2018 Nisan Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2018 yılının Nisan ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeoloji keşiflerini kaçıranlar için bu listede derledik.

10- Peru’da Kalpleri Çıkarılarak Kurban Edilen 140 Çocuk Bulundu

Peru’nun kuzeyinde, bugüne kadar Amerikaların ve hatta dünyanın en büyük toplu çocuk kurbanı olayına dair 500 yıllık kanıtlar keşfedildi.

Nisan ayı arkeoloji haberleri

Yaklaşık 550 yıl önce, Chimú İmparatorluğu’nun genişleyen başkentinin gölgesinde gerçekleşen bir olayda, 140’dan fazla çocuk ve 200 lama ritüel olarak kurban edilmiş gibi görünüyor. Hem çocukların hem de hayvanların iskelet kalıntıları, göğsün kesilmesinin yanı sıra kaburga çıkıklarının kanıtlarını gösteriyordu; bu da kurbanların göğüslerinin kesilip ayrıldığını ve belki de kalbin çıkarılmasını kolaylaştırdığını gösteriyor.

Haberin devamı için tıklayın.

9- İnsan Benzeri Yürüyüş, Homo Cinsinden Önce Gelişti

Tanzanya’daki Laetoli’de keşfedilen 3.6 milyon yıllık hominin ayak izlerinin incelenmesi, atalarımızın düşünülenden çok daha önce insan benzeri iki ayak üzerinde yürüme gibi ayırt edici özellikler geliştirdiğini gösteriyor.

Tanzanya’da bulunan ve Australopithecus afarensis türüne ait ayak izleri. C: Raffaello Pellizon

Bilim insanları, insanların primat atalarından evrimleştiğini fark ettiğinden beri, bu ataların, maymun benzeri özelliklerden, bugün yaptığımız gibi dik yürümeye geçtikleri dönüm noktası merak ediliyor. Araştırmacılar da uzun zamandır soruna odaklanmışlardı, çünkü cevap, atalarımızın nasıl yaşadığını, avlandığını ve geliştiğini anlamak için oldukça önem taşıyor.

Haberin devamı için tıklayın.

8- 13 Yaşında Bir Çocuk, Kral Bluetooth’a Ait Eserler Buldu

Almanya’da 13 yaşında amatör bir arkeolog olan çocuk, Hıristiyanlığı Danimarka’ya getiren Danimarka kralı Harald Bluetooth’a ait olabilecek önemli eserleri ortaya çıkardı.

958’den 986’ya kadar hüküm süren Danimarka kralı Bluetooth’a ait eserlerin bir kısmı. C: Stefan Sauer/AFP/Getty Images

Bölgede yürütülen kazılarda, MS 958’den 986’ya kadar hüküm süren “Harry Bluetooth” olarak da bilinen, Danimarka Kralı Harald Gormsson ile ilişkili olduğuna inanılan eserler topluluğu bulundu. Kazılarda ayrıca örgülü kolyeler, inciler, broşlar, Thor’un çekici, yüzük ve 600 kadar çentikli sikke bulundu.

Haberin devamı için tıklayın.

7- Eli Kesilerek Yerine Bıçak Monte Edilmiş Ortaçağ Savaşçısı Bulundu

Arkeologlar, İtalya’da sağ kolu ve eli kesilerek, yerine ucunda bıçak olan protez takılmış bir Ortaçağ savaşçısı buldu.

Sağ kolun yönünü, D-şekilli tokanın konumunu ve bıçağın konumunu gösteren mezarın fotoğrafı ve çizimi. C: Micarelli vd.

Bıçak kollu iskelet, Kuzey İtalya’da MS 6. yüzyıldan kalma erken dönem Orta Çağ mezarlığı Povegliano Veronese’de bulundu. Bu mezarlıkta daha önce, yanlarında silahlarıyla gömülmüş birçok yetişkin erkek iskeleti bulundu. Ayrıca yine burada, kafaları olmayan at ve tazılarla doldurulmuş bir çukur da ortaya çıkmıştı.

Haberin devamı için tıklayın.

6- Anadolu ve Mezopotamya İnsanları Ritüellerde Marihuana Kullanıyordu

Yakın zamana kadar antik Yakın Doğu’da, ilginç bir şekilde uyuşturucu kullanılmamış gibi görünüyordu ancak kalıntı analizleri marihuana gibi maddelerin en az 5.000 yıldır ritüellerde önemli rol oynadığını gösteriyor.

Haşhaş, Yakın Doğu’da yaklaşık 5000 yıldır afyon üretmek için kullanılıyordu. C: Istock/Ozturk

Başka yerlerde, örneğin Mezoamerika’da, diğer psikoaktif uyuşturucular kültürün önemli bir parçasıydı. Ancak yakın zamana kadar antik Yakın Doğu’da, ilginç bir şekilde uyuşturucu kullanılmamış gibi görünüyordu. Şimdi ise, çanak çömleklerdeki kalıntıları analiz etmek ve küçük miktarlardaki bitki materyallerini tanımlamak için geliştirilen yeni teknikler, antik Yakın Doğu’luların bir dizi psikoaktif madde kullandığını gösteriyor.

