2800 Yıllık Urartu Stelleri Van Müzesi’ne Getirildi

Ağrı’nın Patnos ilçesinde, Urartulara ait Aznavurtepe Kalesi’nde telefon direği dikmek için askerler tarafından yapılan kazıda bulunan Urartu stelleri Van Müzesi’ne getirildi. Steller 1990 yılından beri Ağrı Tugay Komutanlığı’nda sergileniyordu.

Ağrı’nın Patnos ilçesinde Urartulara ait Aznavurtepe Kalesi’inde askerlerin yaptığı kazıda 2800 yıl öncesine ait olduğu belirlenen 3 metre uzunluğunda üç stel bulunmuştu. Dönemin komutanları tarafından koruma altına alınan stellerden iki tanesi Ağrı Tugay Komutanlığında, bir tanesi de Patnos Tugay Komutanlığı bahçesinde 25 yıl boyunca sergileniyordu.

Askeri alanlarda bulunan stellerin Van’a getirilerek müzede sergilenmesi için çalışma başlatan Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığıyla 2 yıl süren görüşmelerin ardından üç stelden ikisini Van Müzesine getirdi

Benzeri Yok

Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Urartu Kralı Minua tarafından Tanrı Haldi için yaptırıldığını söylediği stellerin dini olduğunu ve Türkiye’de başka benzerlerinin bulunmadığını söyledi.

Aktuğ AA’ya yaptığı açıklamada, “Van Müzesi için getirdiğimiz bu iki eserin dışında bir tanede Ağrı’nın Patnos ilçesinde var. Patnos’taki stel, yol yapım çalışmaları nedeniyle zarar görmüş, parçalanmış. Onun tekrar Van Müzesi’ne kazandırılması için çalışmalarımızı başlattık. İnşallah tamirini, onarımını yaptıktan sonra onu da tekrar Van Müzesi’ne kazandırmış olacağız ve yeni müzemiz bittiği an, bu stelleri orada vatandaşlarımızın görme imkanına sunmuş olacağız” dedi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login