da bu anlamda tüm yetkililerin ve turizmcilerin yoğun ilgisini çekti. Şu an Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan çalışmalar sonuçlandığında kuvvetle muhtemeldir ki; Amisos antik kenti kale duvarlarıyla karşılaşacağız. 3 Ağustos 1869 tarihinde meydana gelen Büyük Samsun yangınında, dış kale surları içerisindeki Taşhan, Bedesten ve yüzlerce ahşap ev çok büyük zarara uğramıştı

You must be logged in to post a comment Login