Haberin devamı için tıklayın.

5- Yeni Dünya’nın Bilinen En Eski Evcil Köpekleri 10.000 Yıllık Çıktı

Illinois’de bulunan üç köpek mezarı, Amerikalardaki bilinen en eski evcil köpek tarihini günümüzden 10.000 yıl öncesine çekiyor.

Bu köpekler yaklaşık 10.000 yıl önce, yani daha önce düşünülenden 1.500 yıl önce yaşamışlardı. C: Del Baston, Center for American Archaeology

Illinois’de yer alan 10.000 yıllık iki farklı insan yerleşiminde üç köpek kemiğine yapılan radyokarbon tarihleri, düşünülenden 1500 yıl öncesini gösterdi. Önceki yaş tahminleri, hayvanların mezarlarından birinde bulunan yanmış odunların radyokarbon analizine dayanıyordu. Bugüne kadar, Teksas bölgesinde insanların yemiş olduğu belirlenen yaklaşık 9.300 yıllık köpek kalıntıları, Amerika’daki köpeklerin en eski fiziksel kanıtıydı.

Haberin devamı için tıklayın.

4- Arabistan’da Bulunan Parmak İnsan Göçünü Çok Daha Geriye Çekiyor

Suudi Arabistan’da tarih öncesi bir göl bölgesinde bulunan parmak kemiği, modern insanların 60.000 yıl öncesine kadar Afrika’yı terk etmediği fikrine meydan okuyor.

Kuzeydoğu Suudi Arabistan’daki Al Wusta bölgesinde bulunan bir Homo sapiens parmak kemiğinin kalıntıları. C: Ian Cartwright

Yapılan yeni tarihlendirmeye göre, Suudi Arabistan’ın Al Wusta isimli eski bir göl bölgesinde 2016 yılında keşfedilen tek bir insan parmak kemiği, yaklaşık 88.000 yıl öncesine dayanıyor.

Haberin devamı için tıklayın.

3- Kenanlı Mezarında Başı Koparılmış Kurbağalarla Dolu Testi Keşfedildi

Kudüs’te yer alan bir Kenanlı mezarında, içinde kafası koparılmış dokuz kurbağanın bulunduğu 4.000 yıllık bir testi keşfedildi.

İsrail Eski Eserler Müdürlüğü’nden Arkeolog David Tanami mezar alanından bir testi çıkarıyor. C: Shua Kisilevitz, İsrail Eski Eserler Müdürlüğü

Kudüs İncil Hayvanat Bahçesi’nin hemen dışında yer alan bir Kenanlı mezarında, içinde kafası koparılmış dokuz kurbağanın bulunduğu antik bir testi keşfedildi. Bölgedeki antik mezarlarda adak olarak kurbağaya rastlanmadığı için keşif son derece şaşırtıcı bir etki yarattı.

Haberin devamı için tıklayın.

2- İspanya’da Bilinen En Eski Neandertal Ahşap Aleti Bulundu

Kuzey İspanya’da yürütülen arkeolojik kazılarda, Neandertallere ait yaklaşık 90.000 yıllık ahşap aletler ortaya çıkarıldı.

Neandertallere ait 90.000 yıllık ahşap aletler. C: Joseba Rios

Kuzey İspanya’daki arkeolojik kazılar, Neandertal yaşam alanlarının çeşitli bölümlerini ve ahşap kalıntıları ortaya çıkardı. Kazılarda çok iyi korunmuş iki ahşap alet ortaya çıkarıldı; Bunlardan biri 15 cm uzunluğunda bir kazma sopası.

Haberin devamı için tıklayın.

1- Afrika’nın En Eski Yazılı Dillerinden Birinin Örnekleri Bulundu

Sudan’daki arkeologlar, Afrika’nın en eski yazılı dillerinden olan Meroitik yazıtların bugüne kadarki en büyük topluluğunu ortaya çıkardılar.

Ataqeloula steli. C: Vincent Francigny / Sedeinga arkeolojik kazıları

Sudan’daki arkeologlar, Nil Nehri kenarında yer alan Sedeinga nekropolünde, nadir taş yazıtlardan oluşan büyük bir koleksiyonu ortaya çıkardı. Afrika’nın en eski yazılı dillerinden biri olan Meroitik dilinde yazılmış metinler, mezar yazıtları olarak kullanılmış.

Haberin devamı için tıklayın.

 

BONUS

Televizyonda Define Nasıl Aranır Programı Yayınlandı

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login