Japonya’da Dinozor Yumurta Kabukları Bulundu

Japonya’nın Hyogo ilindeki yumurta kabukları gösteriyor ki bölgenin dinozor popülasyonu araştırmacıların ve bütün dünyanın bildiğinden daha çeşitliymiş. Fen Bilimleri Fakültesinden doktara öğrencsi Kohei Tanaka, Tamba şehrindeki Kamitaki alanından çıkarılan 90 kadar fosilleşmiş yumurta kabuğunu inceledi. Sonuçlar beş farklı dinozor türünün Kreatase çağının başında yaklaşık 110 milyon yıl önce bu bölgede yaşadığını ortaya çıkardı.

Tamba, Hyogo’da bulunan yeni bir tür dinozor yumurtası fosilleri.Yumurta dal biçimli şekillerle özdeşleşmiş.Ölçüm milimetre cinsinden derecelendirilmiştir. Foto: Takeshi Ito

Cretaceous Resarch dergisinde yayınlanan yeni bir makale, yumurta kabuklarının birkaç farklı dinozor türüne ait olduğunu gösterdi, bunlara et yiyen dinozorlar (evrimsel süreçte kuşların öncülleri) ve ot yiyenler de dahil. Makale Tanaka, Darla Zelenitsky, Calgary Üniverstesi’nden Christopher DeBuhr tarafından ve Hyogo Üniversitesi’nden, Nature and Human Activities Müzesi’nden, Hyogo’dan ve Alberta’s Royal Tyrell Paleontoloji Müzesi uzmanları ile ortaklaşa yazıldı.

Dinozor Kalıntıları Japonya’da Oldukça Nadir

Japonya’da dinozor kalıntıları bulmak oldukça güç ve konu yumurta kabukları olunca bu iş daha da zorlaşıyor. Jeobilim profesörü ve Tanka’nın doktora danışmanı Zelentisky, “Japonya’da dinozor kalıntıları bulmak gerçekten zor çünkü taş katmanları oldukça sert ve kalıntı bulmak için elle parçalanması gerekiyor oysa Alberta’da tortu genellikle yumuşak olduğundan yumurta kabukları için toprak elekten geçirilebiliyor.” diyor. Dinozor çağından kalma taş katmanları Japonya’da sınırlı ve bir de volkanik ve yeraltı hareketler eklenince taş katmanları sıkışıyor ve sertleşiyor bu da fosil bulmayı zorlaştırıyor.

Beş farklı dinozor türünün yumurta kabuklarının bulunduğu Tamba bölgesini gösteren bir yeniden tasarımı, Masato Hattori

Japonya’nın bitki kaplı alanlarında fosil bulmak daha zor çünkü taş ve toprak fosilleri içinde gizliyor. Son yıllarda keşiflerde bir yükseliş yaşandıysa da bütün ülkede 1978’den bugüne kadar sadece 20 dinozor kalıntı bölgesi işaretlendi. Fosilleşmiş kurbağa, dinozor ve sürüngen kemikleri bulunan nehir kıyısındaki Kamitaki, Japonya adalarında ilk bulunan dinozor yuvalama yeri olduğu düşünülüyor.

2006’da bir amatörün dinozor fosilleri bulması araştırmacıları bölgedeki potansiyel fosiller konusunda harekete geçirdi.Ve bölgenin önemli bilgiler sağlayabilecek kalıntılara sahip olduğu düşünülüyor. Tanaka şöyle açıklıyor” Bu yumurta kabuk kalıntıları bize bölgedeki dinozorların evrimi, üremesi ve biyolojisi hakkında çok şey anlatabilir”

Yumurta kabukları beş çeşit dinozor olduğunu ortaya çıkardı

Alanın keşfinden beri Hyogo Üniversitesi’nden ve Hyogo Nature and Human Activities Müzesi’nden araştırmacılar ve onlara eşlik eden gönüllüler fosilleri çıkarmak için çalışıyor. Tanaka çıkarılan yumurta kabuklarını Calgary Üniversitesi’nde inceledi ve yenilerini görmek ve incelemek için Hyogo’ya geçti.

Yumurta kabuklarını inceleyerek onların mikro yapılarından hangi dinozor türüne ait olduğunu inceleyen araştırmacılar beş farklı çeşit dinozor yumurtasını tanımladı. Kamitaki alanındaki fosiller Asya’daki dinozor araştırmaları için yeni seçenekleri ve soruları tartışmaya açıyor. “Bu keşif insanları yumurta kabukları için daha dikkatli olmaya teşvik edecek” diyen Zelenitsky ekliyor; “Çünkü onları gözden kaçırmak oldukça kolay. Belki başka alanlarda da yumurta kabukları vardı fakat araştırmacılar göremediler veya tanımlayamadılar.”

Tanaka ise, “Örneklerin kalitesi oldukça iyi. Daha fazla yumurta kabuğu, bütün yumurta ve yuva bulma noktasında umutluyuz”

ucalgary.ca

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login